Ankara-Kayseri Arasi 7 Saatten Saat 45 Dakikaya Düsecek

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Düver Santiyesi’nde incelemelerde bulundu. Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Genel Baskanvekili Mustafa Elitas, TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani ve Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Kayseri milletvekilleri, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç ile birlikte Bakan Uraloglu santiye yetkililerinden çalismalar hakkinda bilgi aldi. Brifing sonrasi açiklamalarda bulunan Bakan Uraloglu; projenin tamamlanmasi ile Kayseri’nin hizli tren konforu ile tanisacagini söyledi. Uraloglu, "Tamamlandiginda Ankara-Sivas Hizli Tren Hatti ile entegre olacak Yerköy-Kayseri Hizli Tren Hattimizin “Düver” santiyesindeyiz. Projemizde gelinen son durumu yerinde görmek için bugün bir saha programi düzenledik. Güzergah boyunca incelemelerde bulunduk ve çalisma arkadaslarimizdan projeyle ilgili bilgi aldik. Projemiz kapsaminda Yerköy “Cakcak” ve Kayseri “Düver” bölgelerindeki santiyelerimizi kurduk. Yenifakili bölgesindeki santiyemizin kurulumuna devam ediyoruz. Yerköy Bölgesinde; toprak isleri, sanat yapilari ve tünel portallerinde çalismalar tüm hiziyla devam ediyor. GT-2 Tünelinde kazi destekleme çalismalarini tamamladik. Kayseri Bölgesinde de; tünel portali kazi destekleme çalismalari devam ediyor. Yerköy-Kayseri hizli tren hattimizin uzunlugu 142 kilometre. Yerköy-Sefaatli-Kayseri arasina saatte 250 km hiz yapilabilen yeni çift hatli, elektrikli ve sinyalli bir tren hatti insa ediyoruz. Sefaatli, Yenifakili ve Himmetdede olmak üzere 3 istasyon tasarladik. Proje kapsaminda; 20,3 kilometre uzunlugunda 21 tünel, 2 bin 572 metre uzunlugunda 18 demiryolu köprüsü, 224 menfez ve 27 üstgeçit ile 92 adet altgeçitte insa ediyoruz” dedi.



"Kayseri-Ankara arasi 1 saat 45 dakika olacak"

Bakan Uraloglu, yapilacak hat ile birlikte 7 saat süren Kayseri-Ankara arasinin 1 saat 45 dakikaya düsecegini söyleyerek, “Mevcut konvansiyonel demiryolu baglantisiyla; 7 saat süren Ankara-Kayseri arasi sadece 1 saat 45 dakikaya düsecek, 5,5 saatte Istanbul’a hizli, güvenli ve ekonomik ulasim imkâni saglanacaktir. Ayrica projemizin tamamlanmasinin ülkemiz ekonomisi üzerinde de büyük katkilari olacak. Isletme bakim maliyeti açisindan 115 milyon avro, yolcunun zaman kazanci bakimindan 90 milyon avro, yük tasimaciligindaki zaman kazanci bakimindan 5 milyon avro ve karbon saliniminin azaltilmasindan 32 milyon avro olmak üzere yilda yaklasik 242 milyon avro kazanç saglayacagiz. Simdiden hayirli ugurlu olmasini temenni ediyorum. Sizlerle bir müjde de paylasayim. Bugün, Ankara-Sivas Hizli Tren Hattimizin Yerköy Hizli Tren Istasyonunu vatandaslarimizin kullanima açtik. Resmi açilisini da ilerleyen günlerde gerçeklestirecegiz. 2002 yilinda 10 bin 948 km olan hat uzunlugumuzu 13 bin 919 km’ye yükselttik. 2 bin 252 km hizli tren hatti insa ettik. Ülkemizi, yarim asirlik hayalimiz olan Yüksek Hizli Tren isletmeciligi ile tanistirdik ve Avrupa’da 6., dünyada 8. hizli tren isletmecisi yaptik. Uzun yillar vatandaslarimizin tercih etmedigi demiryolu seyahatlerini artik hizli ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk adresine dönüstürdük. 2009 yilinda Eskisehir-Ankara hatti ile ülkemizde ilk Yüksek Hizli Tren ile tanisan sehirler Ankara ve Eskisehir oldu. Ankara ile Eskisehir arasinda baslayan yüksek hizli tren isletmeciligi; Ankara-Istanbul, Ankara-Konya, Konya-Eskisehir, Istanbul-Konya, Konya-Karaman ve geçen yil hizmete aldigimiz Ankara-Sivas güzergâhlarinda devam ediyor. Bugüne kadar yüksek hizli tren hatlarimizda yapilan toplam yolculuk sayisi 89 milyonu geçti. Yani nüfusumuzdan daha fazlasini tasidik. Su anda hizli tren hatlarimiz 11 sehre dogrudan, 9 sehre ise bölgesel ve otobüs baglantilariyla dolayli hizmet vererek ülkemiz nüfusunun yüzde 50’sine ulasiyor” ifadelerini kullandi. Bakan Uraloglu, sözlerine su sekilde devam etti:

“Aslinda Ankara-Sivas Hattimiz, sadece iki sehri birbirine baglayan bir hat degil, ayni zamanda Edirne’den Kars’a uzanan Dogu-Bati hizli demiryolu koridorunun önemli bir parçasi oldu. Yerköy-Kayseri hattinin tamamlanmasiyla Ankara-Kayseri Hizli Tren hatti da bu hatta baglanacak. 2053 yili hedeflerimiz dogrultusunda karayollarindaki yüzde 72’lik yük tasimaciliginin payini yüzde 57 düsürmeyi, demiryollarinin yüzde 5 olan tasimacilik payini yüzde 22’ye çikarmayi hedefliyoruz. Demiryollarinin yolcu tasimaciliginda da yillik ortalama 19,5 milyon olan yolcu sayisini 270 milyona çikarmayi planliyoruz. Ayrica Ankara-Istanbul Süper Hizli Tren Hatti projesini gündeme aldik ve ön proje çalismalarini tamamladik. Bu hatta saatte 350 kilometre hiza ulasacak trenlerimizle Ankara-Istanbul arasi seyahat süresini 80 dakikaya indirmeyi planliyoruz. 2053 yili Ulastirma ve Lojistik ana planimiza göre de demiryolu hat uzunlugumuzu 29 bin 89 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz”.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile