ANKA, İHA Ve SİHA'larda Yerlilik Oranı Yüzde 95'E Ulaştı

ANKA, İHA Ve SİHA'larda Yerlilik Oranı Yüzde 95'E Ulaştı

Kayseri’de düzenlenen ‘Savunma Sanayi Çalıştayı’nda konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Gökhan Uçar, ANKA ve İHA ile SİHA’ları yüzde 90-95 mertebesinde yerlilik oranına ulaşıldığını söyleyerek, “Korkacak değil, korkutacak bir ülkeyiz” dedi.



Erciyes Üniversitesi, Erciyes Teknopark ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Savunma Sanayi Kayseri Çalıştayı gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, “Kayseri sanayisinin güçlü bir şekilde daha ileri seviyelere taşınması, hak ettiği yere kavuşabilmesi, üretim, istihdam ve ihracatın artırılmasına yönelik yoğun bir çalışma temposuyla hizmet etmeye çalışıyoruz. Ülke olarak asimetrik bir tehlike ile karşı karşıyayız. Denk olmayan güçler arasında küresel bir savaş yaşanmaktadır. Bir soykırım ve terör çağını yaşıyoruz. 21’inci yüzyıl savaşının hedefinde büyük ve güçlü Türkiye var. 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu için uygulamaya çalıştıkları batırma planının bir benzerini şimdi küllerinden yeniden doğan Türkiye üzerinde oynanmak isteniyor ama bu şer odakları bir şeyi hesap edemediler. Oda, artık Türkiye eski Türkiye değildir” dedi.



Orta Anadolu Ajansı Genel Sekreter Vekili Ahmet Emin Kilci de, “Bölgemizin ve Kayseri’nin coğrafi konumu, sanayi ve geçmiş ile günümüzdeki dinamikleri dikkate alındığında ülkemiz savunma sanayinde çok aktif olacağı bilinmektedir. Kayseri’de Cumhuriyet dönemi sonrası savunma sanayinde çok önemli yatırımlar yapıldı ve bu yatırımların birçoğu halen devam etmektedir. Bu yatırımlar sayesinde ilimizde çok önemli bir bilgi birikimi ve tecrübe oluştu. Kayseri’de makine imalatı ve metal sektörü üzerine özellikle hava ikmal ve ana tamirden çıkan ustalarımız yeni girişimlerde bulundular” şeklinde konuştu.



Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi ise, “Bildiğiniz gibi savunma sanayi uluslararası arenada ülkelerin ekonomik ve siyasal alandaki gücünü belirleyen unsurlardan birisidir. Bu alanda dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak değişme, yenileyen ve modernizasyona sürekli ihtiyaç duyulmaktadır. Ülke savunması gibi stratejik konuyla doğrudan ilgisi ve uluslararası arenadaki belirleyici rolü, savunma sanayi sektörünün diğer piyasalardan farklılaşmasına yol açıyor” ifadelerini kullandı.

“ANKA, İHA ve SİHA’larda yerlilik oranı yüzde 95’e ulaştı”

Konuşmasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın çalışmaları hakkında bilgiler veren Savunma Sanayi İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Gökhan Uçar da, ANKA, İHA ve SİHA’lar yerlilik oranının yüzde 95’e ulaştığını kaydetti.

Uçar, “1985 yılında başkanlık olarak kurulduk. 1989 yılında da müsteşarlık adını aldık. Temelde 2 görevimiz var. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının silah ve teçhizat ihtiyaçlarını karşılamak. Bunu yaparken maksimum oranda milli imkan ve kabiliyetleri kullanmak, yoksa da bu alanda yatırım yapmaktır. Son dönemde yapılan operasyonlarda hep beraber gördük ki, müsteşarlığın yaklaşık 30 yıllık çabası ve emeği boşa gitmedi. Afrin operasyonunda da gördüğünüz gibi alanda kullanılan teçhizatın çok büyük çoğunluğu büyük oranda milli ve yerli sistemlerimizden oluştu. Hali hazırda hem Baykar firmamızın hem de TAİ firmamızın ANKA ve İHA ile SİHA’ları yüzde 90-95 mertebesinde yerlilik oranına ulaşmış durumdadır. Motorundan kamerasına, alıcı ve vericisinden gövdesine kadar tamamen millileşti. Ülkemiz güçlü ve ayakları sağlam bir şekilde bu alanda ayakları yere basıyor. Korkacak değil, korkutacak bir ülke olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.



Türkiye’nin kendi bağımsız sistemlerini geliştirmek için yılmadan çalıştığının altını çizen ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven de, “Uluslararası arenada ülkelerin ekonomik ve siyasal alandaki gücünüzü belirleyen, ülke ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan savunma sanayi sektöründe Türkiye kendi bağımsız sistemlerini geliştirmeye ve yerlileştirme konusunda azimle yılmadan çalışmaktadır. 2023 hedefleri arasında da yer alan milli tank, milli uçak, milli gemi ve milli uydu projeleri de devletimizin büyük kararlılığı ile devam etmektedir” dedi.



Kayseri’nin savunma sanayiinde çok önemli bir yerde olmasının şart olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Savunma sanayiinde Kayseri’nin çok önemli bir yerde olması şarttır. Bazen şehrimizdeki sanayicilerimiz girişimlerde bulundular ama bu hiçbir zaman yeterli seviyeye ulaşmadı. Sadece sınırlı sayılarda bazı sektörlerde üretim yaptığımızı biliyoruz. Ülke geneline baktığımız zaman son 15 yılda özellikle savunma sanayiinde çok önemli projeler yaptığımız bilinen bir gerçektir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ufku ve destekleriyle yerli ve milli ekonominin gelişmesine yönelik hatta hayal gibi görünen birçok proje hayata geçirildi” ifadelerini kullandı.

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, “Ülkemizin stratejik öneme sahip olan ve ulusal çapta katılımla gerçekleştirdiğimiz Savunma Sanayi Çalıştayı ile savunma sanayimizin güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yeni hedeflerde ortaya konulacaktır. Erciyes Üniversitesi ve Erciyes Teknopark koordinesinde sanayicilerimizin bir araya getirilmesi ile aynı zamanda ülkemizin savunma sanayisinin geliştirilmesine katkı sağlanırken, yeni bir sektör ve yeni bir istihdam alanı da tesis edilmiş olacaktır” şeklinde konuştu.



Çalıştaya, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Savunma Sanayi Müsteşarlığı İnsansız ve Akıllı Sistemler Daire Başkanı Gökhan Uçar, Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Ahmet Emin Kilci ve davetliler katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile