Ulusal basinda çikan haberlere göre, Saglik Bakani Silvia Lutucuta, yaptigi açiklamada, Angola'nin sitmayla ilgili "kritik ve zorlu" bir durumla karsi karsiya oldugunu belirtti.
Lutucuta, bu yilin ilk bes ayinda 5 bin 500'den fazla kisinin sitmadan yasamini yitirdigini kaydetti.
Ülkede simdiye kadar 2 milyondan fazla vaka görüldügünü aktaran Lutucuta, salgindan en çok 5 yasin altindaki çocuklarin ve hamile kadinlarin etkilendigini bildirdi.
Lutucuta, hükümetin ülkede tibbi ekipman ve ilaç temini için daha fazla çaba gösterdigini ifade etti.
- Her iki dakikada bir çocugun ölümüne neden oluyor
Dünya Saglik Örgütü, son iki senede Gana, Kenya ve Malavi'deki asilama programi kapsaminda 1,7 milyon dozdan fazla asi yapildigini açiklamisti.
Dünyanin birçok yerinde her yil yüzbinlerce kisinin ölümüne yol açan sitma hastaligi için gelistirilen asi, ilk kez Nisan 2019'da Malavi’de uygulanmaya baslanmisti.
Ölümcül hastaliklarin basinda gelen ve her iki dakikada bir çocugun ölümüne neden olan sitma, en çok Afrika'da görülüyor.
Parazit tasiyan sivrisineklerin sokmasiyla bulasan ve ortalama 7 günlük kuluçka süresinin ardindan ortaya çikan sitmanin ates, titreme, terleme, bas agrisi, bulanti, kusma, kas agrisi, halsizlik gibi grip benzeri belirtileri bulunuyor.
Angola'da 5 Ayda 5 Bin 500'Den Fazla Kisi Sitmadan Öldü
Güney Afrika ülkesi Angola'da bu yilin ilk 5 ayinda 5 bin 500'den fazla kisi sitma salginindan hayatini kaybetti.