Ankara’da 6 Bin Çocuk, Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Korumasız - Ankara

Ankara’da 6 Bin Çocuk, Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Korumasız - Ankara

Ankara İl Aşı Sorumlusu Dr. Osman Topaç, geçen yılın rakamlarına göre Ankara’da 0-11 ay arası bebek nüfusunun 72 bin olduğunu belirterek, “Bunlardan 66 bini aşılı gözüküyor. 6 bin kaçağımız var.” dedi.

Kayıtsız görünen bu bebeklerden bazılarının özel hastanelerde aşılanmış olabileceğini ya da daha önce aşıları tamamlanmış olsa da kayda girmemiş olabileceğini söyleyen Topaç, “Yine de azımsanamayacak bir rakam. Bunlardan bin tanesi eksik aşılı olsa ve tamamlamış olsak büyük başarı.” diye konuştu.

Dr. Osman Topaç, Cihan Habar Ajansı(Cihan)’na yaptığı açıklamada aşı ile difteri, hepatit, kaba kulak, çocuk felci, menenjit, verem, tetanoz gibi sakatlık hatta ölümlere neden olan bir çok hastalığın önlenebildiğini hatırlattı. Türkiye’de aşılama oranlarının yüzde 95’lerde olduğunu söyleyen Topaç, “İnsanlarımızın aşıya ilgisi oldukça fazla ama bununla birlikte aşısı olmamış, yapılmamış, yapılmış eksik kalmış çocuklarımız da var.” dedi.

Ankara’yı örnek gösteren Topaç, “2011 verilerine göre Başkent’te 0-11 aylık (ki bunlar aşı için en çok uğraştığımız yaş grubu) 72 bin bebeğimizden, 66 bini aşılı gözüküyor. Yani 6 bin kaçağımız var. Sağlık Bakanlığı’nın Ankara için hedef nüfusu 72 bin, aile hekimliğinde kayıtlı olanlar 66 bin. Burada bir 6 bin bebek ve çocuğumuz açısından kaçak var, kayıtları yok. Bunların içinde tam aşılı olabilenler mutlaka vardır. Özel hastanelerde aşılanmış, özel hekimler tarafından aşılanmış olabilir. Ya da aşıları daha önce tamamlanmıştır fakat kayda girmemiş olabilir. Ancak yine de azımsanmayacak bir rakam. Bunlardan bin tanesi bile eksik aşılı olsa ve tamamlamış olsak bizim için büyük başarı.” şeklinde konuştu.

“HAYDİ ANNE VE BABALAR, SİZ DE AŞIYA”
Bir ülkedeki enfeksiyon mikrobunu önlemek için vatandaşların tamamının aşılı olması gerektiğini kaydeden Topaç, şunları dile getirdi: “Bu nedenle bizlerin hem aşısız çocuklarımızı hem de eksik aşısı bulunan çocukları tespit ederek aşılarını tamamlamamız gerekiyor. Bu nedenle sağlık personelinin duyarlılığının artırılması, toplumda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor. Bununla ilgili çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Özelikle, 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması için uğraşıyoruz. Aynı zamanda erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması lazım. Ülkemizdeki en büyük eksiklerden biri erişkin aşılanması. Bu nedenle ‘haydi çocuklar aşıya’ dediğimiz gibi ‘haydi anneler babalar aşıya’ diye bir slogan olması gerekir.” Sağlık Bakanlığı’nın erişkinler için de belirlediği aşılar bulunduğunu söyleyen Topaç, örnek olarak gebe tetanozunu gösterdi. Topaç, “Şu anda yüzde 60’lar düzeyindeyiz. Erişkin aşılamasında en büyük oranımız bu. Fakat gebe tetanozu sadece gebelere yapılacak bir şey değil. Tüm vatandaşlarımızın bu tetanoz aşısını en az üç doz yapılmaları gerekiyor. Bu aşılama 10 yılda bir tekrar yapılmalı ki, aşıların koruyuculuğu devam etsin.” dedi.

Özellikle 18-35 yaş arası doğurganlık çağındaki tüm bayanların gebelik öncesinde kızamıkçık aşısını yaptırması gerektiğini ifade eden Topaç, “Sağlık çalışanları gibi risk gruplarına ve daha önce bir tek doz kızamık aşısı yaptırmış olanlar da bir doz kızamık aşısı yaptırmaları gerekiyor.” dedi.

Topaç, Hepatit B, Hepatit A, pnömokok ve grip aşılarını da yetişkinler tarafından yaptırılması gereken aşılar arasında sıraladı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile