Anız Yakana Dekar Başına 40 TL Ceza

Anız Yakana Dekar Başına 40 TL Ceza

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Manisa Valiliği Anız Yakılmasının Önlenmesi 2016/1 numaralı tebliği ile yıl boyunca anız yakılmasının yasaklandığını belirtti. Öztürk tebliğe uymayanlar hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce dekar başına 40.87 TL idari para cezası kesileceğini açıkladı.

Anızın yakılmasının meydana getirdiği zararın, sağlayacağı yarardan kat kat fazla olmasından dolayı, Manisa’da buğday, arpa ve mısır tarımı yapılan alanlarda hasat sonrasında tarlalarda kalan anızların yakılmasının, Manisa Valiliği Anız Yakılmasının Önlenmesi 2016/1 numaralı tebliği ile yıl boyunca yasaklandı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk söz konusu tebliğ kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

“Dekar başına 40-87 TL ceza”

Manisa genelinde yoğun olarak dane mısır hasadının devam ettiği bu günlerde anız yakılması konusunda şikayetlerin olduğunu aktaran Öztürk, “İlgili tebliğde belirtildiği üzere anız yakanlara her dekar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 40,87 TL idari para cezası uygulanacağı yasal zorunluluktur. Çiftçilerimizin cezai işleme maruz kalmamaları açısından anızları yakmadan işleme teknikleri ile bertaraf etmeleri kendi menfaatlerine olacaktır. İl Müdürlüğümüze bağlı tüm ilçelerde toplam 33 ekip ve 102 teknik elamanla eğitim, yayım ve denetim faaliyetlerimiz devam etmektedir.10.000 civarında çiftçimize SMS yoluyla anızların yakılmasının zararları ve yasağa uymayanlara uygulanacak cezalarla ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır. İl ve İlçe Müdürlüklerimizin tüm uyarı ve eğitimlerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın anız yakmanın yasak olduğuna dair tebliğine rağmen anız yakmaya devam etmek, milli servetimiz olan toprağı yok etmek demektir” dedi.

Anız yakmakla toprağa verilen zararlara da değinen Metin Öztürk, “Anız denilen bitki artıkları organik maddelerdir. Toprağa karıştırıldığında toprakta ayrışarak, ‘humus’ adı verilen ve toprağın verim gücünü arttıran maddeyi meydana getirir. Ayrışma sırasında, anızın yapısında bulunan, bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri toprağa geçerek toprağın verim gücünü arttırır. Çünkü gıda olarak aldığımız buğday, mısır, bakliyat, sebze ve meyve gibi ürünlerin kimyasal yapısında bulunan besin maddeleri, farklı miktarlarda anızda da bulunur. Anızın yapısında bulunan karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt gibi besin elementleri, yakma işlemi sonucunda karbondioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2), hidrojen (H2), oksijen (O), azot (N) ve kükürt (S) yok edilmiş olur. Yukarıda adı geçen besin elementlerine ilave olarak anızın yapısında bulunan fosfor, potasyum kalsiyum, magnezyum ve demir, mangan, çinko, bakır gibi diğer mikro elementler de bitkilerin alamayacağı form olan oksitlere dönüşür. Bunlar kül haline gelip toprağın geçirgenliğini ve havalanmasını engeller. Topraktaki faydalı canlıların en çok bulunduğu 0-3 cm derinlikte sıcaklık 65 derecenin üzerindedir.” diye konuştu.

“Anız toprağı zenginleştirir”

Anızın yakılması sonucu toprak yüzeyinde 200 derecenin üzerinde bir sıcaklık meydan geldiğini kaydeden Öztürk şunları söyledi:

“Bu yüksek sıcaklıkta faydalı bakteriler ve mantarlar ölür; böylece toprak canlılığını kaybeder. Toprağın yüzey kısmında bulunan humus ve humus yapıcı anızın yakılması toprak erozyonunun artmasına yol açar. Rüzgar ve yağışlar sonucu toprak kaybı meydana gelir ve toprak her yıl giderek fakirleşir. Bir dekarlık alandan buğday-arpa yetiştiriciliğinde tarlada 150-200 kg kadar anız, dane mısır yetiştiriciliğinde 1 tondan fazla sap, yaprak ve kök, pamuk ve ayçiçeği yetiştiriciliğinde 600-700 kg bitki artığı kalmaktadır. Bunların yakılmayıp toprağa karıştırılmasıyla toprak bir yandan humus bakımından zenginleşirken, diğer yandan besin maddeleri toprağa geçer ve böylece toprağın verimliliği artar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile