Ankara Bursa Hızlı Tren Projesi Durma Noktasında Mı?

Ankara Bursa Hızlı Tren Projesi Durma Noktasında Mı?

Bursa'yı Ankara'ya 2 saatte bağlayacak olan hızlı tren projesinin ilk etabı Bursa Yenişehir hattında ödeneğin bittiğini belirten CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, "Yenişehir Bilecik etabıyla ilgili hiç bir çalışma yok.

Bursa-Ankara hızlı tren projesi durma noktasına geldi" dedi.


CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, 2 yıl önce temeli atılan ve 4 yılda bitmesi planlanan Ankara-Bursa hızlı tren projesinin ödeneksizlikten dolayı durma noktasına geldiğini belirterek, Sayıştay’ın bu konuda inceleme talebinde bulunduğunu söyledi.

Hızlı tren için ayrılan yıllık ödeneğin yetersizliğine dikkat çeken Kaleli, projenin durma noktasına geldiğini ve belirsizliğe sürüklendiğini vurguladı.

Bu durumun Sayıştay raporunda da yer aldığını aktaran Kaleli, “Ankara-Bursa arasını 2,5 saate düşürecek olan “Hızlı tren” projesinin Bursa-Yenişehir arasındaki 75 kilometrelik ilk etap ihalesinin temeli 23 Aralık 2012’de atılmıştır. Balat’ta düzenlenen temel atma töreni sırasında projenin 4 yılda tamamlanacağı ve 2016’da ilk yolcunun taşınacağı hedefi açıklanırken, Yenişehir-Bilecik etabıyla ilgili çalışmaların ise sürdüğü belirtilmekteydi. Bu hedef doğrultusunda heyecanla inşaata başlandı. Coğrafyanın zorluğu, arazi yapısı, sulak bölgeler ve tarım arazileri gibi nedenlerden dolayı güzergah değişikliklerine gidildi. Tüneller çoğaldı, maliyet yükseldi. Sonuçta, Bursa-Yenişehir etabının yapılan ihale koşullarıyla bitirilemeyeceği ortaya çıktı. 393 milyon 170 bin lira tutarındaki proje bütçesi daha tüneller tamamlanmadan bitti. Projenin bir diğer ayağı olan Yenişehir-Bilecik etabıyla ilgili belirsizlik sürmeye devam ediyor. Öte yandan Bakanlıktan öğrendiğimiz bilgilere göre projenin 2014 ödeneği 120 milyon TL’dir. Bu yıl için ayrılan ödenekten bugüne kadar harcanan miktar ise 75 milyon TL’dir. DPT’nin yatırım programına bakıldığında projenin toplam tutarının 1 milyar 72 milyon TL olduğu göz önüne alındığında, hızlı trenin yatırım programında yer alan 2017 yılına yetiştirilmesi neredeyse imkansızdır" diye konuştu
Ankara-Bursa arasını 2.5 saate indirecek olan hızlı tren projesinin Sayıştay raporlarına da girdiğini belirten Kaleli, 'Sayıştay raporlarına göre ödeneğin yetmeyeceği ortadadır. Hızlı tren inşaatı tamamlanamayacak, Bursalılar bu hizmetten mahrum kalacaktır. İhale ve imalat sürecindeki iş ve işlemler TCDD Genel Müdürlüğü tarafından tüm yönleriyle incelenmeli, gerekirse soruşturulmalıdır. Bu konuyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından cevaplanması talebiyle bir önerge hazırladık" şeklinde konuştu.

.

Kaleli'nin verdiği önergede şu ifadeler yer alıyor: "393 milyon liralık proje bütçesi daha tüneller tamamlanmadan bitti. Öte yandan projenin bir diğer ayağı olan Yenişehir-Bilecik etabıyla ilgili belirsizlik sürmeye devam ediyor. Bu bağlamda; Ankara-Bursa arasında yapımına başlanan hızlı tren projesiyle ilgili Bursa-Yenişehir ve Yenişehir-Bilecik etaplarındaki çalışmalar hangi aşamadadır? 2012’de temel atılırken açıklanan ilk yolcunun 2016’da taşınması hedefinde bir sapma olacak mıdır? Bursa-Yenişehir etabı için TCDD’nin üstlenici konsorsiyumla imzaladığı 393 milyon 170 bin liralık bütçenin daha tüneller tamamlanmadan bittiği gerçeğine karşılık, bu parayla etabın yüzde kaçı tamamlanmıştır? Bursa-Yenişehir etabıyla ilgili yeni bir ihaleye çıkılacak mıdır? Çıkılacaksa ihale süreciyle ilgili takvim nasıl işlemektedir? Bakanlığınızda süreç ve projenin akıbetiyle ilgili hangi çalışmalar yürütülmektedir? Projenin diğer ayağı olan Yenişehir-Bilecik etabıyla ilgili bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır? Etapla ilgili çalışmalar halen hangi aşamadadır? DPT’nin yatırım programında projenin toplam tutarının 1 milyar 72 milyon TL, bugüne kadar yapılan harcamaların 393 milyon TL ve 2014 yılı ödeneğinin ise 120 milyon TL olduğu göz önüne alındığında, proje için kaç kat süre uzatımı düşünülmektedir? Ankara-Bursa arasında hızlı trenle ilk yolcu ne zaman taşınacaktır? Ankara-Bursa hızlı tren hattı projelendirilirken gerek maliyet artırıcı unsurlar, gerekse 2016 hedefi konusunda ortaya çıkan durum ve yaşanan belirsizliğin sorumluluğu, idarede mi yoksa yüklenici konsorsiyumda mıdır? Bu durum projenin bütçesini ne kadar etkileyecektir? Sayıştay’ın “Bursa-Yenişehir kesimi demiryolu altyapı inşaatı işi ile ilgili projelendirme, ihale ve imalat sürecindeki iş ve işlemlerin TCDD Genel Müdürlüğü’nce tüm yönleriyle incelettirilmesi, gerekirse soruşturulması” yönündeki değerlendirmeleri TCDD Genel Müdürlüğü’nce ne derece dikkate alınmıştır? Bu konuda bir çalışma başlatılmış mıdır? Ankara-Bursa hızlı tren projesinin yapımı sürecinde ne kadar iş kazası meydana gelmiştir? Bu iş kazalarında yaşamını yitiren, yaralanan ve iş göremez hale gelen kaç kişi vardır? Projenin yapımı sırasında ortaya çıkan maliyet artırıcı unsurlar nedeniyle, iş güvenliği ve emniyeti için ayrılan ödeneklerde bir kısıtlamaya gidilmiş midir?"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile