Ankara Koru Hastanesi'nde 'Afet Durumlarinda Bebek Beslenmesi' Konulu Etkinlik Düzenlendi

Ankara Koru Hastanesi'nde 'Afet Durumlarinda Bebek Beslenmesi' Konulu Etkinlik Düzenlendi

Ankara Koru Hastanesi ev sahipliginde ’Afet Durumlarinda Bebek Beslenmesi’ hakkinda film gösterimi ve söylesi düzenlendi.

Ankara Koru Hastanesi ev sahipliginde; Film Blanc, Telus Fund, La Leche League Türkiye ve Dogasinda Dogum Dernegi isbirligiyle ‘Afet Durumlarinda Bebek Beslenmesi’ konulu film gösterimi ve söylesi gerçeklestirildi.

Emzirme hakkinda farkindalik olusturmayi hedefleyen Kanada yapimi ‘MILK’ belgeseli özel bir gösterim ve etkinlik serisi için Koru Ankara Hastanesi’nde izleyici ile bulustu. MILK film gösterimi, felaket durumlarindan etkilenen annelerin karsilastiklari zorluklar hakkinda egitim ve kaynaklar sunarak Türkiye’deki deprem sonrasi sartlarda anneler ve bebeklerin karsilastigi zorluklara odaklaniyor. Koru Ankara Hastanesi ev sahipliginde gösterilen filmde anne sütü ile bebek beslenmesinin önemine dikkat çekiliyor. Film gösterimi öncesi Dogasinda Dogum Dernegi Baskani Prof. Dr. Aydan Biri, La Lache League organizason yetkilisi Charlotte Codron, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Deniz Sayiner, anne sütü ile bebek beslenmesi ve afet durumlarinda anne ve bebek sagligi ile ilgili bilgi ve deneyimlerini paylasti. Etkinligin açilis konusmasini Dogasinda Dogum Dernegi Baskani Prof. Dr. Aydan Biri gerçeklestirdi. Baskan Biri, dogum ve emzirmenin afet durumlarinda aksiyon alinilmasi gereken önemli bir konu oldugunu söyledi.

Biri, afet durumlarinda saglik personellerinin yani sira toplumdaki herkesin üstüne düsen görevler oldugunu ifade ederek tüm vatandaslarin olaganüstü durumlarda bilgi sahibi olmasinin gerekli olduguna dikkati çekti.

“Bebegin beslenmeye ihtiyaç oldugu durumlari planlamak adina buradayiz”

Afet aninda birçok olayin ayni anda yasanmasinin kaotik bir ortam olusturabildigine deginen Biri, dernek olarak toplumun egitilmesini önemli oldugunu düsündüklerini söyledi.

Biri, dernek olarak toplumun egitilmesi için bir proje hazirladiklarinin altini çizerek, “Her bireyin afet durumlarinda anne bebek sagligini ve emzirmesini korumak adina çaba göstermesi önemli oldugunu düsünüyoruz. Kurtarilan bebekler annesi ile birlikte kurtuldugunda sorun yok. Emzirmeyi onlara uygun sartda saglamasi için destek saglayabilirsiniz. Ama annenin emziremedigi ama bebegin emmeye veya beslenmeye ihtiyaç oldugu durumlar için iste tam da bugün bunlari planlamak adina buradayiz. Neler yapilabilir? Toplum bu konuda nasil bilgilendirilebilir? Bir bebegin böyle durumda kiminle bir arada olmasi lazim, nasil beslenmesi lazim bunlarin üzerinde duracagiz. Herkes kendi alaniyla ilgili süreçleri en iyi sekilde yönetirse toplumu bilgilendirirse saniyorum bir sonraki afette umariz olmaz. Umariz son derece bu kadar yikici bir sey yasamaz ülkemiz bir daha ve dünya ama belimizde de olan seyler degil. Bizim görevimiz hazirlikli olmak ve zarari minimuma indirmek olacak” ifadelerini kullandi.

“Süt veren bir kadinin birkaç bebegi bile beslemesi mümkün olabilir”

Prof. Dr. Aydan Biri afet durumlarinda annesini kaybetmis bir bebegin nasil beslenmesi gerektigiyle ilgili Dünya Saglik Örgütü’nün süt veren diger bir kadinin bulunmasi gerektigini önerdigini dile getirerek, “Bu Anadolu’da da çok yapilan bir seydir. Anne sütü bebege ve kisiye tek olmasi itibariyle bu böyle çok da tartismali bir konu haline geldi ama böyle bir durumda bunu konusacak bir durumunuz yok. Hemen süt veren diger bir kadinin hatta birkaç bebegi bile beslemesi mümkün olabilir. Süt vermeyen bir kadinin en azindan süt vermeyi yeniden baslatmasi mümkün olabiliyor. Orada bir annenin hatta yasindan bagimsiz olarak bu bebege sahiplenip emzirme çabasina girebilir. Ama bu arada bunlar gerçek bebegi besleyecek kadar bir süt salgisinda olusup, olusmada ikinci söyledigim sartta net degil. Bir de bulunabilen bütün hayvansal gidalarin, sütlerin, mamalarin hazirlanmasi gerekiyor. Hangi ürünü bulursaniz, bulun onun uygun bebege verecek sekilde getirilip verilmesi ile ilgili öneriler gelistirilebilir” seklinde konustu.



“Bütün toplum olarak anne sütünün öneminin farkinda olmamiz gerekiyor”

La Leche League Türkiye temsilcisi Charlotte Codron ise ‘MILK’ belgeseli hakkinda bilgi vererek, “MILK filmi 2015 çekildi. Kadinlarin önündeki engelleri anlatmayi hedefliyor. Çünkü emziren bir annenin önünde gerçekten çok engeller var. Farkinda olmasak da aslinda endüstri ve markalar kar amaçli annelerin duygulari ile oynayan markalar var ne yazik ki. Ayni zamanda film hem kariyer hem de çocuk sahibi olmanin mümkün olduguna dair bir bakis açisi da sunuyor. Ayrica afet durumlarinda bebek beslenmesi de önemli. Afet oldugunda birçok kisi iyi niyetli yardimda bulunuyor ancak aslinda bebeklere zarar verebiliyor. Mesela afet durumunda yurtdisindan gelen etiketler yabanci oldugu için bazi insanlar onun mama olmadigini anlamiyor. Aslinda mama degil, sporcular için protein tozu. Bunu bebeklere vermek çok zararlidir ve dagitim merkezlerinde çalisan gönüller için çok zor bir durum. Anne sütü her zaman temiz, sicak bütün antikorlari içeriyor. Yani hastaliklara karsi bebek gerçekten çok ciddi bir sekilde koruyor. Sadece saglik profesyonelleri degil, bütün toplum olarak daha çok anne sütünün öneminin farkinda olmamiz gerekiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile