Panelde büyük halk kitlelerini birebir ilgilendiren dönüşüm sürecinin başarıyla gerçekleştirilebilmesine imkan sağlayacak en gerçekçi sistemin ‘kooperatifçilik’ olduğu, yerel yönetimlerin yani belediyelerinde halkı bu sisteme özendirmesi gerektiği vurgulandı. Oturum Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Sosyal bir kurum olan kooperatifler birlik ruhunun kalesidir. Ege-Koop bunun en iyi örneğidir” derken; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “Eğer süreç hakkıyla yürütülmek isteniyorsa o zaman en ideali demokratik yapılar olan kooperatiflerdir” dedi.
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da, “Kentsel dönüşümde konut kooperatiflerine özel, öncelikli ve ağırlıklı bir yer verilmelidir. Bağımsız denetim kuruluşları da sıklıkla denetlemelidir” ifadelerini kullandı.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen panele katılım oldukça yoğundu. Salon hınca hınç dolarken birçok Başkentli oturumu ayakta takip etmeye çalıştı. Salona giremeyenler ise konuşmacıları dışarıdaki ekranlardan dinleyebildi. Panel, iş ve siyaset dünyasını da bir araya getirdi. Panele CHP İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Aytun Çınar, Mustafa Moroğlu, Erdal Aksünger, Rahmi Aşkın Türeli, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Manisa Milletvekili Sakine Öz, Ankara Milletvekilleri Bülent Kuşoğlu, İzzet Çetin, Samsun Milletvekili Biltekin Özdemir, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Balıkesir Milletvekili Namık Havutçu, Çankaya Belediye Başkan Vekili Ali Ulusoy, CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçin, Ankara İl Başkan Yardımcısı Doğantürk Şimşek, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Paçin, Yeni Mahalle İlçe Başkanı Şerafettin Terzi, CHP eski İzmir İl Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Rifat Nalbantoğlu ile bir çok isim de katıldı.
“MİLLİ BİR PROJE OLMALIDIR” Panelin açış konuşmasını yapan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün Türkiye ve İzmir açısından kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirterek, siyaset üstü milli bir proje olması gerektiğine dikkat çekti. Aslan, “Kentsel dönüşüm entegre yaklaşımla kentin alt ve üst yapısını kapsayacak bir şekilde bütüncül olarak ele alınmalı. Dönüşüm projelerinin örgütlenmesi; tüm hak sahiplerinin katıldığı ve etkin rol aldığı bir ‘kent ortaklığı’ çatısı altında olmak zorundadır. Bu çatının bir sivil toplum kuruluşu kapsamında örgütlenmesi gerekmektedir. Daha açık ifade etmek gerekirse kurgulanacak kent ortaklığının temel elemanlarını ‘özel sektör, kamu sektörü ve yerel unsurlar’ oluşturmalıdır. Yani buradaki paydaşlar yerel yönetimler, merkezi hükümet, konu sahipleri, muhtarlar ve kooperatif üst birliklerinden oluşmalıdır. Örnek bir kentsel dönüşüm projesi kent ortaklığı temel alınarak, hazırlık, proje, uygulama ve sürdürebilirlik aşamaları ile başarılı bir şekilde uygulanabilecektir” dedi.
“KOOPERATİFLER EŞİTLİKÇİ YAPILARDIR” Sosyal belediyeciliğin insan odaklı ve sosyal içerikli olması gerektiğini vurgulayan Aslan, özellikle kooperatif sistemine vurgu yaptı. Aslan, “Kentsel dönüşümde konut kooperatiflerine özel, öncelikli ve ağırlıklı bir yer verilmelidir. Çünkü; konut kooperatifleri demokratik, katılımcı, saydam, hesap verebilir, denetlenebilir bir yapısal özellik taşımaktadır. Konut kooperatiflerinde ortaklar, eşit hakka ve statüye sahip olarak yasal gerekle her yıl yapılan ve gerekli hallerde de olağanüstü toplanabilen genel kurullarda hesap sorabilmekte denetleyebilmekte ve karar sürecine eşit şekilde katılabilmektedirler” şeklinde konuştu.
“EGE-KOOP ÇOK İYİ BİR ÖRNEKTİR” Panelin oturum başkanlığını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Kooperatif birlik ruhunun kalesidir. ‘Birlikten kuvvet doğar’ sözü bunu en iyi şekilde açıklamaktadır. İnsanlar bireysel olarak yapamadıkları şeyleri, kooperatifler kurarak ortaklaşa başarabilirler. Bu güç; tek insanın yapamadığı ya da iyi yapamadığı çoğu işin üstesinden gelebilir. Ege-Koop bunun en iyi örneğidir” dedi.
CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da, “ Kooperatifler, demokratik işletme kuruluşlarıdır. Eğer iktidar bu süreci doğru ve hakkıyla yönetmek iddiasındaysa o zaman bu tür yapılara öncelik vermelidir. Kooperatiflerde temel amaç kâr değil, işbirliği ve dayanışmadır. Ege-Koop bunu en iyi şekilde gerçekleştiren bir yapıdır. Asıl bu tür yapılara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. “BELEDİYELER KOOPERATİFÇİLİĞE ÖZENDİRMELİ” Mimar-yazar Oktay Ekinci ise, kentsel dönüşüm kavramını eleştirdi.
Aslolanın kentsel sağlıklaştırma olduğunu kaydeden Ekinci, şunları söyledi: “ Bunu yapmak istiyorsak da insanları kooperatifleşmeye yönlendirmeliyiz. Yerel yönetimler yani belediyeler bunun öncülüğünü yapmalıdır. Korkmasınlar müteahhitler de işsiz kalmaz zaten kooperatifler bu işleri onlarla yapma yoluna gideceklerdir.” Türkiye’deki tüm kentlerin zaman içerisinde dönüştüğünü belirten Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar da, kooperatifçilik sistemine işaret ederek, “ Yeni bir modele ihtiyaç var. Bu modelin adı da; kooperatifçiliktir. Yapı kooperatifleri hele hele işletme kooperatifçiliğini de benimsemesi halinde sürece çok büyük katkılar sağlar.” BAŞKENTLİLER EGE-KOOP’U BAĞRINA BASTI! Öte yandan panel sonrasında Başkentliler, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ile bir araya gelmek için adeta birbiriyle yarıştı. Aslan’a, Ankara’da temsilcilik açmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Ankaralılar, “Hem kentsel dönüşüm hem de yerel yönetimler, Türkiye’nin öncelikli konuları arasında. Bu konuların bizzat işin merkezinde masaya yatırılması çok yerinde oldu. Doğrusu Ankara’da bu tür toplantılara açız diyebiliriz. Zaten gösterilen ilgi, konunun ciddiyeti fazla söze gerek bırakmıyor. Ege-Koop’a çok teşekkür ediyoruz” sözleriyle memnuniyetlerini dile getirdi .
Ankara’daki Kentsel Dönüşüm ve Yerel Yönetimler Paneli’nde Ege-koop’tan Gövde Gösterisi
Ege-Koop’un Başkent Ankara’da düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm ve Yerel Yönetimler Paneli’ne, ‘kooperatifçilik sistemi’ne olan güven damgasını vurdu.