Ankara-izmir Yht Projesi Ankara-afyonkarahisar Kesimi Temel Atma Töreni

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Sultan Abdülmecid hayal etti, Sultan Abdülhamid projesini yaptırdı. Aradan 100 yıl geçti. Adım atmak, inşaatına başlamak da bize, Recep Tayyip Erdoğan'a nasip oldu. Açmak da bize nasip oluyor. 29 Ekim'de Marmaray hizmete giriyor" dedi.

Yıldırım, Afyonkarahisar'da, Ali Çetinkaya Tren Garı önünde düzenlenen "Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi Ankara-Afyonkarahisar Kesmi Temel Atma Töreni"nde yaptığı konuşmada, burada tarihi bir gün yaşandığını söyledi.

Yolların buluştuğu, kesiştiği bir yer olan Afyonkarahisar'ın Yüksek Hızlı Tren ile buluşmasının ilk adımının atıldığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu bölge; kahramanlık destanının yazıldığı, efelerin harmanlandığı yerdir. Afyonkarahisar'a YHT getiriyoruz da Kütahya'yı, Uşak'ı unutuyor muyuz zannediyorsunuz? Bu tren Ankara'dan çıkacak, Polatlı'ya gelecek. Konya yolunda Yenice'den itibaren bu tarafa doğru Emirdağ, Bayat ve Afyonkarahisar'a inecek. Bundan sonra da Uşak, Manisa, ver elini İzmir; bu birinci hat. Gelelim öbür hatta. Orada da Ankara, Polatlı, Eskişehir ve Kütahya hattı olacak. Oradan, Kütahya-Antalya, Kütahya-İzmir hatları olacak. Bu bölgeye ne düşünüyorsak 3 ilimiz için düşünüyoruz. 2 milyon vatandaşımızın yaşadığı Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'ın ortasına Zafer Havalimanı'nı yaptık mı? Yaptık. Ülkemize, bölgemize hangi hizmet geldiyse bunlar bir ekip çalışmasının, birlikte çalışmanın sonucudur. Bütün bunların üzerinde bir şeyi unutmamamız lazım. 14 Ağustos 2001 tarihinde Afyonkarahisar'dan bir ses yükseliyor; 'Yeter artık. Söz milletindir, karar milletindir.' Orada yükselen ses, Recep Tayyip Erdoğan'ın sesidir. Türkiye'nin gelecek 10 yılına damgasına vuracak istikrarın, güvenin, bölgede teminatın lideri Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, yola Afyonkarahisar'dan başladı.

Bu topraklardan seslendi ve o ses dalga dalga bütün Anadolu'ya yayıldı. Aradan 11 yıl geçti, desteğiniz sevginiz hiç ama hiç eksilmedi. Biz de bu desteğin altında kalmadık, ezilmedik, bölünmüş yollarla yurdu dört bir yandan donattık."

-"Yabancıların insafına bırakamazdık"

Yıldırım, "asrın projesi" olarak nitelendirdikleri Marmaray'ı hayata geçirmenin 150 yıl sürdüğüne dikkati çekti.

Bu projede sona yaklaşıldığını dile getiren Yıldırım, "Sultan Abdülmecid hayal etti, Sultan Abdülhamid projesini yaptırdı. Aradan 100 yıl geçti. Adım atmak, inşaatına başlamak da bize, Recep Tayyip Erdoğan'a nasip oldu. Açmak da bize nasip oluyor. 29 Ekim'de Marmaray hizmete giriyor" ifadesini kullandı.

Hızlı trenin temelinin 1970 yılında atıldığını hatırlatan Yıldırım, bu ulaşım aracının, Türkiye'nin hayali, rüyası olduğunu belirtti.

Bunun her seferinde bir başka rüyaya döndüğünü, bir türlü gerçek olmadığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ne kadar sürdü? Aradan 33 yıl, yani Abdülhamid'in tahtta kaldığı süre kadar zaman geçiyor. 12 hükümet gidiyor, 21 bakan geliyor, gidiyor. Hızlı trende değişen hiçbir şey olmuyor. Yıl 2003. Demir yollarının halini gördük. Başbakanımıza dedik ki 'Yollar bitmiş, trenler eskimiş, lokomotifler eskimiş. Artık demir yolları ülkemizin yükünü taşıyamıyor. Bu ülke tren yollarını, demir yollarını taşımak mecburiyetine düşmüş. Ne yapacağız? Bırakacak mıyız, ayağa mı kaldıracağız? Başbakanımız bize şu talimatı verdi; 'Bize bırakmak yakışmaz. Çünkü demir yolları bu ülkenin bağımsızlığının timsalidir. Biz Kurtuluş Savaşımızı, bağımsızlık mücadelemizi demir yollarıyla kazandık. Onun için bu demir yollarını ayağa kaldırmak bizim namusumuz, şerefimizdir.' Bugün baktığımız zaman 11 bin kilometrelik demir yollarından 7 bin 600 kilometre tamamen yenilendi. Kendi tren setimizi, makaslarımızı, raylarımızı, bağlantı elemanlarını yapar hale geldik. Sadece demir yollarını yenilemedik, Türkiye'nin yerli demir yolu sanayisini de kurduk. Çünkü biz bu önemli stratejik altyapıyı, ulaşımı, vasıtasını yabancıların insafına bırakamazdık. Trenimizi de her türlü alet edevatımızı da yapmalıydık. Bunu da yaptık. 10 yılda sadece demir yollarını yenilemedik, hızlı treni de ülkemize getirdik."

-"YHT ile Ankara-Afyonkarahisar arasında ulaşımın süresi 1,5 saate inecek"

Her şeyin hayal etmekle başladığını dile getiren Yıldırım, YHT Ankara-Afyonkarahisar kesimi tamamlanınca iki kent arasında ulaşımın süresinin 1,5 saate ineceğini bildirdi.

"Öyle bir iş yapıyoruz ki 5 yıl içinde Türkiye'nin 15 vilayetinin nüfusu kadar, 40 milyon, yani toplam nüfusumuzun yarıdan fazlası hızlı trenle buluşmuş olacak" diyen Yıldırım, ülkenin zayıf iktidarlar, koalisyonlar yüzünden yıllarını boşa geçirdiğini, hizmetlerin başka baharlara kaldığını ifade etti.

Bolu Tüneli'nin 30 yıl, Kangal-Tecer arasındaki 5 kilometrelik demir yolu tünelinin 37 sene sürdüğünü kaydeden Yıldırım, 10 yılda 156 kilometre tünel yaptıklarını dile getirdi.

Dünyanın en uzun 3'üncü tünelini, Rize ile Erzurum arasında yaptıklarına dikkati çeken Yıldırım, "İki tane tünel 15 kilometre. Ne kadar sürede yapıyoruz biliyor musunuz? 3 yılda bitiriyoruz. İşte bunlar Türkiye'nin gücüdür. Bu güç, 76 milyon vatan evladının desteğinin sonucudur" diye konuştu.

Anadolu topraklarında insanların binlerce yıldır beraber, hür ve bağımsız yaşadığını belirten Yıldırım, bu birlikteliğin çimentosunun, ay yıldızlı bayrak olduğunu söyledi.

Yıldırım, bayrağın en büyük değer olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Onun gölgesinde 780 bin kilometrekare vatan toprağında bir millet, bir devlet olarak, tek Türkiye olarak ilelebet bağımsızlığımızı sürdüreceğiz. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi devam ettireceğiz. Türkiye'de terörün sona erdirilmesi, kardeşliğin yeniden tesis edilmesi, huzurun ve güvenin sağlanması bazılarının hesaplarını bozmuş olabilir ama onların hesabı bozulsun, yeter ki halkımız, milletimiz huzur bulsun, birlik, beraberlik olsun. Sonuna kadar huzuru, barışı, çözümü savunuyoruz. Çünkü milletimizin buna ihtiyacı var. Enerjimizi artık boşa harcamak istemiyoruz. Kaynaklarımızı Türkiye'nin geleceği, bu büyük ülkenin, Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümü, Büyük Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi için harcayacağız, bunun için çalışacağız. Bunun için birliğe, kardeşliğe ihtiyacımız var. Buradan artırdığımız kaynaklarla daha çok hızlı tren yolu, daha çok bölünmüş yol yapacağız, hava yolunu halkın yolu yapmaya devam edeceğiz."

-"Hükümetimiz sayesinde hava yolları, halkın yolu oldu"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının kuruluşunun 157'nci yılı dolayısıyla 157 bin fidan dikeceklerini ifade etti.

Türkiye'de muazzam yatırımlara imza atıldığını vurgulayan Eroğlu, şöyle dedi:

"Artık Türkiye'nin de hızlı trenleri var. İstanbul'a giderken kara trenle 15-16 saat yol gittiğmizi, Bilecik rampalarında 5 saatlik yolu 12 saatte aldığımızı, perişan olduğumuz günleri Allah'a şükür unuttuk. Çünkü Bakanımız şu ana kadar 17 bin kilometre yol inşa etti. 70-80 yılda 6 bin kilometre inşa edilmişti. Hükümetimiz döneminde 17 bin kilometre yol yapıldı. Destan yazıldı. İstanbul-Ankara arasındaki yol perişandı. Oraya Bolu Tüneli yapmak istediler. Yıllarca beklendi. Orayı patates deposu, soğuk hava deposu yapmayı düşündüler ama Başbakanımız geldi, Binali Yıldırım geldi, yıldırım gibi dağları delerek hayal olan Bolu Tüneli'ni açtı. Bütün yolları geziyorum. Ne yollar açılmış. Türkiye otobanlarla bölünmüş yollarla muhteşem hale geldi. Sadece bu mu? Eskiden hava yollarına çok nadir insanlar binerdi. Şu anda hükümetimiz sayesinde hava yolları, halkın yolu oldu. Geçen 4 ayda Başbakanımızla en az 4 tane havaalanı açılışına gittim. Havaalanı olmayan yer kalmadı neredeyse."

Daha sonra, Muratlı-Tekirdağ ikinci hat ve elektrifikasyonu, Çankırı Modern Makas Fabrikası, Sivas Beton Travers Fabrikası, Malatya Zemin Altı Tekerlek Torna Atölyesinin açılışları, Balıkesir-İzmir-Bandırma sinyalizasyon ve elektrifikasyonunun temelinin atılması, Adana-İçel arasında 4 modern tren setinin sefere verilmesi törenleri, videokonferans bağlantılarıyla bu bölgelerdeki yetkililerle irtibat kurularak gerçekleştirildi.

Törene, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri Sait Açba ve Halil Ürün, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, daire müdürleri, çevre ilçeler ve beldelerin belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile