Ankara İçme Suyu Gerede Tüneli Temel Atma Töreni

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2060 yılına kadar Ankara ve İstanbul‘da su sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi.

Ankara İçme Suyu Gerede Tüneli‘nin temel atma töreni DSİ Genel Müdürlüğü‘nde gerçekleşti. Törene Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Japonya‘nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Bakan Eroğlu, Ankara ile birlikte Türkiye‘nin su meselesi kalmadığına işaret ederek, hükümet olarak 2060 yılına kadar su meselesini çözmek için seferberlik ilan ettiklerini söyledi. Bakan Eroğlu, Türkiye‘de köyler dahil olmak üzere su sıkıntısı yaşanmadığına dikkat çekerek, "2060 yılına kadar Türkiye‘nin her yerine su götürme çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye‘nin içme suyunu çözmek bizim görevimiz. 2060 yılına kadar şehirlerin su kaynakları ve projelerini tamamladık. Bir kısım

bölgeleri 2020 yılına kadar çözmek için gayret ediyoruz. İstanbul ve Ankara‘nın 2060 yılına kadar suyu var. Bursa, İzmir Diyarbakır, Siirt ve birçok ilin su problemi yok. Biz millete hizmette deliyiz ve sevdalıyız" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, DSİ‘nin 2003 yılından bu yana 32 milyon vatandaşa ilave su getirdiğini belirterek, bununla birlikte KÖYDES kapsamında 8 milyon kişiye daha su gittiğini ifade etti. Bugün itibariyle Türkiye‘de her 7 kişiden 4‘ünün kendi iktidarlarında getirilen su aldığını söyleyen Bakan Eroğlu, Türkiye‘de su çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Bakan Eroğlu, Ankara‘nın dünyada en güzel şehirlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Ankara‘ya katkılarından dolayı Melih Gökçek‘e teşekkür ettiğini söyledi.

Eroğlu, 2007 yılında Ankara‘nın su sıkıntısı yaşadığını ancak belediye ve DSİ‘nin ortak çalışmasıyla bu problemin ortadan kalktığını ifade etti. Japonya hükümetine verilen krediden dolayı teşekkürlerini bildiren Bakan Eroğlu, "32 kilometre boyunca tünel açıyoruz. Geçmiş hükümetler tünel açıyordu, biz 3 makinalı köstebeklerle girerek delip geçiyoruz. Ankara‘nın havası temiz, suyu temiz insanı de temiz" dedi.

Bakan Çiçek ise, kişi başına ne kadar su tüketilirse o şehrin o kadar geliştiğini belirterek, "Türkiye‘nin 1 yılda nehirlerinden çıkan su miktarı 195 milyar metreküp su alıyor. Tuna nehrinden 1 yılda 207 milyar metreküp su geliyor. Bu proje kendi dalında çılgın bir proje. İktidar olarak proje delisiyiz. Zengin iktidarlar proje zenginliğini, ortaya bir şey koymayanlar ise konuşadursunlar. Gelecek seçim için değil, gelecek nesil için çalışan iktidarız. Japon hükümetinin sağladığı destek belli. Eğer bu

ülkede istikrar güven olmaza Japon hükümeti neden kredi versin. Yıkılacak duvarın altına kimse oturmaz" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, Çamlıdere barajında su sıkıntısı olmadığını, bu projeyle birlikte her yıl 250 milyon metreküp suyu Çamlıdere barajına ilave edeceklerini ifade etti. Bakan Eroğlu‘na Ankaralılar adına teşekkür ettiğini kaydeden Gökçek, "Gerede projesinin tamamlanmasıyla birlikte Ankara‘nın su sorunu bitmiş olacak. Türkiye‘de su sorunu olmayan tek il Ankara‘dır" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile