Ankara'nın İlk Minyatürlü Keşif Haritasından Gezginlere 70 Rota

Bilinçli kentli olgusunu ortaya çıkarmak ve turistlere keyifli bir rota oluşturmak amacıyla hazırlanan, Ankara'nın ilk minyatürlü keşif haritasında, başkentin 70 rotası minyatürle buluşturularak gezginlerin beğenisine sunulacak 'Lavarla' sosyal etkinlik platformunca hazırlanan haritada, Olgunlaşma Enstitüsü, Resim Heykel Müzesi Fikret Mualla Odası, Opera Binası, Gençlik Parkı, Su Perileri Heykeli, Şekerci Ali Uzun, Suluhan'da Kahve, Arslanhane Camii, Gramafon Cafe, Baykuş Koleksiyon Evi, Yüksel Caddesi Pasajları gibi mekanlar yer alıyor Platform gönüllüsü Çakmak: ''Ankara'da hayat var' sloganıyla ihtiyaçtan yola çıktık. Ankara'da güzel şeylerin olduğunu anlatacağız ve birçok insanın fark etmediği bir alternatif hayatı ortaya çıkartmış olacağız'

YASEMİN KALYONCUOĞLU - Bilinçli kentli olgusunu ortaya çıkarmak ve turistlere keyifli bir rota oluşturmak amacıyla hazırlanan, Ankara'nın ilk minyatürlü keşif haritasında, başkentin 70 rotası minyatürle buluşturularak gezginlerin beğenisine sunulacak.

Yakın zamanda yerli ve yabancı turistlerin birçok noktadan ulaşabileceği "Ankara Keşif Haritası-Pusula"da, Ankara'nın cadde ve sokaklarının yanı sıra bir Ankaralının yaşayarak öğrenebileceği restoran, kafe, pasaj, sahaf, sinema salonu, dönerci, antikacı ve otel gibi pek çok rota da yer alacak.

AA muhabirine haritaya ilişkin bilgi veren, "Lavarla" sosyal etkinlik platformu gönüllülerinden Seda Çakmak, kendisi gibi gönüllü çalışan yaklaşık 45 kişiyle yola çıktıklarını söyledi.

Çakmak, "Ankara'da hayat yok" şikayetini çokça duyduklarını ve bunun tersi olduğunu kanıtlamak için çeşitli meslek gruplarından gönüllülerle grup kurarak, "La var la, ismini Ankara'da hayat yok diyenlere 'var la' derken bulduk" diye anlattı.

Lavarla isminin Ankaralıların sıkça kullandığı "la" ifadesinden esinlenildiğini dile getiren Çakmak, platformun iki yıldır faaliyette olduğunu söyledi.

"Lavarla'nın amaçlarından birisi de Ankara'yı sevdirmek, bilinçli kentli olgusunu insanlara aşılamak, bu şehirden keyif almalarını sağlamak." şeklinde konuşan Çakmak, Avrupa'nın birçok şehrinde bulunan "use-it" haritalardan ilham aldıklarını ve bölgeyi bir turist olarak değil de bir yerli gibi keyif alacakları bir rehber hazırladıklarını dile getirdi.

"Her bir noktanın bir Ankaralı tarafından tavsiye edildiği bir rehber oluşturuldu. İçinde 70 nokta var. Nerede ne yenir, hangi yerlerde nasıl deneyimler elde edilir şeklinde bir keşif haritası oldu. 'Ankaralı gibi Ankara'yı keşfetmek' üzerine oluşturuldu." diye konuşan Çakmak, haritada Ankara'nın tarihi dokusunu ön plana çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ankara'nın tarihi mekanlarından Ulus'u haritada ön plana çıkardıklarını ve şehrin unutulmaya yüz tutmuş mekanlarına ışık tutmaya çalıştıklarını dile getiren Çakmak, haritaya ruh katmak istedikleri için de önemli mekanları minyatürle zenginleştirdiklerini, haritada yer alan mekanlarda ve kitapçılarda keşif pusulasının yakın zamanda yer alması için çalışacaklarını kaydetti.

Çakmak, haritanın İngilizcesinin de hazırlanacağını belirterek, "'Ankara'da hayat var' sloganıyla ihtiyaçtan yola çıktık. Ankara'da güzel şeylerin olduğunu anlatacağız ve birçok insanın fark etmediği bir alternatif hayatı ortaya çıkartmış olacağız." dedi.

- "Minyatürün harita şeklinde çalışılmasının çok köklü bir geleneği var"

Haritanın minyatürlerini yapan minyatür sanatçısı ve çevirmen Öykü Terzioğlu Özer ise turist haritasının yerli ve yerel bir dokusu olmasından dolayı geleneksel sanatlardan minyatür ile zenginleştirdiklerini söyledi.

"Minyatürün harita şeklinde çalışılmasının çok köklü bir geleneği var bu topraklarda. Buna 'kartografik minyatür geleneği' deniyor ve ilk örneklerini Matrakçı Nasuh veriyor." bilgisini aktaran Özer, Matrakçı Nasuh'un Kanuni Sultan Süleyman ile çıktığı uzun seferlerde geçtiği her bölgenin haritalarını minyatür tarzında hazırladığını, Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn isimli kitabında bu haritalara yer verdiğini aktardı.

Matrakçı Nasuh'un haritasının Türkiye'de hazırlanan ilk turist haritası olduğunu ve bu kapsamda Lavarla haritasının da gelenekle bağlantı kurduğunu söyleyen Özer, kendisinin de harita üzerine çalışırken geleneksel minyatür tekniklerini kullandığını belirtti.

Özer, 2 ay gibi bir sürede minyatür çizimlerini tamamladığını belirterek, "Haritada minyatür tekniklerini kullandık. Gelenekle bağ kurduk. Yerli, yerel bir doku verdik ama öte yandan da günümüz teknolojilerinden faydalandık. Klasik tekniklerle yaptığım minyatürler daha sonra dijital hale getirildi." dedi.

Ankara'nın Cumhuriyet dönemi eserlerinden Evkaf Apartmanı'nı çalışmaktan zevk aldığını kaydeden Özer, Ankaralı olarak kendi anıları olan yerlerden Kuğulu Park gibi yerleri haritada minyatürle bezediklerini söyledi.

- "Edebiyatta Ankara Rotası"

Olgunlaşma Enstitüsü, Resim Heykel Müzesi Fikret Mualla Odası, Opera Binası, Gençlik Parkı, Su Perileri Heykeli, Şekerci Ali Uzun, Suluhan'da Kahve, Muhammed'in Evi, Yahudi Mahallesi, Arslanhane Camii, Gramafon Cafe, Baykuş Koleksiyon Evi, Yüksel Caddesi Pasajları, Saraçoğlu Mahallesi gibi mekanlar haritada tanıtılarak gezginlere 70 rota seçeneği sunulacak.

"Edebiyatta Ankara Rotası"nın da yer aldığı haritada Nazım Hikmet, Memduh Şevket Esendal, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun aralarında bulunduğu birçok yazarın eserlerindeki Ankara tasvirlerine de yer verilecek haritada, "Kısa Sanat Turu" ismiyle gezginlere Ankara'yı keşfe çıktıklarında, Ankara simidi alarak, Ulus'taki Zafer Anıtını başlangıç noktası olarak belirlemeleri tavsiyesinde bulunulurken, "Ankara'da Uzun Yaşamanın Sırları" ve "Buna Değer Tavsiyeler" başlığıyla anekdotlar da yer alacak.

Ölçü birimi olarak Ankara kedisinin kullanıldığı haritada renkli minyatürlerle değişik rotalar, meraklılarına sunulacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile