Ankara Güneydoğum Derneği Siirt'te Kente Göç Sorununu Ele Aldı

Ankara'da faaliyet gösteren Güneydoğum Derneği'nin Siirt'te düzenlediği panelde hayvancılık sorunları, göçerlerde sosyal haklara erişim ve kırsaldan kente göçle gelen sorunlar ele alındı.

Siirt Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Güneydoğum Dernek Başkanı Duygu Sucuka tarafından düzenlenen "Hayvancılık sorunları, göçerlerde sosyal haklara erişim ve kırsaldan kente göçle gelen sorunlar" konulu paneline Siirt Valisi Musa Çolak, üniversite öğrencileri ve çok sayıda göçer vatandaş katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Vali Musa Çolak, göç kapsamında kırsal alanda yapılan çalışmalar ve yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. İlin ekonomisinin can damarı olarak görünen tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için her türlü desteğin verildiğini ve bu konuda hazırlanacak projelerin de yakından takipçisi olacağını belirten Vali Çolak, "İstikrar içinde büyüyen, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşmüş Türkiye hedefi hepimizi heyecanlandırmaktadır. Bu heyecan, ilimizin
hak ettiği düzeye ulaşmasına yönelik çalışma azmimizi ve şevkimizi daha da artırmaktadır. Vali olarak Siirt'te özellikle kırsal kalkınmaya çok büyük önem veriyorum. Bölgemizde işsizliğin, yoksulluğun, fakirliğin ortadan kaldırılmasına yönelik köylerden kentlere göçü durduracak, çiftçinin, köylünün yaşam standardını yükseltecek, gelir ve refah düzeyini artıracak istihdam sağlayacak projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Öte yandan Siirt çiftçisinin daha çok üretmesi ve kazanması için tarım teşkilatımızın tam
kapasite ile çalışması için kendilerini yakından takip ediyorum. Ben de Siirt'in kaynaklarını tarım ve hayvancılık sektöründe kullanılması için çaba sarf ediyorum. Devlet olarak vatandaşlarımıza sadece balık yedirmek değil, balık tutmasını da öğretmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede fıstıkçılığa, süt sığırcılığına, organik bal üretimine ve bağcılık gibi iş ve istihdam oluşturacak projelere büyük önem veriyoruz" diye konuştu.
Vali Musa Çolak'ın konuşmasının ardından başlayan panelin oturum başkanlığını Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Şahin yaptı. Panele 22. Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Siirt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü M. Emin Paça, Siirt Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sait Kıngır, Dünya Bankası'ndan Şeyda Koçer, Siirt Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, Siirt Göçer Derneği Başkanı Ali İlbaş, konuşmacı olarak katıldı.

"TARIM BESLEYEN BİR MESLEK"
Siirt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü M. Emin Paça, göçün önüne geçmek için kentleşmedeki en iyi çözüm yolu olarak istihdam ve meslek sahibi etme olduğunu belirtti. Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Kıngır, tarımın geliştirilmesinin en önemli gereğinin artan nüfusun ihtiyacının karşılanması olduğunu söyledi. Tarımın besleyen bir meslek olduğunu anlatan Kıngır, gerekli desteğin sağlanmasıyla büyük aşama kaydedeceğini ve istihdamda büyük yeri olduğunu kaydetti. Kıngır, hayvancılığın ve
tarımın geliştirilmesi yanında bu sektördeki sanayinin de geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mustafa Aslan ise göçün göç edenleri çok kötü etkilendiğini anlattı. Bölgede maddi durumlarını anlatımda köy sayıları verilerek anlatıldığına dikkat çeken Aslan, "Daha sonraki göç nedeniyle en büyük gelir ve geçim kaynakları fındık toplama olmuştur. Ortalama 800-bin TL arasında bir gelir ile yıllık geçinmek zorunda kalındı. Bu hem eğitim hem diğer bütün sosyal hayatı etkilemiştir. Bu olumsuzluklar dil ve eğitim sorununu da beraberinde getirmiştir" dedi.
Dünya Bankası Kıdemli Proje Uzmanı Şeyda Göçer, katılımcılık ve kentleşme üzerinde durdu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en zor gelişmesi olan şehrin Siirt olduğunu anlatan Göçer, "Kalkınma ve gelişmenin en önemlisi fakirliği ortadan kaldırmak ve kadını yönetim içine çekmektir" diye konuştu.
Paneli organize eden Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, panele ev sahipliği yaptıklarından dolayı Siirt Üniversitesi'ne teşekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile