'Ankara Girişimi'ndeki Hedefler Uygulamaya Konuluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, 'Ankara Girişimi'nde yer alan çölleşme ile mücadele hedefleri hayata geçirildi Protokole göre arazi tahribatının dengelenmesi, su, rüzgar ve kumul erozyonu çalışmaları, çölleşmenin izlenmesine yönelik sistemlerin oluşturulması, orman ağaçları fidanlarının üretimi gibi konularda iş birliği yapılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, 'Ankara Girişimi'nde yer alan çölleşme ile mücadele hedefleri hayata geçirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinin AA muhabirine verdiği bilgiye göre, Bakanlığın ev sahipliğinde düzenlenen, 30 Afrika ülkesinden 75 uzmanın katıldığı Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi'nin açılışı Konya'da yapıldı.

Türkiye'nin çölleşme ile mücadelede gerçekleştirdiği faaliyetlerin Afrika ülkeleriyle paylaşılması ve ülkelerin bu konudaki kapasitelerinin artırılması amacıyla düzenlenen eğitime, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Moritanya ziyaretinde işbirliği için görüş alışverişinde bulunduğu Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı Başkanı Prof. Dr. Abdoulaye Dia da katıldı.

Eğitimin açılışında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı ve Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı Başkanı Dia, çölleşmeyle mücadele konusunda protokol imzaladı.

Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı ile imzalanan protokol ile 'Ankara Girişimi'nde öngörülen çölleşmeyle mücadele ve kurumsal kapasite geliştirme faaliyetlerinin uygulanması hedefleniyor.

Ankara'da geçen yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığının ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nda, Türkiye tarafından 5 milyon dolar katkıyla 'Ankara Girişimi' başlatılmıştı. 'Ankara Girişimi' ile başta Afrika ülkeleri olmak üzere, en az gelişmiş ülkelere, sözleşmenin gereklilikleri kapsamında, uluslararası işbirliği, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gibi konularda destek sağlanması öngörülmüştü.

İmzalanan protokol çerçevesinde arazi tahribatının dengelenmesi, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, su, rüzgar ve kumul erozyonu çalışmaları, çölleşmenin izlenmesine yönelik sistemlerinin oluşturulması ve kullanılması, entegre havza yönetimi, orman ağaçları fidanlarının üretimi gibi konularda Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı ile işbirliği yapılacak.

- Büyük yeşil bir hat oluşturulması hedefleniyor

Öte yandan, Afrika'yı doğudan batıya kesen bir hatta, Cibuti'den Senegal'e büyük bir yeşil duvar oluşturmak ve bu sayede çölleşme ve arazi bozulmasıyla mücadele hedefleniyor.

Girişimin öncülüğünü yapan Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı'nda Burkina Faso, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya, Senegal, Sudan ve Çad olmak üzere 11 Afrika ülkesi üye olarak yer alıyor. 2007'de kurulan ajans, üye ülkelerde arazi tahribatıyla mücadeleye yönelik kapasite geliştirmeyi ve kaynakları harekete geçirmeyi hedefliyor.

Bu çerçevede ağaçlandırma, su hasadı, yerel tohum-fidan üretiminin desteklenmesi gibi projelere uzmanlık desteği sağlanarak, küresel paydaşlarla işbirliği yapılması teşvik ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile