Ankara Valiliğinden kurban hizmetlerine yönelik yapılan basın açıklamasında, “Ankara ili sınırları içerisinde Kurban Bayramı öncesinde ve Kurban Bayramı süresince herhangi bir aksaklık yaşanmaması, problemlerin asgari seviyeye indirilmesi amacıyla Ankara Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlükleri görevlilerince, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen (https://kurban.diyanet.gov.tr/Etkinlikler#.WZ6n2KJKWjA) link adresinde belirtilen 50 kurban satış noktası ile 122 kurban kesim yerinde, insan ve hayvan sağlığı açısından denetim ve kontroller düzenli olarak sürdürülüyor. Bu denetimlerde; kurban satış yerlerine getirilen hayvanların sevk raporları, nakil belgeleri, pasaportları, aşı kayıt bilgileri, kulak küpe numaraları kontrol edilmektedir. Belgeleri bulanmayan hayvanların pazara getirilmesine müsaade edilmeyip, tespit edilmesi halinde sahiplerine 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği cezai işlemler uygulanıyor” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 02.07.2017 tarih ve 962843370.325.14.01 sayılı yazıları ile sürdürülebilir hayvancılık adına, dişi hayvan varlığının artırılması büyük önem arz ettiği için bu amaçla gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girmesine ve kurbanlık olarak satılmasına müsaade edilmediği kaydedilerek, sadece veteriner hekim raporu ile damızlık değerini kaybetmiş olduğu belirtilen hayvanların girişine müsaade edildiği belirtildi.
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Pazar yerlerinde hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıklar ve salgın hayvan hastalıkları yönünden denetimler de yapılmakta olup, yüksek ateşli, kılları karışık ve mat, bakışları donuk ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve burun akıntısı olan, pis kokulu ishalleri bulunan hayvanların da satışına müsaade edilmemektedir. Kesilecek kurbanların, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen asgari teknik ve sıhhi şartları taşıyan, daha önceden belirlenen kesim yerlerinde, veteriner hekim kontrolünde ve ehil kişilerce kesilmesi, insan sağlığı, gıda güvenilirliği, çevre sağlığı ve hayvan refahı açısından önem arz etmektedir. İlimiz merkez ilçelerinde (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak ve Yenimahalle) toplam bin 765 adet kurban satış çadırı kurulmuş olup, bunun bin 572 adedi büyükbaş hayvan çadırı, 193 adedi ise küçükbaş hayvan çadırıdır. Bu çerçevede vatandaşlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir Kurban Bayramı’nı idrak etmeleri için bayram öncesi ve bayram süresince kurban kesimi ve gıda denetimi ile ilgili çalışmalar, kesintisiz olarak sürdürülecektir” denildi.
Ankara ili sınırları içerisinde Kurban Bayramı’nın huzur ve güvenlik içerisinde idrak edilmesi amacıyla valilikçe alınan tertip ve tedbirler hakkında da bilgi verildi.
Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünce 25 Ağustos 2017 Cuma gününden itibaren kendi sorumluluk bölgelerinde emniyet ve asayiş tertip ve tedbirleri, 05 Eylül 2017 Salı gününe kadar sürdürülecek. Havaalanı, gar ve terminallerde yaya ve motorlu devriyeler ile şehir içi ve devlet kara yolları üzerinde tertip edilecek trafik ve asayiş ekiplerinin sayıları artırılmak suretiyle vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli seyahatlerine hazır hale getirilecek. Yol yapım çalışmalarının devam ettiği alanlarda sürücülerin işaret ve levhalara dikkat etmeleri sağlanacak. Kurban Bayramı tatili süresince 01-04 Eylül 2017 tarihleri arasında Samsun yolu Çalışkanlar, Ortaköy, Gökçeyurt, Maliye Noktası kavşakları ile Konya yolu TŞOF kavşağı beton bariyerlerle (New Jersey) kapatılarak yol bu noktalarda transit olarak verileceğinden yol kullanıcılarının daha dikkatli olarak seyretmeleri gerekiyor. Ankara ili üzerinden Samsun yolunu kullanarak Kayseri istikametine gidecek sürücülerin alternatif yol olarak Ankara-Gölbaşı-Bala-Kaman-Kırşehir-Kayseri güzergahlarını kullanmaları tavsiye edilmektedir.
Kurban Bayramı münasebetiyle, Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen başta FETÖ/PDY olmak üzere terör örgütleri, yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan kişi ve kuruluşların, halkımızın dini duygularını istismar ederek yasa dışı kurban derisi toplama faaliyetlerine girişebilecekleri değerlendirilmiş olup, bu tür yasa dışı girişimlerin önlenmesi için gerekli tedbirler alınacak.
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından özellikle alışveriş ve eğlence yerleri ile diğer umuma açık mahaller, zabıta ekipleri marifetiyle etkin bir şekilde denetlenecek. Belediyeler, itfaiye, su ve kanalizasyon arıza ekiplerini bayram süresince göreve hazır hale getirecek olup, nöbetçi memurluklarını vatandaşlarımızın müracaatlarına sürekli açık tutacak. Toplu taşıma araçlarının seferlerinde sürekliliğinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirler önceden planlanacak. Sağlık, nöbetçi eczane ve haberleşme ile elektrik hizmetleri için gerekli hazırlıklar ilgili birim sorumluları tarafından planlanmış olup, acil müdahaleler için yeterli ekip ve teçhizatlar tüm bayram süresince hizmete hazır hale getirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, sosyal hizmet kurumları vatandaşların ziyaretlerine uygun olacak şekilde düzenlenecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 26.08.2017-04.09.2017 tarihleri arasında gıda ürünlerinin satıldığı iş yerlerinde yoğun denetimler yapılacak. Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 25.08.2017 tarihinden başlayarak 05.09.2017 tarihine kadar bütün yollar ulaşıma açık tutulacak, yol bakım ve onarımları bu süre zarfında durdurulacak.
Ankara Valiliğinden Kurban Bayramı'nda Alınan Tedbirlere İlişkin Açıklama
Ankara Valiliği, il sınırları içerisinde Kurban Bayramı’nın huzur ve güvenlik içerisinde idrak edilmesi amacıyla valilikçe alınan tertip ve tedbirler hakkında bilgi verdi.