Anıtlar Yüksek Kurulu, Yakutiye Belediyesi'nin dış cephe çalışmalarını durdurdu

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Yakutiye Belediyesi'nin dış cephe restorasyon ve kaplama çalışmalarını, restütisyon projesini gerçeğe yak

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Yakutiye Belediyesi'nin dış cephe restorasyon ve kaplama çalışmalarını, restütisyon projesini gerçeğe yakın olmadığı gerekçesiyle durdurdu.

Yakutiye Belediyesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu arasında yaşanan proje çizim gerginliği devam ediyor. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un yaz aylarının ortalarında, belediye binasının dış cephe sıva kaplamasını söktürüp, tarihi taş dokuyu ortaya çıkartmasının ardından başlatılan cephe giydirme çalışmaları durduruldu. Geçen ay sonunda toplanan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Yakutiye Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarını, restütisyona (eserin orjinali) uygun plan çizilmediği için durdurma kararı aldı. Kurul kararı üzerine Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'ta restorasyon çalışmalarını ve kaçak kat kısmındaki bazalt taş cephe kaplama çalışmalarını durdurdu. 11-12 Aralık günlerinde yeniden toplanacak olan kurul üyeleri, belediyenin yeni restütisyon projesine göre restorasyon çalışmalarının devamına ya da duran halinin devamına karar verecek.

KURUL KARARLARINI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ

Yakutiye Belediyesi, Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun restorasyon çalışmalarını durdurması üzerine yeni bir restütisyon projesi hazırlama yoluna gitti. Belediye yetkilileri, 1927 yılına ait bir fotoğrafta o dönem Müstahkem Mevki Kumandanlığı binası olarak kullanılan belediye binasının dış cephesinin sıvalı olduğunun gerekçe gösterilerek kendilerinde de sıva istendiğini öne sürdü. Kış mevsiminin gelmesi nedeniyle belediye binasının üst katında başlatılan bazalt taş giydirmesinin söküleceğine dikkat çeken aynı yetkililer, "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun aldığı kararı anlamakta güçlük çekiyoruz. Taş dokuyu ortaya çıkarttık. Şimdi de taş dokunun sıva ile kapatılması isteniyor." şeklinde tepki gösterdi.

Aynı yetkililer, Yakutiye Parkı'nın peyzaj çalışmalarında da yaşanan gecikmenin de aynı kurulun hazırlanan projeleri beğenmeyip, kendilerine yenisini çizdirerek zaman kaybı yaşatmalarına bağladı. Belediye Başkanı Ali Korkut ise restorasyon çalışmalarının yasa ve mevzuata uygun gerçekleştirdiklerini belirterek, "Restitüsyon ve restorasyon projelerimizi gönderdik. Ancak restitüsyon projemiz iki kez kabul edilmedi." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile