Ankara Caddelerinde Ağaç Budama Çalışmaları Devam Ediyor

Ankara Caddelerinde Ağaç Budama Çalışmaları Devam Ediyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, kasım ayında başladıkları budama çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hatice Akgül, Başkent’te ağaç budama çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, “Ağaçların yapraklarını döktüğü kasım ayında başlanan ağaç budama çalışmalarını, ağaçların canlanmaya başladığı nisan ayı ortalarına kadar tamamlamış olacağız.” dedi.

Kış döneminin uzun, yağışlı ve soğuk geçmesi nedeniyle budama işlemlerini aralıklarla sürdürmek zorunda kaldıkları bilgisini veren Akgül, havaların ısınmasıyla tekrar başlanan çalışmaların üç farklı ekiple Esat, Hipodrom ve İstanbul caddesinde devam ettiğini kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 12 metrenin üzerinde bulunan cadde ve bulvarlar ile park, kavşak ve refüjlerdeki ağaçların budanması işinin kendi sorumluluklarında olduğunu hatırlatan Daire Başkanı Hatice Akgül, “Ağaç budama oldukça önemli bir iştir. Bilinçsiz kişiler ve ehil olmayan ellerle yapılamaz.” diye belirtti.

Ağaç budama çalışmalarının gençleştirme, verimleştirme ve şekil vermeye yönelik olarak üç farklı nedenle yapıldığını kaydeden Akgül, şu bilgileri aktardı: “Çevre Koruma Dairesi olarak ağaçların takiplerini yaparız. Mühendislerimizden oluşan ekiplerimiz hangi ağaçların budanacağını, teknik olarak bir risk teşkil edip etmediğini önceden tespit ederler. Daha sonra da uygun mevsimlerde çalışmalar yapılır. Kent merkezlerinde gerçekleştirdiğimiz budamalar genelde şekle yönelik olarak yapılmaktadır. Örneğin ağacın uzayan dallarının yol tabelaları ile trafik ışıklarını kapatması, elektrik tellerine değmesi, kuruyan dalların kırılma risk oluşturması gibi nedenlerin yanı sıra ağaçlarda meydana gelen hastalıklardan dolayı budamalar gerçekleştirmekteyiz.”

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hatice Akgül, bir canlıya keyfi olarak nasıl müdahalelerde bulunulamazsa, canlı olan ağaçlara da keyfe göre şekil verilemeyeceği uyarısında bulunarak, şöyle devam etti: “Ne yazık ki bazı yerlerde ağaçlara bilinçsizce müdahalelerde bulunuyorlar. Ağaçların doğal bir taç yapısı vardır. Bu taç yapısına kontrolsüzce yapılan müdahaleler sonucunda bir ağacın gelişiminin 10-20 yıl geriye gitmesine, ölmesine ve şekil bozukluklarına neden olur.” Akgül, budama sonucu ortaya çıkan ağaç yaprak ve dallarının farklı şekillerde değerlendirildiğini belirterek, ağaç yapraklarının gübre olarak, ağaç dal ve gövdelerinin bir kısmının ise oyun parklarının ihtiyaçlarını karşılamada kullanıldığını söyledi.

ATIKLAR VE DETERJAN AĞAÇLARI KURUTUYOR

Ağaçlara insan eliyle verilen zararları da anlatan Akgül, “Kentlerde ağaçları ilan panosu gibi kullanıyorlar. Raptiyelerle, çivilerle kağıtlar tutturuyorlar. Gölge yapıyor diye kesilmemesi gereken yerlerden ağaç dallarını kırıyorlar. Ağaç diplerine çöp poşetlerini koyuyorlar, bunlardan sızan çöp suları, evlerinin veya dükkanların önlerini yıkadıkları deterjanlı suları ağaç diplerine akıtarak büyük zarar veriyor. Ağaçların ölmesine veya kurumasına neden oluyor. Daha yeşil bir Ankara için herkesin daha duyarlı olması gerekiyor.” çağrısında bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile