Ankara’da ‘Belediyemiz Kapatılmasın’ Paneli

Büyükşehir Yasa Tasarısı, İç Anadolu Belediyeler Birliği’nin düzenlediği “Belediyelerimiz Kapatılmasın” panelinde tartışıldı.

İç Anadolu Belediyeler Birliği (İABB) tarafından düzenlenen “Belediyemiz Kapatılmasın” panelinde, Bakanlar Kurulu tarafından 3 Ekim 2012 günü kararlaştırılıp 8 Ekim 2012 günü TBMM başkanlığına sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile gündeme gelen Büyükşehir Yasa Tasarısı tartışıldı.

Neva Palas Oteli’nde düzenlenen panele, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Çınar, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Gazete-Yazar Yalçın Bayer ve çok sayıda belediye başkanı katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir yasal düzenlemenin panelde tartışılacağını söyledi.

Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın Türkiye’deki yerel yönetim sisteminin tamamını etkileyecek çok ciddi bir düzenleme olduğunu belirten Tanık, İç Anadolu Belediyeler Birliği’nin üye sayısının 108 olduğunu ve Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı ile üye belediyelerden 80’ninin kapatılmasının gündemde olduğunu kaydetti.

Tasarının, yerleşmeleri ve gelişmeye başlamış olan yerel yönetim kültürünü, yerel demokrasi anlayışını ortadan kaldıracağını ifade eden Tanık, “Tasarı, beldelerimiz, kasabalarımız, köylerimiz, küçük kentlerimizin, kentlilerinin, halklarının ve temsiliyetlerini örgütlenmesini baltalayacak bir düzenlemedir. Kapanan veya kapanmayan hemen hemen bütün siyasi görüş yelpazesinden gelen belediye başkanları, belediyelerin kapatılmasını önemli ölçüde çok büyük demokrasi açığı üretecek eylem olarak algılamakta ve karşı çıkmaktadır. Buna rağmen TBMM’de hızlı bir biçimde denetimli bir çoğunluğun iradesiyle yasa geçme sürecinin tamamlamak üzeredir. Bu toplantımız ve çığlığımız, biliyoruz ki, yerine ulaşacaktır. Her şeye rağmen Anadolu halkının bir değişi var; ‘çıkmadık candan umut kesilmez’ diye… Biz belediyelerimizin kapatılmasını kütüphane yakmakla eşdeğer tutuyoruz. O nedenle belediyemiz kapatılmasın isteğini, gücümüzün yettiğince dilimiz döndüğünce bir kez daha ifade edip ilgililere duyurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Panelde bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, panelin yapıtlığı sırada ‘Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın TBMM’de görüşülmeye devam edildiğini belirterek, Türkiye’de ilk Büyükşehir Belediyesi’nin 1984 yılında kanun hükmündeki kararname ile Ankara-İzmir-İstanbul olduğunu söyledi.

En son Sakarya’nın 2000 yılında büyükşehir belediyesi olduğunu ifade eden Günaydın, Türkiye’de bugün 16 büyükşehir belediyesinin olduğunu ve bu belediyelerin nüfus ölçeğine göre yarı çap esasına göre büyükşehir olduklarını kaydetti.

İstanbul ve Kocaeli’nin teknik anlamda ‘bütünşehir’ olduğunun altını çizen Günaydın, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu iki kentimizde il sınırları, belediye sınırları çakıştırılmıştır. Şimdi AK Parti, bu kentin tümünü ve bunları eklediği 13 kent olmak üzere toplam 29 kenti ‘bütünşehir’ ilan ediyor. Bunu yaparken argüman şudur, Kocaeli ve İstanbul örneğinde bir imar bütünlüğü sağlanmıştır, dolayısıyla bu örneği Türkiye’ye yaymak gerekir diyorlar. Peki karşı taraf bir argüman ortaya koyuyorsa, bu argümanı ciddi bir şekilde ele alıp artısıyla eksisiyle değerlendirmek aydın unvanı taşıyan herkesin görevidir. Kocaeli’nin yüz ölçümü 3 bin 500 kilometrekare, İstanbul’un yüz ölçümü 5 bin 300 kilometrekare… Muğla’nın yüz ölçümü 15 bin, Antalya 20 bin, Ankara’nın 25 bin ve Konya’nın 38 bin kilometrekare’dir. Örnek aldığımız iki kentin yüz ölçümleri küçük oysa ‘bütünşehir’ şehir ilan edeceğimiz kentlerin yüz ölçümü ise 5-6 kat daha üstünde. Belediye gelirlerine bakalım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geliri 2012 yılına göre 19 milyar liradır. Peki İçişleri Bakanlığı’nın bütçesine baktığımız 2 milyar 500 milyon liradır. Yani İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 8 İçişleri Bakanlığı bütçesine sahip bir büyükşehirdir. Yeni büyükşehir belediyesi olacak beledilerde ise bütçeleri yeni artırımlarla 2 milyar lira olasılığı taşımaktadır.” Ankara ve İzmir’den örnekler veren Günaydın, Ankara ve İzmir’de köylerin merkeze olan uzaklıklarından dolayı hizmet götürülemeyeceğini iddia etti.

Panelin devamında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Çınar, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan ve Gazete-Yazar Yalçın Bayer, “Büyükşehir Yasa Tasarısı” ile ilgili görüşlerini dile getirerek, yasanın sakıncalarını belediye başkanlarına anlattı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile