Anız Yakarak Geleceğinizi De Yakmayın

Anız Yakarak Geleceğinizi De Yakmayın

Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Ör, sürdürülebilir sağlıklı bir üretim için ve toprak verimliliğini korumak için anız yakılmaması gerektiğini söyledi.

Gerek dikkatsizlik, tedbirsizlik gerekse buğday ve arpa hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak amacı ile geçmişten gelen hasat sonrası anız yakma alışkanlığı çevre ile doğaya büyük zarar veriyor. Uzmanlar verimliliğin korunması ve doğal dengenin bozulmaması için anız yakılmaması gerektiğini söylüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Odunpazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Ör, "Anız yakmanın savunulacak bir tarafı yok. Herkes tarafından kabul edilen zararlı bir şey. Anız yakmak kendi toprağımıza zarar verir, verimi azaltır, oradaki dengeyi bozar. Yanan toprak erozyona çok açık oluyor. Yanan toprağın yüzeyi aşınır ve toz gibi olur. Sonra en ufak rüzgar da toprak kalmıyor. Anız yakmak kendi bindiğin dalı kesmektir. Verimin arttırılması için anız yakılmaması şart.

Bu konuda çiftçilerimiz bilinçleniyor. Anız yakılması daha önceki yıllarda çok fazlaydı. Son yıllarda bu konuda azalma var. Çiftçimiz eskisine göre çok daha duyarlı. Temennimiz anızların hiç yakılmaması. Doğal olarak sapın yerinde kalması lazım. Çünkü ileride o sap gübre olacak" şeklinde konuştu.



"Anız yakmak yerine saplardan, saman ve balya yapılabilir"

Hasattan sonra tarlada kalan sapların yakılması yerine değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Mesut Ör, "Anız yakmak yerine saplardan balya ve saman yapılmasını tavsiye ederim. Başka bir kazanç kapısı olur. Balya ve saban son yıllarda iyi para ediyor. Hayvancılığın artmasıyla balya ve samana talepte arttı. Saplar bir şekilde paraya dönüştüğü için çiftçimiz duyarlı olmaya başladı" dedi.



"Yakılan yerde yaşayan canlılarda telef oluyor"

Bilinçsiz bir şekilde yakılan tarlada, yaşayan canlılarında olduğunu vurgulayan Ör, "Anız yangınları doğal dengeyi de bozuyor. Oradaki yaşayan kaplumbağa, yılan ve karıncalar gibi canlılarda yanarak telef oluyor. Hepsinin doğada bir vazifesi var. Buğdaya ve arpaya zarar veren süne yavrularıyla beslenen, bazı böcekler var. Anız yakıldığı zaman bu böceklerde ölüyor. Böyle olunca ertesi yıl tarla süne böceğinden geçilmiyor ve bu sebeple verim düşüyor. Ayrıca çıkan dumanla havada kirleniyor. Yani kısacası anız yakmanın her şekilde zararı var" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile