Ankara Üniversitesi Geleneksel Hasat Bayramı

Rektör Prof. Dr. İbiş: 'Hasat Bayramı, derin tarihin, köklü kültürün, köklü geleneklerin güçlü inancın birikimidir. Binlerce öykünün içinde biriktiği bir döngü Hasat Bayramı. Can suyu ile başladık, hasatla tamamlıyoruz bu döngüyü. Her yıl bu heyecanı yaşıyoruz'

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesince Geleneksel Hasat Bayramı'nın 34'üncüsü düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği'ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, Hasat Bayramı'nın derin tarihin, köklü kültürün ve geleneklerin, güçlü inancın birikimi olduğunu söyledi.

İbiş, 'Binlerce öykünün içinde biriktiği bir döngü hasat bayramı. Can suyu ile başladık, hasatla tamamlıyoruz bu döngüyü. Her yıl bu heyecanı yaşıyoruz. Toprak, tohum, ürün çok değerli metalar. Bunların bize sunduğu değerli ürünlerin insanlığa sunulduğu bir gün. Mutlu bir final hasat bayramı.' dedi.

Türkiye'de ortalama insan ömrünün uzadığını söyleyen İbiş, sağlık hizmetlerinin düzelmesi, kadınların eğitim fırsatlarının artması ve dengeli beslenmenin bunun temeli olduğunu ifade etti.

Ziraatte ve tarımda istihdam, katma değer yaratma ve kaliteyi yükseltmenin önem taşıdığını belirten İbiş, şunları kaydetti:

'Beslenme dediğimiz zaman tarım, tarım dediğimiz zaman ziraat kelimeleri aklımıza geliyor. Bu bir zincirdir. Bu önemli zincirin en önemli alanı ziraat. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ziraati o kadar önemsemiş ki 'Milli ekonominin temeli zirattir' demiş. Elbette milli ekonominin temeli derken kendi kendimize yetecek üretimi kastetmemiş. İhtiyacımızın fazlasını üretip bunu diğer ülkelere de satmak, gelir elde etmek, istihdam ve katma değer yaratmaktan bahsetmiş.'

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine değinen İbiş, 'Cumhuriyetimize, demokrasimize ve milli egemenliğimize saldırının hangi boyutta olabileceğini 15 Temmuz'da hepimiz yaşadık, savaşlarda dahi bombalanmaz, dokunulmaz meclislere. Orası milletin meclisidir. Ağır bir tablo yaşadık. Şunu gördük ki Türk milleti birlik, beraberlik ruhunu, cumhuriyetimize inancımızı, demokrasiyi sahiplenmeyi becerebilen bir toplumdur.'

Törende Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, Ziraat Fakültesi Araştırma İstasyonları ve Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Umut Toprak da birer konuşma yaptı.

Törenden sonra, Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliğinin kurucusu, 2008'de hayatını kaybeden Prof. Dr. Ali Balaban'ın büstünün açılışı gerçekleştirildi ve OYAK Hektaş ile Ankara Üniversitesi arasında ziraat alanında Ar-ge için iş birliği protokolü imzalandı.

İbiş ve beraberindekiler, biçerdövere binerek ilk hasadı yaptı.

Törene, 15 Temmuz darbe girişiminde gazi olan Ankara Üniversitesi idari personelinden dört kişi de katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile