Ankara'nin Içme Suyu Temiz, Saglikli Ve Kaliteli

Ankara'nin Içme Suyu Temiz, Saglikli Ve Kaliteli

ASKI Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, ASKI’nin sehir sebekesine verdigi suyun temiz, saglikli ve kaliteli oldugunu belirterek, Ankaralilarin musluklarindan akan suyu güven içinde tüketebileceklerini söyledi.

ASKI Genel Müdürlügü, Baskentte 1273 farkli noktadan düzenli sekilde aldigi su numunelerinin analizini yaparak sehir sebeke suyunu kontrol altinda tutuyor. ASKI Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Baskentin içme suyunun Dünya Saglik Örgütü (WHO) ve Avrupa Birligi’nin (AB) standart degerleri ile Saglik Bakanligi’nin Insani Tüketim Amaçli Sular Hakkindaki Yönetmeligi’nde belirtilen kriterlere uygun oldugunun altini çizerek Ankaralilara, “Musluklarinizdan akan suyu gönül rahatligiyla tüketebilirsiniz” diye seslendi. Akçay, Ankara’nin içme suyu ihtiyacini en temiz sekilde saglamak için ASKI’nin suyu kaynagindan alip arittiktan sonra sehir sebekesine verdigi son noktaya kadar kontrol altinda tuttugunu vurguladi.

Su Kalite Merkezi’nde kalite kontrol

Seffaflik ilkesi geregince sehir sebeke suyu analiz raporlarinin kurumun resmi internet sitesinde aylik olarak açiklandigini aktaran Akçay, kimyasal ve bakteriyolojik kontrollerin tamaminin Türk Standartlari Enstitüsü’ne (TSE) uygun oldugunu bildirdi.

Akçay, “Sehir sebeke suyumuz, temiz ve saglikli, DSÖ, AB ve Saglik Bakanligi standartlarina göre güvenli sekilde tüketilebilir özellikte. Yapilan analizler sonucunda ilgili degerlerin, hem uluslararasi hem de Bakanligimizin çikardigi yönetmelikteki sinir degerlerin altinda oldugunu görüyoruz. Yani Ankara’nin suyu gönül rahatligiyla içilebilir” dedi.

Akçay, söyle konustu:

“Türkiye’nin en büyük içme suyu aritma tesisi olan Ivedik Tesisimiz, Ankara nüfusunun yüzde 98’inin içme ve kullanma suyunu karsiliyor. Ivedik yerleskesinde yer alan Su Kalite Merkezi’nde 37 uzman personel ile Ankara’nin suyunun kalitesini sürekli denetliyoruz. Kentimizin içme suyunun kimyasal ve bakteriyolojik analizinin yapildigi laboratuvarda son teknolojiyle donatilan cihazlar ile hizmet veriliyor. Sehirde bin 273 farkli noktadan araliklarla numune alarak analiz yapiyoruz. Yilda yaklasik 25 bin numuneyi geçer bu rakam. Musluklardan akan sulardan numune aliyor ve sürekli denetliyoruz. Yine ayni sekilde Saglik Bakanligi Il Saglik Müdürlügü de bizim sagladigimiz sudan yaklasik bin 257 noktadan 6 bin numune alarak sonuçlari kurumumuza gönderiyor.”

Su depolari ve apartman tesisatlari uyarisi

Akçay, sehir sebeke suyunu saglikli bir sekilde tüketebilmek için vatandaslari, su depolarinin bakimlarinin periyodik olarak yaptirilmasi ve apartman içindeki eski tesisatlarin yenilenmesi gerektigi yönünde uyardi. Akçay, sunlari kaydetti:

“Suyu bizim saglikli bir sekilde abonelerin kapisina getirmemiz sürecin birinci asamasi. Ikinci asama; su sayacindan sonra tesisatlarin durumu ve su depolarinin temiz tutulmasi. Eger su tesisatlari pasliysa, kaçak varsa ya da su depolari temizlenmemisse gelen temiz suyu etkiliyor, bu da saglik açisindan sakincali bir durum olusturuyor. Bu yapilarin temiz tutulmasi, vatandasimizin saglikli su tüketimi açisindan çok önemli. Bu nedenle paslanmis eski tesisatlarin degistirilmesi ve su depolarinin bakiminin düzenli olarak yapilmasi hususuna azami hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.”

Yavas döneminde eski köylere 3,5 kat fazla yatirim

Akçay, köyden mahalleye dönüstürülen yerlerde ise içme ve kullanma suyunun yerel kaynaklardan karsilandigini belirterek, “Söz konusu mahallelerde mevcut altyapi sisteminin servis ömrünü tamamlamis olmasi nedeniyle zaman zaman Bakanlik tarafindan ASKI’ye mikrobiyolojik uygunsuzluk bildirilebiliyor. Böylesi durumlarda hizla uygunsuzluk giderilir. Çözüm için tüm içme suyu depolarina klorlama sistemi kurduk” dedi.

Akçay, Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas’in hizmet dönemi olan 2019-2023 yillari arasinda bu köylerde toplam 383 içme suyu deposunda bakim, onarim ve tadilat yapildigini, bu sayinin 2014-2019 arasinda yapilan yatirimin yaklasik 3,5 kati oldugunu açikladi.

Akçay, bu dönemde yeni yapilan içme suyu deposu sayisinin da 313 oldugunu kaydetti.



52 köye saglikli içme suyu saglandi

ASKI hizmet alani içerisinde bulunan 867 mahallenin (köy) 434’ünün içme suyunun, yer alti suyundan saglandigini ifade eden Akçay, kirletici parametreleri önlemek için bu mahallelere Küçük Ölçekli Içme Suyu Aritma Tesisleri kuruldugunu aktardi. Akçay, “2019-2023 döneminde 32 yeni Küçük Ölçekli Içme Suyu Aritma Tesisi kurularak 52 mahalleye saglikli içme suyu temin edildi” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile