Ani Sicaklik Degisimleri Dutun Merkezini Vurdu

Ani Sicaklik Degisimleri Dutun Merkezini Vurdu

Dünyanin önemli dut üretim merkezi olan Tunceli’nin Çemisgezek ilçesine bagli Ulukale köyünde ani sicaklik degisimleri dut agaçlarini vurdu.

Çemisgezek ilçesine bagli Ulukale köyünde tam organik üretilen ve cografi isaret alan Ulukale dutu, yilda ortalama 500 ton üretiliyor. Bu dut dünya pazarinda "Ulukale dutu" ismiyle talep görüyor. Aromasi ve altin sarisi rengiyle birçok ülkeye ihraç edilen Ulukale dutu, bu yil ani sicaklik degisimleri nedeniyle meyvesi olgunlasmadan dökülmeye basladi.

Durumun tespiti için Çemisgezek Kaymakamligi Ilçe Tarim ve Ormancilik Müdürlügü ekipleri tarafindan inceleme yapildi. Ekiplerin yaptigi inceleme sonucunda meyvenin dökülmesinin ani degisiklik gösteren hava sicakliklari arasindaki ciddi orandaki farktan kaynaklandigi belirlendi.

’’Dut üretimi ile ilgili sikintilarimiz var’’

Üreticiler, ani sicaklik degisiminden kaynakli gerçeklesen zararin da sigorta kapsamina alinmasini talep etti. Ulukale ve Bozagaç Köyleri Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani ve ayni zamanda dut üreticisi Necmettin Duman, "Ben Ulukale ve Bozagaç Köyleri Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Kurucu Baskani ve ayni zamanda dut üreticisiyim. Bu yil cografi isaret belgesi ve patenti köyümüzde olan ve endemik sayilabilecek Ulukale dutunun üretimiyle ilgili sikintilarimiz var. Çemisgezek Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri ile birlikte bu sikintilari gidermek için çalismalar yapiyoruz. Bu çalismalar nedeniyle buradayiz. Bahçelerimizde bu yil iklimsel degisikliklerden dolayi sikinti yasiyoruz. Bu sikintilari insallah Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri ile birlikte müstereken halledecegiz’’ dedi.

Dut üreticisi Tarkan Altinoluk ise, ’’Biz Ulukale köyünde dut yetistiriyoruz. Gece ve gündüz sicaklik farklarindan dolayi ürünlerimizde büyük bir kayip yasiyoruz. Bunun sigorta kapsamina alinmasini devlet büyüklerimizden rica ediyoruz. Dolu, don ve firtina, bunlar sigorta kapsaminda. Ancak yagmur ve bu hava sicakliklarinin degisim göstermesinden dolayi olusan zararlar sigorta kapsami disinda kalmis. Bu etkenlerin de sigorta kapsami içerisine alinmasini rica ediyoruz. Dutumuz çok kaliteli. Birinci kalite dut üretiyoruz. Dutumuz dünyanin birçok ülkesine gidiyor. Ürünümüz bu sekilde zarar gördügü zaman büyük kayiplar yasiyoruz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile