Ankara Barosu'nca düzenlenen 'Yolsuzluklar' konulu panelde konuşan Danıştay eski Başsavcısı Tansel Çölaşan, TBMM'de milletvekilleri hakkında 603 soruşturma dosyasının bulunduğunu, bunlardan 254'ünün yolsuzluk dosyası olduğunu söyledi. Çoğunlukla iktidara gelen hiçbir partinin milletvekili dokunulmazlığını kaldırmaya çalışmadığını belirten Çölaşan, gündemde olan Anayasa değişiklik paketinde de bu konunun yer almamasını eleştirdi. Türkiye'de yolsuzluğun sistemden kaynaklandığını ifade eden Çölaşan,
"Sonuçta ortaya çıkan yolsuzluklar cenneti" dedi. Bütün iktidarların yargı denetimden hoşlanmadığını ifade eden Çölaşan, "Yargı ile idarenin her zaman problemi olmuştur. İdare yargının vermiş olduğu kararları uygulamamıştır. Son dönemde ise bu problem kavgaya dönüşmüştür. Yargıya karşı kılıçlar çekilmiştir. Yargı kendini savunma noktasına gelmiştir. Bu da bir yolsuzluktur" diye konuştu.
Danıştay Başkanı Mustafa Birden ise, yolsuzluklarla mücadelede sadece cezai yaptırımlarla başarıya ulaşılamayacağını belirtti. Yolsuzluk suçlarına ilişkin daha etkin soruşturma yöntemlerinin geliştirilmesi, soruşturma ve yargılama süreci önündeki dokunulmazlık gibi engellerin kaldırılması, bu suçların daha ağır yaptırımlara bağlanması, yolsuzlukla mücadelede başarı şansını artıracağına işaret eden Birden,
"Yapanın yanına kar kalmaması, toplumdaki bu olumsuz kanaatin kırılması için yolsuzluk suçlarında zaman aşımı süreleri gözden geçirilerek, bu süreler uzatılmalıdır'' dedi.
Birden, finansal krize girip, iflasın eşiğine gelen Yunanistan Başbakanı'nın 'Bizi bu hale yolsuzluk ve dokunulmazlık getirdi' yolundaki yakınmasına kulak verilmesini ve herkesin kendi payına ders çıkarması gerektiğini söyledi.
Ankara Barosu'nun 'Yolsuzluklar' Konulu Paneli
Danıştay eski Başsavcısı Tansel Çölaşan, yargı ile iktidarın her zaman problemi olduğunu belirterek, "Ancak son dönemde bu problem kavgaya dönüşmüş, yargıya karşı kılıçlar çekilmiştir" dedi.