Anız Yakmayın Uyarısı

NİĞDE - Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, hasat mevsiminin yaklaşması sebebiyle çiftçilere anız yakmamaları uyarısında bulundu.

Türkmen yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin hasat sonrası, tarlada kalan sap parçalarından kurtulmak için yakarak yok ettiklerini, anız yangınlarının toprağa ve çevreye çok büyük zarar verdiğini kaydetti.

Yangınların doğal dengeyi bozduğu gibi topraktaki canlı organizmaları da yakarak verimin düşmesine neden olduğunu işaret eden Türkmen, şunları ifade etti:

"Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 cm derinliğinde ki bütün canlılar yok edilmektedir. Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlılar da önemli miktarda ortadan kalkmaktadır. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler ve biyolojik denge bozulur. Toprak yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeyi azaltmaktadır. Hasat sonrası tarla ve Dikili alanlarda bulunan bir çok yaban hayvanlarının yaşam ortamını yok etmektedir. Kontrol edilmeyen anız yangınları, komşu tarlalarda ki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon ve elektrik direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi olmayan zararlar vermektedir."

Öte yandan, anız yakan çiftçilere hakkında yasal işlemler ve idari para cezalarının uygulanacağını belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile