Ankara Engelsiz Filmler Festivali Açılış Töreni

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engelli olanlarla olmayanlar arasındaki mesafeyi ortadan kaldıracak ve toplumsal dayanışmaya katkıda bulunacak çalışmaların öncüsü olacaklarını belirterek, "Böylesi öncü çalışmalarla birlikte sokaklarımızda okuluna ya da işine giden, spor ve sanat etkinliklerine katılan, bir kütüphanede kitap okuyan ya da bir kafede çayını yudumlayan engelli vatandaşlarımızın sayısı giderek artacaktır" dedi.

İslam, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen Ankara Engelsiz Filmler Festivali Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, engellilerin, toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

"Engellilerin sorunları, yalnızca onları ve ailelerini değil, tüm insanlığı kuşatan ve bütüncül bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal sorunlardır" değerlendirmesinde bulunan İslam, "Toplumsal hayatta yerini alabilmek ve rengini bu topluma katabilmek için öncelikle dışarıya çıkabilmek, bilgiye erişebilmek, kamuya açık alanları ve sunulan hizmetleri kullanabilmek gerekiyor" ifadesini kullandı.
Bir engelli vatandaş için bunların güvenli ve kimsenin yardımı olmadan yapılabilmesinin, hayati bir önem taşıdığını vurgulayan İslam, bu durumun, insan hakları çerçevesinde değerlendirildiğinde de bir hak olduğunu dile getirdi.
​İslam, çağımızın devlet anlayışında, engellilerin kendi kendine yetmesinin, belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşmasının, meslek edinip üretken hale gelebilmesinin ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurarak, toplumsal hayata katılmasının sağlanmasının, devlete yüklenen bir anayasal görev olduğunu belirtti.

Bakan İslam, "Bu hedeflere ulaşmak, kurumların ve toplumların engellilere yönelik duyarlılığını ve bilinç düzeyini arttırmak, ortak aklın ürünü çalışmalarla, toplumsal birlikteliklerle, devlet, millet ve bilimsel çevrelerin birlikte hareket etmesi ile ancak sağlanabilir. Bu, toplumun engelli bireylere verdiği değerin göstergesi olan çağdaş bir yaklaşımdır aslında" diye konuştu.

Geçtiğimiz 13 yılın, Türkiye'de engellilik alanında devrim sayılabilecek nitelikte adımların atıldığı bir dönem olduğunu belirten İslam, şunları kaydetti:
"Bu dönemde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde ülkemizin ilk Engelliler Kanunu çıkarıldı. Bu Kanun engelliler için o güne kadar atılmış en önemli adım oldu. Bu sayede ilgili diğer mevzuat ile birlikte yaklaşık bin 500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşturuldu. Tabii ki en önemlisi ayrımcılık yasaklandı. En nihayetinde de 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız kurulduğu günden bu yana tüm bu farklı alanlarda etkili ve sonuç getiren çalışmalara imza attı. Engellilik konusu, eğitimden istihdama, erişilebilirlikten bakım hizmetlerine kadar hayatın birçok farklı boyutunu içinde barındıran bir alan. Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızda engellilerimizin toplumsal hayata tam katılımlarını sağlamak, ayrımcılığa maruz kalmayan, fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler olmalarına imkan tanımak, engellilerimizin eğitimle, istihdamla üretken olmalarını sağlayarak bağımsız yaşayabilmelerine destek vermek hedefi ile hareket ediyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu amaç doğrultusunda gerçekleştiriyoruz."
- Türk İşaret Dili Sözlüğü
İslam, "Ancak engellilik konusu her alanda yeniden düşünülüp düzenlenmesi gereken bir konu olduğu için vatandaşlarımıza hizmet sunan tüm kurumların, kuruluşların, yerel yönetimlerin, özel girişimlerin ve sivil inisiyatiflerin de üzerine düşen vazifeler var" dedi.

Engellilerin en büyük ve en temel sorunlarından birinin, kendilerine uygun formatta hazırlanmış bilgiye erişim sorunları olduğuna dikkati çeken İslam, görme engelliler için sesli betimlemenin, işitme engelliler için de işaret dili ve altyazı düzenlemelerinin, bu engel gruplarının bilgi kaynağına erişimlerini sağlamak ve hayatlarının önlerindeki engelleri kaldırmak üzere geliştirilmiş araçlar olduğunu aktardı.
Bakanlık olarak engellilerin bilgiye erişimlerini sağlayan bu araçların geliştirilmesi için oldukça yoğun bir çaba gösterdiklerini belirten İslam, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Dil Kurumu'nun işbirliğiyle sürdürülen ve işitme engelli bireylerin birbirleriyle, aileleri ve çevreleriyle daha rahat ve anlaşılabilir iletişim kurabilmeleri için tasarlanan, içerisinde bin 870 işaret bulunan Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün kamuoyuna sunulduğunu hatırlattı.
İslam, işitme engelliler arasında bir dil birliği sağlamak ve iletişimi kolaylaştırıp, yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan bu sözlüğün, her bir kavramın işaretini, açıklamasını, resmini ve el şekillerini beraber ifade edecek biçimde, işitenlerin ve işitme engellilerin kolayca öğrenimini sağlayacak bir yöntemle, gelişmeye ve geliştirilmeye açık bir biçimde tasarlandığını anlattı.
-"İşitme engelliler için tüm araçları etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz"
Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile işitme engellilerin kendi aralarında ve çevre ile iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dil olan "işaret dili"nin tüm yükseköğretim programlarına seçmeli ders olarak eklendiğini hatırlatan İslam, işaret dilinin işitme engelliler öğretmenliği programlarında önce seçmeli ders, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren de zorunlu ders olarak okutulmasının uygun görüldüğünü dile getirdi.
Ayşenur İslam, şu bilgileri verdi:
"Bakanlığımız öncülüğünde Türk İşaret Dili tercümanı ve öğrencisi sayısının arttırılması amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu onaylı eğitim programları hazırlanarak, bu yıl itibarıyla Bakanlığımızca çok sayıda işaret dili tercümanının illerimizde istihdamı sağlandı. Ayrıca Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesinde haber ve duyurular 24 Haziran 2013'ten bu yana İşaret Dili'nde yayımlanmakta ve işitme engellilere yönelik bir kısa mesaj hattı da hizmet vermektedir. İşitme engelli vatandaşlar Genel Müdürlük personeline doğrudan ulaşarak hizmetler hakkında bilgi almakta, sorunlarını, görüş ve önerilerini iletebilmekte ve çözüm önerilerini de sunabilmekteler. Biz işitme engellilerin seslerini duymak ve onlara sesimizi duyurmak için elimizdeki tüm araçları etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz."
-"Engellilik alanındaki sorunlar ancak tüm tarafların katkısıyla çözülebilir"
"Her türlü yazılı basının, görsel filmin ve tiyatroların da engelliler için erişilebilir olması elbette en tabii insan hakları arasında yer alıyor" ifadesini kullanan İslam, bu çerçevede engellilerin kültür sanat hayatına katılımını sağlamayı ve engellilerin sinema sanatına erişimlerine dikkati çekmeyi hedefleyen Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde film gösterimlerinin, engelli bireylerin takip edebilecekleri altyapıyla, görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için işaret dili tercümesi ve detaylı altyazılı olarak gerçekleştirildiğini aktardı.
Festivalde yeni bir altyapıyla otizmi olan engelli bireylere yönelik otizm dostu gösterimlerin de olacağını dile getiren İslam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, son 3 yıldır festivali himaye ederek engellilere yönelik bu değerli çalışmanın uzun yıllar sürdürülmesini arzu ettiğini kaydetti.

İslam, "Engellilik alanındaki sorunlar ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliğiyle çözülebilir. Burada bizlere düşen, kurumlar olarak yasal yükümlülüklerimizi bir an önce hakkıyla yerine getirmek, vatandaş olarak da konuya hassasiyet göstermektir" diye konuştu.

"Engelli olanlarla olmayanlar arasındaki mesafeyi ortadan kaldıracak ve toplumsal dayanışmaya katkıda bulunacak çalışmaların öncüsü olacağız" ifadesini kullanan İslam, festivale katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti.
İslam, sözlerine şöyle devam etti:
"Bir birey olarak inanıyorum ki böylesi öncü çalışmalarla birlikte sokaklarımızda okuluna ya da işine giden, spor ve sanat etkinliklerine katılan, bir kütüphanede kitap okuyan ya da bir kafede çayını yudumlayan engelli vatandaşlarımızın sayısı giderek artacaktır. Bu örneklerin artması, tüm Türkiye'de toplumsal bilinci elbette yükseltecektir. Bu kapsamda engellilerimize düşen ise haklarının takipçisi olmak ve toplumsal hayata daha fazla dahil olmak için her fırsatı değerlendirmektir."
Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan'ın, aynı zamanda kendisinin yakın çalışma arkadaşlarından biri olduğunu belirten İslam, "Gözleri görmüyor. Ama onunla çalışırken bazen şunu hissediyorum. Ufku benden daha geniş, bakış açısı benden çok daha büyük olabiliyor kimi zaman" ifadesini kullandı.
Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü İshak Çiftçi'nin de ortopedik engelli olduğunu hatırlatan İslam, "Kendisiyle çalışırken bazen onun benden çok daha hızlı koştuğunu görüyorum ve bundan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Biz engellilerle iç içe yaşayan, onların engelini engel kabul etmeyen bir bakanlığız" dedi.

-Diğer konuşmacılar
Festival Direktörü Emrah Kalan ise 3 yıl içinde 100'e yakın filmi sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazıyla birlikte işitme ve görme engellilerle buluşturduklarını söyledi.

Bu sene de 33 filmi bu şekilde hazırladıklarını belirten Kalan, ancak bir aksilik olduğunu ve 7 kısa filmin eksik belge nedeniyle gösteriminin gerçekleştirilemeyeceğini, bundan dolayı Engelsiz Yarışması'nın iptal edildiğini kaydetti.

Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri olan Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan da "Bizler engelliler olarak şuna inandık. Bu ülkede çok şeyler yapılacak bundan sonra. Biz biliyoruz ki engelliler olarak artık umudumuz yüzde 5 değil, umudumuz yüzde 100" diye konuştu.

Önalan, "Türkiye'de engelsiz bir halde filmlerimizi izleyeceğiz, birlikte yaşayacağız. Sinemada, tiyatroda, alışveriş merkezlerinde, Türkiye'nin her yerinde engelli engelsiz birlikte yaşayacak. Okullarımızda birlikte okuyacak. Bunun en güzel örneği şu salon" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından "Öpücük" adlı kısa filmin gösterimi gerçekleştirildi.

Gösterim sırasında Bakan İslam, filmi kısa bir süreliğine göz bandı ile izledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile