Ankara Itfaiyesi Yeni 'Bozkirin Dalgiçlari'ni' Yetistiriyor

Türkiye’nin ilk su alti arama kurtarma ekibi olarak görevine devam eden Ankara Itfaiyesi meydana gelen sel felaketinde, deniz, göl, gölet ve barajlarda arama kurtarma çalismalarinda vazifesini yerine getiriyor. Kendilerine " Bozkirin Dalgiçlari" adini veren Ankara Itfaiye ekipleri Kesikköprü barajinda devam eden egitimlerde ise yeni arama kurtarma ekipleri yetistiriyor.



Ankara Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi’na bagli “Su Alti Arama Kurtarma” ekibi, genç arama kurtarma ekiplerini yetistirmek için Kirikkale Kesikköprü barajinda 2 yil sürecek egitimlerine devam ediyor. Kirikkale’de bulunan Kesikköprü Baraji’nda yeni dalgiçlar yetistirmek için soguk ve sig sularda egitimlere devam eden Ankara Itfaiyesi dalgiç ekipleri, farkli illerden gelen itfaiye ekiplerine de dalgiçlik egitimleri veriyor. Kendilerine “Bozkirin Dalgiçlari” ismini veren itfaiye ekipleri, her türlü hava sartlarinda arama kurtarma faaliyetlerini gerçeklestirebilmek için çok zorlu egitimlerden geçiyor.

“ Iyi bir arama kurtarma ekibinin yetismesi en iyi ihtimalle 2 veya 3 yil sürüyor”

Ankara Itfaiyesi olarak Türkiye kamu kurumlari arasinda kurulmus ilk su alti ve üstü arama kurtarma ekibi olduklarini belirten Ankara Itfaiyesi Su Alti ve Üstü Arama Kurtarma Ekibi Amiri Mesut Bozkurt, “Ankara Itfaiyesi olarak Türkiye kamu kurumlari arasinda kurulmus ilk su alti arama kurtarma ekibiyiz. Böyle olunca tabi çok fazla olaya ve vakaya müdahale ettik. Belli bir seviye sonra hepimiz egitmen olduk. Egitmen olunca Türkiye’deki itfaiyelere de egitim verdik. Farkli illerden gelen itfaiye ekiplerini sayisi 25’i geçti. Egitim verdigimiz ekipler kendi illerinde, suda meydana gelecek olaylara müdahale edecek seviyeye geldi. Iyi bir arama kurtarma ekibinin yetismesi en iyi ihtimalle 2 veya 3 yil sürüyor" diye konustu.

Su seçme sanslarinin olmadigini aktaran Bozkurt, "Her su ortaminda arama kurtarma faaliyetlerini yapabilmeleri için çok ciddi bir egitimden geçmis olmalari ve becerilerini gelistirmis olmalari gerekiyor. Egitim verdigimiz kisilerde kendi bölgelerinde egitim veriyorlar. Türkiye’de ilk oldugumuz için bizler Ankara’dan olay yerine gitmek zorunda kaliyorduk. Simdi onlar kendi bölgelerinde kendi illerinde olacak vakalara her türlü hava sartlarinda her türlü su ortaminda müdahale ediyorlar” ifadelerine yer verdi.

Kesikköprü Baraji’nda gerçeklesecek egitimler hakkinda bilgiler veren Bozkurt, “Planlanmis dalis egitimimiz var. Soguk ve bulanik su dalisi için Kesikköprü Baraji’na geldik. 3 gün sürecek bir egitimimiz var. Dalislarimizi gerçeklestirdik. Yeni aldigimiz personellerimizin soguk ve bulanik su egitimleri için 30 metre derinlige yaklasik 35 dakikalik bir dalis gerçeklestirdik. 3 gün sürecek bir kampimiz olacak. Bugün ilk dalisimizi gerçeklestirdik. Bu ilk dalisimizi gerçeklestirdikten sonra gece dalislarimiz olacak. Bu sekilde 3 gün kampimiz devam edecek” dedi.

“2011 yilindan itibaren su alti ve üstü arama kurtarma ekibinde görev almaktayim”

Ekibin tecrübeli üyelerinden olan Hasan Özkan, “2009 yilinda Ankara Itfaiyesi’nde bu ise basladim. 2 yillik yangin personeli egitmenlik görevini yaptiktan sonra 2011 yilindan itibaren 10 yildir da su alti ve üstü arama kurtarma ekibinde görev almaktayim. Bu on yillik süre içerisinde bütün egitimlerim Kesikköprü Baraji’nda gerçeklesti. Sig su ve akarsu dalislari, görüsü olmayan soguk su dalislari gerçeklestirdim. Bununla birlikte denizde derin dalislar egitimlerini tamamladim. Sadece su alti isinde görev almadik. Su alti arama kurtarma ekibi olarak Van Depremi’nde görev aldim. En son Kastamonu ilçemizdeki sel felaketinde görevlendirildik. Orada da bir haftalik bir çalisma gerçeklestirdik” seklinde konustu.

“Bu ekibin en genç üyesiyim”

2 aydir bu ekibin içerisinde oldugunu vurgulayan Oguz Usta, “ 22 yasindayim. Bu ekibin en genç üyesiyim. 4 aydir teorik ve uygulamali egitimlerden geçip bu ekibin bir parçasi oldum. Görüsü olmayan ve soguk sulardaki egitimimiz için ben ve diger ekip arkadaslarimla bugün Kesikköprüdeyiz. 2 aydir ekibin içerisindeyim. Hocalarimizin gösterdigi seyleri en iyi sekilde uygulayarak biz de bu ekibin en iyi parçalari haline gelmeye çalisiyoruz. Egitimler zor bir o a kadar da zevkli. Hocalarimizin gösterdigi seyleri en iyi sekilde yapmaya çalisiyoruz. Dalgiçlik benim için her zaman zaten istedigim bir seydi. Suyla barisik bir insanim. Kendimi bu seklide tanimliyorum. Kendimi bu ekibin bir parçasi olarak görmeyi istedim. Bu yüzden bu ekibe girdim. Bizde bozkirin dalgiçlariyiz” ifadelerini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile