Ankara'da BM Gida Ve Tarim Örgütü Tarafindan Yüksek Düzeyli Donörler Toplantisi Gerçeklestirildi

Ankara'da BM Gida Ve Tarim Örgütü Tarafindan Yüksek Düzeyli Donörler Toplantisi Gerçeklestirildi

Birlesmis Milletler (BM) Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ile Tarim ve Orman Bakanligi koordinasyonunda, geçici koruma altindaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için tarimsal geçim kaynaklarinin tesvik edilmesi ve sosyal korumanin artirilmasi konulu "Yüksek Düzeyli Donörler Toplantisi" düzenlendi.

Ankara'da bir otelde gerçeklesen toplantiya, FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölgeler Koordinatörü Viorel Gutu, Japonya'nin Ankara Büyükelçiligi Müstesari Yoichi Mikami, Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardim Programi (FRIT) Baskani Libor Chlad, bakanlik yetkilileri ve çok sayida davetli katildi.

Etkinlikte konusan FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölgeler Koordinatörü Gutu, örgüt olarak Türkiye'de tarim ve gida sektörlerine odaklanarak, geçici koruma altindaki Suriyelilerin ve ev sahibi topluluklarin sürdürülebilir geçim kaynaklarini tesvik için Türkiye ile bilgi birikimlerini ve uzmanliklarini nasil birlestirebileceklerine dair stratejik tartisma yürüttüklerini belirtti.

FAO'nun 2017'den beri tarim alaninda siginmacilarin ihtiyaçlarina yönelik Türkiye ile yakin is birligi içinde oldugunu aktaran Gutu, Türkiye'deki ortaklari ile bu alandaki uzmanliklari ve geçmis çalismalarinin, Suriye krizini ve bu krizin topluluklarin egemenligi üzerindeki etkisini proaktif sekilde ele almalarinin yolunu açtigini ifade etti.

Gutu, 2017'den bu yana AB ve Japonya'nin kurumlari tarafindan desteklenen 10 basarili proje hayata geçirdiklerini aktararak, "Bu vesileyle tüm bu sürece katkisi olanlara sahsim ve bu süreçte yardim etmeyi basardigimiz insanlar adina tesekkür etmek istiyorum." diye konustu.

Japonya'nin Ankara Büyükelçiligi Müstesari Mikami, böyle önemli bir toplantida bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, FAO'ya ve Temsilci Gutu'ya tesekkürlerini iletti.

Japonya eski Basbakani Yoshihiko Noda'nin, 2016'da Istanbul'da 'Dünya Insani Yardim Zirvesi'ne katildigini hatirlatan Mikami, Noda'nin ihtiyaç sahibi insanlara yardim götürmenin ve bu kisilerin yetenek ve becerilerini gelistirmenin öneminin altini çizdigini söyledi.

Suriye'deki insani durumun oldukça zorlu bir kriz haline dönüstügünü ifade eden Mikami, "Türkiye bu krizin çözümünde çok önemli bir rol oynadi." ifadesini kullandi.

AB Türkiye Delegasyonu FRIT Baskani Chlad da AB'nin Türkiye'de bir süredir FRIT programini yürüttügünü belirterek, "Bu program vesilesiyle istihdam ve girisimciligi tesvik ediyoruz. Bu bizim önceliklerimizden biri." diye konustu.

Salgin sürecinin sonuçlarinin bunun ne kadar önemli oldugunu gösterdigini vurgulayan Chlad, çogu mültecinin geçim kaynaklarinin kayit disi sektörlerde oldugu düsünüldügünde konunun öneminin daha iyi anlasilacagini dile getirdi.

Chlad, tarimin istihdam alani olusturma potansiyelinin büyük oldugunun altini çizerek, tarim konusu ele alinirken tarimsal geçim kaynaklari ve sosyal güvenlik basliklarinin dikkatle üzerinde durulmasi gerektigini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile