Ankara Üniversitesi 'Yemeni Ayakkabi' Üretimini Egitim Programina Aldi

Ankara Üniversitesi Beypazari Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Ayakkabi Tasarim ve Üretimi Programi, son yillarda ilgi görmeye baslayan "yemeni ayakkabi" üretimini egitim programina dahil etti.

Üniversiteden yapilan açiklamada, geleneksel ayakkabilardan yemeninin Orta Asya'dan göçler sonucu Anadolu'ya geldigi belirtildi. Yüzlerce yildir halen giyilmesinin ayakkabinin saglikli olmasi ve ayagi rahat ettirmesinden kaynaklandigi ifade edildi.

Yemeninin tabaninda sigir veya manda derisi, astarinda keçi, sayasinda dana derisi kullanildigi ve elde dikildigi, vücuttaki elektrigi topraga aktarip stresi azalttigi kaydedildi.

Yemeninin, ayagin hava almasini saglayip terlemeyi, dolayisiyla egzama, mantar ve romatizma gibi problemleri de engelleyebildigine isaret edilen açiklamada, "Ayak sagligini koruyan yemenilerin yapimi, yeni tasarimlarla önümüzdeki egitim yilinda Beypazari Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Ayakkabi Tasarim ve Üretimi Programi ögrencilerine aktarilacak." bilgisi paylasildi.

Program ögretim elemanlarinin, Istanbul’da Türkiye Ayakkabi Sanayi Egitim ve Arastirma Vakfinda aldiklari yemeni yapimi egitiminden sonra Ankara Ulucanlar Cezaevinde egitimlerini daha ileri boyuta tasidigi belirtildi. Açiklamada, ögretim elemanlarinin Ankara Ajansinin destegiyle yürütülen proje kapsaminda Yemenia Kadin Kooperatifinin düzenledigi "egiticilerin egitimi" programinda yemeni ustasi Ahmet Sagkaya’dan farkli teknikler konusunda yeni beceriler kazandiklari da ifade edildi.

Açiklamada, Ayakkabi Tasarim ve Üretimi Programi ögretim elemanlarinin yeni programla ilgili su görüslerine yer verildi:

"Ayakkabi alaninda yetismis elemanlar bulunuyor ancak son yillarda sektör, egitim almis nitelikli eleman sayisini artirmak istiyor. Biz de ayakkabi üretiminde, uluslararasi standartlarda kaliteli üretim yapabilmek, yurt içinde ve yurt disinda pazar payimizi artirabilmek için bir egitim kurumu olarak üzerimize düsen görevin bilincindeyiz. Büyük fabrikalarimizdan aldigimiz destek ile ögrencilerimiz donanimli atölyelerimizde, alaninda uzman ekibimizden tasarim ve üretimi ögrenmekte. Ögrenciler is bulma konusunda sikinti yasamiyor. Sektörden gelen eleman ihtiyaçlarini ögrencilere yönlendiriyoruz. Yemeni egitimi ile de ögrencilerimizin çalisma alanlarini genisletme çabasi içerisindeyiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile