Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Asya Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün (INSASS) desteği ile gerçekleştirilen seminerde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yardım, "25 Ağustos 2017’de gerçekleşen, Arakan’daki bu olaylar ve sıkıntılar büyük trajedinin son perdesi oldu" dedi.
Prof. Dr. Kudret Bülbül moderatörlüğünde düzenlenen seminerde, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Önder, özel konuk olarak Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw ve Asya Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INSASS) Başkanı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Doktora Öğrencisi Muhammad Nazmul Islam da konuşmacı olarak katıldı.
INSASS Başkanı Muhammad Nazmul İslam’ın yaptığı açılış konuşması ile başlayan seminerde, ilk olarak INSASS Kıdemli Araştırma Görevlisi Sabbir Hasan, ‘Arakan Trajedisi’ üzerine bir belgesel video gösterdi.
Programa katılan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yardım, "Öğrencilerin Arakan bölgesi üzerinde çalışmak için bir araya gelip, Arakan bölgesinde yaşanan kriz ile ilgili siyasi konularda araştırma boşluklarının doldurulması gerekmektedir ve bunun üzerine daha çok çalışılmalıdır" dedi.
Konuşma sırasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan, Rohingya meselesinin uluslararası siyasetteki en önemli konulardan biri olduğunu ve Bangladeş ile Türkiye’nin Rohingya meselesine gösterdiği katkının önemli olduğunu belirtirken, Bangladeşli ve Türk akademisyenlerin Rohingya meselesini çözmek için birlikte çalışabileceğini ifade etti.
Rektör Metin Doğan, "Türkiye, Arakan meselesindeki diplomatik faaliyetlerine, geçmişte olduğu gibi sürekli olarak devam edecektir. AFAD ve TİKA her zaman Arakan’da ezilen insanlar için çalışacaktır" dedi.
Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw ise Arakan’da yakın zamanda gerçekleşen katliam ve soykırımdan dolayı Bangladeş ile Türkiye arasındaki ortak işbirliğine olan teşekkürlerini dile getirdi. Dr. Hla Kyaw gelişmiş dünyadan ve insan haklarından söz ederken, Dünya’nın Arakan katliamına tepkisiz kalınmasının gerçekten üzücü ve çok talihsiz olduğunu da dile getirdi.
Son olarak Siyaset Bilimi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül kapanış konuşmasını yaparken, Rohingya Müslümanlar için öğrencilerin daha çok çalışması gerektiğini söyledi.
Dekan her iki ülkenin araştırmacılarına soykırım, etnik temizlik gibi çeşitli konularda çalışmaları için Türkiye ve Bangladeş’in bir araya gelmesi gerektiğini de dile getirdi.
Ankara'da Arakan Semineri
Bangladeş Akademik Derneği Ankara Şubesinin düzenlediği, "Arakan’daki Trajedi: Nedenler, İhtiyaçlar ve Çözümler" semineri, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.