Ankara Üniversitesinde 'Bağ Bozumu Şenliği'

Rektör Prof. Dr. İbiş: 'Bağ bozumu, sadece bir üzüm hasadı değil. Burada doğaya minnet var. Burada üretim heyecanı, ürünün sevinci, umudun başarısı var. Sonbahar renkleri içinde bu duyguları yaşamak ve bu bereketi için Allah'a şükretmek var'

Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi tarafından geleneksel 'Bağ Bozumu Şenliği' düzenlendi.

AÜ'den yapılan açıklamaya göre, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kalecik Bağcılık Araştırma ve Uygulama İşletmesi'ndeki şenlikte, üzüm toplanması ve ezilmesi, bağ ateşinin yakılması, pekmez kaynatılması gibi etkinlikler gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, yaptığı konuşmada, bağ bozumunun '7 bin yıllık bir öykü' olduğunu belirtti.

Bunun, Kafkaslar'dan Anadolu'ya gelen, 5 bin yıldır da Anadolu'da sürdürülen bir gelenek olduğuna dikkati çeken İbiş, şunları kaydetti:

'Bağ ve üzüm deyince, bereket ve bolluk anlayışı vardır. Bugün burada binlerce yıllık geleneğin ve öykünün bir taşını koyuyoruz. Bunu yaparken de bu çok değerli alanı üniversitemize kazandıran insanları anıyoruz. Bu bir vefadır. Kurumları ayakta tutan vefa duygusudur, emeklerin takdiridir. Burayı Genel Müdür Halim Çorbalı tahsis etmiş. Ayaş çiftliğimizin tapusunu da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Muammer Güler'in katkılarıyla aldık.'

İbiş, 'Bağ bozumu, sadece bir üzüm hasadı değil. Burada doğaya minnet var. Burada üretim heyecanı, ürünün sevinci, umudun başarısı var. Sonbahar renkleri içinde bu duyguları yaşamak ve bu bereketi için Allah'a şükretmek var. Bu bir duygu selidir.' ifadelerini kullandı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu da bölgede 153 çeşit koleksiyonun bulunduğunu, bunun Türkiye'nin üçüncü büyük asma genetik koleksiyonu olduğunu belirtti.

Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz da bağ bozumunun yıllarca verilen emeğin, yapılan masrafların ve alın terinin hasat edilmesi anlamına geldiğini vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile