Ankara'dan 'iki dilli yaşam'a karşı adli atak

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Kongresi'nin BDP ile ilişkili olup olmadığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Diyarbakır'da yapılan 1. Demokratik Özerklik Çalıştayı'nı incelemeye aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Kongresi'nin BDP ile ilişkili olup olmadığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Diyarbakır'da yapılan 1. Demokratik Özerklik Çalıştayı'nı incelemeye aldı.

KUZEY IRAK GÜNCESİ
Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?


21 ARALIK 2010 SAAT:18.00

ANKARA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 ve 31 Aralıkta Diyarbakır’ı ziyaret edecek. AA’nın dünkü haberine göre Cumhurbaşkanı Gül, 30 Aralıkta gideceği Diyarbakır’da belediye ve valiliği ziyaret edecek. Gül, temasları çerçevesinde bazı sivil toplum örgütleri ile de bir araya gelecek. Gül, 31 Aralıkta ziyaretini tamamlayacak.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş dün Meclis’te görüştü. Şahin görüşmeden sonra yaptığı açıklamada özellikle iki dil konusunda düşüncelerinin biraz daha net şekilde ortaya konmasını istediğini söyleyerek “Sayın Demirtaş ve arkadaşlarının ‘Bizim Meclis Genel Kurulu’nda Türkçe dışında bir dille hitap etme şeklinde bir düşüncemiz yoktur. Ben arkadaşlarımı da bu konuda uyardım’ sözünü önemsiyorum ve bu sözünün arkasında durmalarını temenni ediyorum” dedi.
Demirtaş ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “TBMM’de iki dil gibi bir talebimiz yok. Kürtçe ile ilgili sorunların çözülmesi konusunda dikkati çekmek adına arkadaşlarımız birkaç cümle Kürtçe konuştular” dedi. Demirtaş “Evet bu ülkede Türkçe resmi dildir ancak bütün anadiller de özgürce kullanılmalı, konuşulmalı, kamusal alanda kullanılmalı, sosyal, kültürel ve basın yayın alanında özgürce kullanılmalı” diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada “Son dönemde PKK terör örgütü ve uzantılarının başlattığı Türkiye’yi bölme projelerinin fiilen hayata geçirilmesi girişimleri ve dayatmaları, anayasa ve kanunlara meydan okuyan bir ayaklanma hazırlığıdır. Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu bu karanlık dönemde herkes aklını başına almalı, ayağını denk atmalıdır” dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dün yapılan açıklamada “Demokratik Toplum Kongresi(DTK) ile herhangi bir siyasi parti arasında organik bir bağ olup olmadığı hususu Siyasi Partiler Yasasının 78, 80, 81, 82 ve 98 maddeleri gereğince incelemeye alınmıştır” denildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 1. Demokratik Özerklik Çalıştayı ile ilgili inceleme başlattı.
Türkiye ve Suriye arasında terör ve terör örgütlerine karşı ortak işbirliği anlaşması imzalandı. AA’nın dünkü haberine göre Başbakanlık Merkez Binasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri’nin başkanlık ettiği toplantının ardından, terör ve terör örgütlerine karşı ortak işbirliği anlaşmasını Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim imzaladı.
TSK’nın Tunceli’de PKK’ya karşı operasyon başlattığı ileri sürüldü. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Tunceli-Ovacık arasında bulunan Ana Fatama, Tak Köyü ile Babaocağı bölgesine kar kamuflajlı timler indirildi.


IRAK

Irak’ta hükümet dün meclisten güven oyu aldı ve aylardır süren hükümet krizi dün tam olarak son buldu. Başbakan Maliki’nin kabinesi 31’i dün kesinleşen 42 bakandan oluşuyor. Diğer bakanların ataması daha sonra yapılacak.

KUZEY IRAK

Peyamner Ajansı’nın dünkü haberine göre iki Türk savaş uçağı saat 09.00 sularında Kandil etekleri ve Balayan ilçesi üzerinde alçak uçuş yaptı. Yerel güvenlik birimlerine dayandırılan haberde uçakların, üzerindeki Türk bayraklarının rahatlıkla görülebilecek derece alçak irtifadan uçuş yaptıkları kaydedildi.

PKK

Mayınlara karşı uluslararası faaliyet gösteren Cenevre Çağrısı örgütü Kuzey Irak’ta PKK’nın askeri kanadının liderleriyle görüştü. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre örgüt başkanı Elisabeth Decrey Warner ile program direktörü Katherin Kramer, HPG lideri Nurettin Sofi ile üst düzey yöneticilerinden Narin Engizek ve Gulan Batman ile görüştü.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
Cumhurbaşkanı Gül’ün iki günlük Diyarbakır ziyareti, BDP’nin ‘İki dilli yaşam’ atağıyla yükselen tansiyonun düşürülmesini ve Kürtlerin demokratik taleplerini gündeme getirme tarzının revize edilmesini hedefliyor.
Irak’ta hükümetin kurulması ve meclisten güven oyu alması, Ankara’nın PKK’nın Kuzey Irak’tan çıkarılmasına yönelik Üçlü Mekanizma çerçevesinde atılmasını beklediği adımlar için zeminin oluştuğuna işaret ediyor.
Tunceli’deki operasyon ve Kuzey Irak’a yönelik keşif uçuşları, Ankara’nın PKK’nın askeri olarak etkisizleştirilmesi sürecinde herhangi bir ‘tereddüt’ yaşamadığını gösteriyor.
Cenevre Çağrısı örgütünün Kuzey Irak ziyareti, PKK’nın savaş kurallarına uyduğunu kanıtlamayı hedefliyor ve her halükarda uluslararası bir propaganda niteliği taşıyor.
Demirtaş’ın sözleri, Kürtçe konuşmanın Meclis Genel Kurulu’na genişletilmeyeceğinin garantisini teşkil ediyor ancak BDP’nin ‘çift dilli yaşam’ konusunda geri adım atmayacağını da gösteriyor.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Bassavcılığı’nın incelemeleri 17 Aralık tarihli “Ankara’nın ‘Kürtçe tansiyonu’ yükseldi” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’ndeki analizi teyit eder şekilde BDP, parti belediyeleri ve DTK’ya yönelik ‘adli’ sürecin başladığına işaret ediyor.
Diğer bir ifadeyle, Kürt sorununda bir süredir siyasi inisiyatifi elinden kaçırdığı görülen Ankara’nın sürecin gidişatını farklı bir boyuttan müdahaleyle - ve BDP’nin kapatılmasını da içerecek şekilde - değiştirmeye çalıştığı anlaşılıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile