Ünsür, yaptığı yazılı açıklamada, sonbahar aylarındaki ani ısı değişimlerinin, vücudun biyolojik dengesini de etkilediğini, bağışıklık sisteminin yetişkinlere göre daha düşük olan çocuklar ve bebeklerin ise mevsim geçişlerinde sıklıkla hastalandığını belirtti.
Bu dönemde bebek ve çocukların vücut ısı dengelerini korumak için onları kat kat giydirmek yerine pamuklu ve terlemeyi önleyici kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Ünsür, şunları kaydetti:
"Ani ısı değişikliği her bireyi aynı şekilde etkilemez. Bu durum kişinin bağışıklık sistemi ve soğuk hassasiyeti ile ilgilidir. Hava değişimi nedeniyle vücut direncinde azalmaya bağlı olarak çocuklarda grip şeklinde başlayan ve bu nedenle de yeterince önemsenmeyen sağlık sorunları önemli hastalıklara yol açabilir. Üst solunum yolu bakteriyel enfeksiyonları nedeniyle çocuklarda bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit, rinit, orta kulak iltihabı, larenjit gibi hastalıklar çok sık gelişir. Bunun yanında basit enfeksiyonlar yeterince önemsenmediği ve gerekli müdahale yapılmadığında ise menenjit gibi çok ciddi enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir."
Ani ısı değişimlerinin yaşandığı sonbahar aylarında ısı dalgalanmalarından etkilenmemek için doğru kıyafetler seçilmesi gerektiğini belirten Ünsür, sabah saatlerinde ‘hava güneşli’ düşüncesi ile çocuklara ince giysiler giydirmenin ailelerin yaptığı önemli yanlışların başında geldiğini ifade etti.
Ayrıca aşırı soğuk günlerdeki gibi çocukları kat kat giyindirmenin de terlemeye neden olacakğını kaydeden Ünsür, çocukların üşümeyeceği ve terlemeyeceği şekilde giydirilmesi havanın aniden soğumasına karşı tedbirli olunması gerektiğini belirtti.
Ani Isı Değişimi Çocukları Hasta Ediyor
KAYSERİ - Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü hekimi Yrd. Doç. Dr. Emel Ünsür, mevsim geçişlerinde bebek ve çocukların ani ısı değişimine karşı korunması gerektiğini ifade etti.