23 Nisan Ulusal Egememenlik ve Çocuk Bayramının resmi kutlamalarının ilk ayağı Anıtkabir'de düzenlenen törenle başladı.
Tören, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin'in mozoleye çelenk koyması ve saygı duruşuyla başladı, ardından İstiklal Marşı okundu.
İstiklal Marşının ardından Şahin Anıtkabir özel defterini imzaladı.
DEVLET ERKANI ANITKABİR'DE
Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkanvekilleri Sadık Yakut ve Nevzat Pakdil, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.
BİRİNCİ MECLİSTE TÖREN
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Burada (Birinci Meclis) yazılan destanın ışığında şunu söylemek istiyorum ki: Sahip olduğumuz potansiyeli ortak bir hedef için seferber edebilirsek, çözemeyeceğimiz sorun, aşamayacağımız engel yoktur. Bunun için en büyük güç kaynağımız, sevgiyi temsil eden, yaşamı her yönüyle güzelleştiren çocuklarımızdır'' dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Birinci Mecliste tören düzenlendi.
Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından Birinci Meclis üyesi Sinop Mebusu Şerif Bey'in konuşmasının seslendirilmesiyle başladı.
TBMM Başkanı Şahin, törende yaptığı konuşmada, içinde bulundukları mütevazı salonun, tarih sahnesinden silinmek istenen Türk milletinin, yeniden dirilişinin, ayağa kalkışının adresi olduğunu söyledi.
Birinci Meclisin, aldığı karar ve çıkardığı yasalarla bağımsızlık mücadelesinin siyasi karargahı olduğunu ifade eden Şahin, milli iradenin burada vücut bulmasıyla tek yürek haline gelen, moral bulan milletin, esarete karşı şahlandığını, genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle topyekun direnişe geçtiğini belirtti.
Bu çatı altında biraraya gelen kahramanların, milleti hazin bir yıkılıştan muhteşem bir bağımsızlık mücadelesine ve ardından Cumhuriyetin kuruluşuna taşıdıklarını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
''Meclisimizin açıldığı dönem şartlarını düşündüğümüzde, bu binanın milletimizin kaderinde nasıl hayati bir yere sahip olduğunu çok daha iyi anlayabiliriz. Asırlarca tarihe damga vurmuş olan Osmanlı'nın son döneminde ardı ardına başlayan ve yıllarca süren savaşlar, halkı yoksul ve çaresiz bırakmıştı.
Yoklukların, imkansızlıkların, esaretin gölgesinde ilmek ilmek dokunan direniş, meyvesini burada açılan Meclisle verdi. Daha ordu kurulmadan, Cumhuriyet ilan edilmeden altında toplanılan bu çatı, milletimizin bağımsızlık için çarpan kalbi, kaderine yön veren merkezi oldu.''
O çetin savaş şartları altında milletvekillerinin belirlenmesi için 66 ayrı bölgede seçimlerin yapılmasının bile direniş mücadelesini yürüten kahramanların milli iradeye verdiği değeri ortaya koyduğunu bildiren Şahin, seçimlerin ardından milletvekillerinin mazbataları ceplerinde, ölümün eşlik ettiği zorlu yolculuklar sonucunda Ankara'ya gelerek milli iradenin merkezini elbirliğiyle oluşturduklarını söyledi.
Şahin, Türk milletinin tarihinde böylesine özel bir yere sahip olan bu binanın, 2009'da alınan kararla Kültür ve Turizm Bakanlığından Meclise devredildiğini belirterek, milletin kader sayfalarının yazıldığı binayı devraldıkları tarihten beri en iyi şekilde korumaya ve halkla buluşturmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı en içten dileklerle kutlayan Şahin, kendilerine Meclisi, bağımsızlığı ve Cumhuriyeti bırakan İlk Meclis Başkanı Aziz Atatürk'ü ve Birinci Meclisin kahraman milletvekillerini rahmet ve şükranla andı.
Törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve bazı milletvekilleri katıldı.
Şahin, törenin ardından, Birinci Büyük Millet Meclisi Özel Defteri'ni imzaladı.
Bu arada, MHP Genel Başkanı Bahçeli, gazetecilerin, son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile karşılıklı yaptıkları açıklamalara ilişkin soruları üzerine, ''Bugün bayram'' yanıtını verdi.
İSTANBUL'DA TAKSİM'DE TÖREN
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, Taksim Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.
İstanbul Valiliği, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, siyasi partiler ile sivil toplum örgütleri adına Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törende, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından Anıt Özel Defteri imzalandı.
Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar da katıldı.
19 MAYIS STADYUMU'NDA TÖREN
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Bir toplumun çocuk haklarına duyduğu saygı ve çocuklarına yaklaşımı, insani gelişmişlik düzeyini ve geleceğe nasıl baktığını da ortaya koymaktadır. Çocukların eğitimine önem vermeyen toplumların gelecekleri de karanlıktır'' dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 19 Mayıs Stadyumu'nda tören düzenlendi. Törenlere geçilmeden önce Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Yaşar Güler ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile üstü açık tören arabasıyla stadyumda tur atarak vatandaşları ve çocukları selamladı, bayramlarını kutladı. Daha sonra İstiklal Marşı ile tören başladı ve TRT Ankara Çocuk Korosu 23 Nisan şarkıları söyledi.
Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Türkiye'nin kaderinde bir dönüm noktasını oluşturan TBMM'nin kuruluşunun 91. yılını kutladı. Cumhuriyetin ve demokrasinin temellerinin atıldığı TBMM'nin açılış yıl dönümünü Cumhuriyetin, demokratik değerlerin ve aydınlık yarınların sarsılmaz güvencesi olarak büyük bir coşku ve gururla kutladıklarını ifade eden Çubukçu, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan TBMM'nin Türkiye'nin aydınlık geleceğe kavuşması için çalıştığını ve bu çalışmaların Türk insanını bugünlere taşıdığını dile getirdi.
Çubukçu, Atatürk'ün ''Eğitimdir ki bir milleti özgür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır'' sözünün bugün de doğruluğundan, anlamından hiçbir şey yitirmeden halka yol göstermeye devam ettiğini belirterek, Atatürk'ün ve onun kuşağının millete olan inancı, sevgisi, coşkusu ve ideallerinin öncelikle eğitim hamlesinde somutlaştığını ifade etti.
Kendilerine düşenin, bu coşku ve inancı hep diri tutarak o hedeflere doğru kararlı adımlarla yürümek olduğuna işaret eden Çubukçu, şöyle devam etti:
''Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında olduğu gibi bugün de sizlerin en iyi şekilde eğitim almanıza, mutlu bir sağlık ve çocukluk dönemi geçirmenize her şeyden çok önem veriyoruz. Her çocuğun dinlenme, boş zamanlarını değerlendirme, oyun oynama ve yaşına uygun eğlence etkinliklerinde bulunma gibi çeşitli kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılma hakkı olduğunu bilerek ve bu hakkınıza saygı duyarak, eşit fırsatlara sahip olmanıza özen gösteriyoruz. Zira, bir toplumun çocuk haklarına duyduğu saygı ve çocuklarına yaklaşımı, insani gelişmişlik düzeyini ve geleceğe nasıl baktığını da ortaya koymaktadır.
Çocuklarımızın hayalleri gerçekleştirmesi, hedeflere ulaşması, ülkesine ve insanlığa faydalı olması, her türlü değerin üzerindedir. Çalışarak elde edeceğimiz her sonuç, çocuklarımızın yüzündeki gülücüklerden, gözlerindeki ışıltılardan daha önemli değil. Sizlere sunulan imkanların aydınlık yüzlerinizde tebessüme ve mutluluğa dönüşmesi, güzel başarılar elde etmeniz, biz yetişkinlerin günlerimizi bayram coşkusuyla geçirmesini sağlayacaktır.''
-TÖREN GEÇİŞİ VE GÖSTERİLER-
Öğrenciler adına Altındağ Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerinden Kardelen Göktaş ile Keçiören 23 İlköğretim Okulu öğrencilerinden Feyza Nur Erdoğan'ın konuşma yaptığı törende, Mamak İlköğretim Okulu öğrencisi Taha Çelik ile Mamak Kutludüğün İlköğretim Okulu öğrencisi Zeynep Bostan sunuculuğu üstlendi.
Geçiş töreni sırasında jandarma bandosu, marş ve şarkılar çaldı. Jandarma bandosunundaki astsubayların seslendirdiği Manga grubunun Eurovizyon Şarkı Yarışmasında ikinci olan ''We Could Be The Same'' şarkısı ile Sertap Erener'in ''Rengarenk'' şarkısı da büyük beğeni topladı.
Tören geçişi ve gösteriler sırasında, protokol tribünlerinin karşısındaki tribünlerde yer alan öğrenciler, ellerindeki kartlarla çeşitli mesajlar içeren yazı, motif ve şekillerle ''fon'' oluşturdu. Öğrencilerin oluşturdukları fonlarda, ''Egemenlik verilmez, alınır'', ''Doğaya sahip çıkalım'', ''Ben çocuğum, haklarımla varım'' ve ''Bugünün küçükleri yarının büyükleri'' mesajları dikkati çekti.
Daha sonra öğrenciler, başta halk oyunları olmak üzere hazırladıkları gösterileri sundu.
Törenin ardından sahaya inerek töreni hazırlayan komitede görevli öğretmenleri kutlayan Çubukçu, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.
Törenden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Gökçek, bir gazetecinin ''Tören sırasında Tweeter'dan mesaj mı attınız?'' sorusu üzerine, ''Gerçekten öyle. Buradan çektiğim bazı görüntüleri, tweetercılara gönderdim, onlardan mesajlar geldi. Milli Eğitim Bakanımız ve Valimiz, 'Bizden de selam gönder' dedi, ben de onların adına selam gönderdim, karşı mesajlar geldi. Dolayısıyla bayramı hem burada kutladık, hem Tweeter'da kutladık'' diye konuştu.
Bu arada, tören sırasında bayılan bir çocuğa sağlık görevlileri tarafından statta bulunan ambulansta müdahale edildi.
23 Nisan coşkuyla kutlandı
Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı.