Başkent 'te son yılların en yoğun kar yağışının gerçekleştiğini hatırlatan ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, baraj havzalarında ve göllerin bulunduğu alanlarda kalınlığı 1,5 metreyi bulan karların erimesiyle oluşabilecek olası su taşkınlarını engellemek amacıyla şimdiden su tahliyesi gerçekleştirdiklerini söyledi.
İÇME SUYUNUN TAMAMI KURTBOĞAZI BARAJINDAN
ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, Başkent 'in içme suyu ihtiyacının karşılandığı baraj havzalarında kar kalınlığının 1 ile 1,5 metreye ulaştığını belirterek, “Çamlıdere Barajı dışındaki kapasiteleri daha küçük olan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya barajlarının taşmaması için su aktarımı gerçekleştiriyoruz.” dedi. Hem barajlardaki suyun ziyan olmaması hem de taşkınlar yaşanmaması için Başkent 'in içme suyu ihtiyacının tamamına yakınını Kurtboğazı Barajı'ndan karşıladıklarını ifade eden Genel Müdür Kaya, alınan önlemlerle ilgili şunları söyledi: “Kurtboğazı Barajı'nı Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya Barajları beslemektedir. Bu barajların hacimleri, kar ve yağmurlarla dolmakta ve fazla su boşa gitmektedir. Çamlıdere barajı hacmi ise çok büyüktür. Bu yüzden Ankara'nın ihtiyacı olan içme suyunu Kurtboğazı Barajı'ndan veriyoruz. Çamlıdere barajından ise çok az miktarda su çekiyoruz. Böylece Kurtboğazı Barajı ve bu barajı besleyen barajlardaki suyu sürekli kullanarak boşaltmış oluyoruz. Bu sayede ise Kurtboğazı ve bu barajı besleyen diğer barajların taşmasını önlerken, suyun da ziyan olmasının önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca yapılan bu çalışmalar sonucunda Kavşakkaya Barajı'nı tamamen Kurtboğazı'na atardık ve boşta bekletiyoruz. Diğer barajları da yarısına kadar boşalttık. Eriyen kar suları buralarda birikecek, taşkınların da önüne geçmiş olacağız.”
MOGAN VE EYMİR GÖLLERİNDE SU TAHLİYE EDİLDİ
ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, yağan karların bir yandan bereket olurken bir yandan da olası su taşkınları nedeniyle tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, Mogan ve Eymir Gölleri çevresindeki kar miktarının 50 santimetreye çıktığını söyledi.
Karların aniden erimesiyle bölgedeki tesisler ile İmrahor Vadisi 'nde olası sel durumunun önüne geçmek için uzun zamandır önlemler alındığını anlatan Kaya, bölgede meydana gelebilecek sel ve taşkın riskine karşın göllerden her gün 250 ile 750 bin metreküp arasında kontrollü olarak su tahliyesi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Kaya, “Buradaki riskleri ortadan kaldırmak için öncelikle Mogan ve Eymir göllerinin çıkış kanallarını temizleyip, ıslah ettik. Böylece gölleri birbirine bağlayan kanallarda su akışının kesintisiz ve rahat olmasını sağladık. Vatandaşların ve işletme yerlerinin olası sel baskınına maruz kalmaması için göllerdeki su seviyesini düşürmek için su tahliyelerini de aralıksız olarak sürdürmekteyiz.” diye konuştu.
MAZGALLAR SÜREKLİ TEMİZLENİYOR
Kent merkezlerindeki taşkınların nedenlerinden birinin de hatalı ve yanlış kullanımlar sonucunda tıkanan yağmur suyu mazgalları ile kanalizasyon hatlarının olduğunu ifade eden Kaya, “Yağmur suyu kanalları ne yazık ki bazı vatandaşlar tarafından çöplük gibi kullanılmakta ve sonucunda da tıkanarak taşkınlara neden olmaktadır.” dedi. Kaya, ASKİ ekipleri tarafından mazgalların sürekli ve düzenli olarak temizliklerinin yapıldığını kaydederek, eriyen karlar ve yağan yağmurların rahatlıkla ızgaralardan akacağını ve taşkınlara neden olmayacağını belirtti.
Ankara'da Kar Sularının Oluşturacağı Taşkınlara Karşı Önlem Alındı
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), karların erimesiyle barajlarda, göllerde ve derelerde meydana gelebilecek olası su taşkınlarına karşı gerekli önlemleri aldı.