Olaylara aninda müdahale ederek can ve mal kaybini önlemek için yogun mesai harcayan Ankara Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi, personeline yönelik saha egitimi çalismalarina hiz kesmeden devam ediyor. Ankara Itfaiyesi Arama Kurtarma Timi; kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) ile yüksek açi arama kurtarma olaylarina müdahale konularinda hem teorik hem de pratik egitim alarak saha tatbikati gerçeklestirdi.
“Ankara Itfaiyesi Türkiye’nin en güçlü teskilatlarindan birisidir”
200 kisiden olusan arama kurtarma timinin yer aldigi ve gerçegi aratmayacak nitelikteki tatbikati yerinde izleyen Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Baki Kerimoglu, Ankara Itfaiyesi’nin her türlü ihtiyacinin karsilanmasi için yogun bir çalisma gerçeklestirdiklerini söyledi.
Ankara Itfaiyesi’nin yangin, deprem, sel ve kaza olaylarina aninda yetisebilmesi için her türlü hazirligi yaptiklarini belirten Kerimoglu, su degerlendirmelerde bulundu:
“450 yeni genç arkadas aldik. Onlarla birlikte itfaiye teskilatimiz insan kaynagi olarak da araç gereç bakimindan da güçlendi. Ankara Itfaiye Teskilati gerçekten Türkiye’nin en güçlü, en kurumsal teskilatlarindan birisidir. Bunu Elazig depreminde, Antalya’daki orman yanginlarinda ve Bozkurt’taki sel felaketinde göstermislerdir. Biz bundan sonra da Itfaiye Teskilatimizin egitimlerini tamamlayacagiz, insan kaynagi olarak güçlendirecegiz ve araç gereç bakimindan da dünya standartlarinda neye ihtiyaci varsa onlarin tedarik edilmesi konusunda her türlü çalismayi yapmaya devam edecegiz. Baskanimiz Mansur Yavas da bu konuda bize her türlü destegi veriyor. Insallah basimiza gelmez ama ileride dogacak her türlü sikintiya, felakete karsi Itfaiye Teskilatimiz hazirdir, güçlüdür. Burada da güzel bir tatbikat gerçeklestirdiler ve her türlü felakete hazir olduklarini gösterdiler. Ben kendilerine tesekkür ediyorum.”
Çubuk-1 Baraji’nin bendinden halatlarla indiler
Arama Kurtarma Timi, halat ve dügüm, iple inis ve tirmanma teknikleri, sedye baglama yöntemleri, halat germe ve halat üzerinde ilerleme, makara sistemleri ile sedye tasima teknikleri konularinda edindikleri bilgi ve becerilerini gerçeklestirilen saha tatbikati sayesinde daha da pekistirdi. Çubuk-1 Baraji Dinlenme Alani’nda bulunan baraj bendinde gerçeklestirilen tatbikatta arama kurtarma timi, 25 metre yükseklikte kurulan dikey halatlar araciligiyla yüksek yerlerde mahsur kalan her canliyi kurtarmak için uygulamali saha egitimi ile yatay hat kurularak yarali bir vatandasi veya herhangi bir canliyi sedye yardimiyla güvenli bölgeye tasima çalismasi gerçeklestirdi.
KBRN olayina maruz kalan itfaiyeci kurtarildi
Saha tatbikatinin ikinci asamasinda senaryo geregi bir itfaiyeci KBRN (nükleer durum) olayina maruz kaldi. Arama kurtarma ekiplerince bulunarak tüm vücuduna yikama sivisi püskürtülerek arindirilan itfaiyeci, acil durum ekiplerine teslim edildi. KBRN olaylarinda kullanilan kisisel koruyucu ekipmanlarinin standartlari, saha ve olay yerinde yapilmasi gerekenlerin teorik ve uygulamali olarak anlatildigi tatbikatta arama kurtarma ekiplerine tehdit içeren olaylarin gerçeklesmesi halinde yapilmasi ve yapilmamasi gerekenler uygulamali olarak da gösterildi.
Muhtemel KBRN durumlarinda, dogal afet ve yanginlarda yüksek noktalarda müdahale yetenegi, kullanilacak teçhizat ile çalisma disiplini konusunda itfaiye personelini bilinçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Ankara Itfaiyesi Arama Kurtarma Timi Ekip Amiri Hüseyin Gürçay, su bilgileri verdi:
“Her yil düzenli olarak belirli periyotlarla KBRN yüksek açi ve yataydan kurtarma tatbikatlari gerçeklestiriyoruz. Bu tatbikatta tamamen yenilenen arama kurtarma malzemelerimizi ilk kez kullanarak deneyim yasadik. Hâlihazirda su anda liyakat usulüyle alinan yeni personellerimizle arama kurtarma timimizi 200 kisiye çikarttik. Timin hem yas olarak gençlesmesi hem de egitimli olmasi bizleri daha da dinamiklestirdi. Su anda araç, malzeme, tesisat ve personel olarak yurt içinde ve özellikle Ankara’da olusabilecek tüm dogal afetlere müdahaleye hazir bir sekilde 7/24 nöbet esnasinda göre çalismaktayiz.”
Ankara Itfaiyesi Arama Kurtarma Timi’nde 200 egitimli personel, 10 dalgiç ve 4 adet K9 arama kurtarma köpegi bulunuyor.
Ankara Itfaiyesi'nden Gerçegini Aratmayan Arama Kurtarma Tatbikati
Ankara Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi, olaylara hizli ve daha etkin sekilde müdahale ederek can ve mal kaybini önlemek için personel egitimlerini araliksiz sürdürüyor. Ankara Itfaiyesi bünyesindeki 200 kisilik Arama Kurtarma Timi kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer (KBRN) ile yüksek açi arama kurtarma konusunda saha tatbikati gerçeklestirdi.