Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Eray Memeç, hamileligin normal sürecinde vücut isisinin dogal olarak yükseldigini vurgulayarak, özellikle artan sicakliklarla beraber gebelik dönemlerinin ilk 3 ayi ve son 1 ayi yaz aylarina denk gelen anne adaylari için bu sürecin oldukça zorlu geçebilecegini anlatarak önerilerde bulundu.
"Bol miktarda sivi tüketin"
Memeç, özellikle hamileliginin ilk aylari yaza denk gelen anne adaylarinda halsizlik sikayeti, terleme ile olusan sivi kaybina bagli olarak daha belirgin olabildigini kaydederek, “Gebeliginin son aylarinda olanlar içinse yaz aylari yine yüksek sicaklik degerleri nedeniyle zorlu geçebiliyor. Vücutlarinda olusan degisime ve alinan kilolara bagli olarak en sik solunum sayisinda artis, nefes darligi, efor kapasitesinde azalma ve sicaga karsi tahammülsüzlük sikayetlerinden yakiniliyor. Bu dönemde sivi alimindaki yetersizlik, tansiyon düsüklügüne neden olabildigi gibi kabizlik, idrar yolu sorunlari hatta bebegin amniyotik sivi miktarinda azalmaya ve rahim kasilmalarina sebep olarak erken doguma bile yol açabilir. Bu nedenle gebelerin günlük olarak ortalama 3 litre sivi tüketmeleri gerekir” diye konustu.
"Yediklerinize dikkat edin"
Yaz aylarinda ev disinda yemek yeme sikliginin arttigina dikkati çeken Dr. Eray Memeç, “Bu dönemde bagirsak enfeksiyonlari ve gida zehirlenmeleri nispeten daha sik görülüyor. Bundan dolayi gebelikte dikkatli olmak ve ishal, kusma, bulanti gibi sikayetlerde vakit kaybetmeden doktora basvurmak önemlidir. Hazmi zor, metabolizmayi yoran yagli veya hamur isi yiyeceklerden kaçinilarak ölçülü bir sekilde sebze-meyve ve protein agirlikli beslenilmesi gerekir” dedi.
"Öglen sicagindan kaçinin"
Gebelerin günün en sicak oldugu ögle saatlerinde disariya çikmamalarini tavsiye eden Dr. Eray Memeç, “Yaz aylarinda özellikle 11.00 ila 16.00 saatleri arasinda disari çikmayip bu süreyi klimali veya serin bir yerde geçirmeleri anne ve bebegin sagligi için faydali olacaktir. Eger mutlaka çikmalari gerekiyorsa da sentetik olmayan, açik renkli ve bol elbiseler giymeleri ayrica yüksek korumali günes kremleri ve sapka kullanarak tedbirli olmalidirlar” seklinde konustu.
"Seyahat edecekseniz mola verin"
Daha önceden bilinen bir erken dogum riski olmayan gebelerin doktorlarinin onayi dahilinde, gebeliklerinin 9. ayina kadar ve gidecekleri yerde doktora ulasma sorunu yoksa seyahat etmelerinde herhangi bir sakinca olmadigini ifade eden Dr. Eray Memeç, sunlari söyledi:
“Ancak uzun süre hareketsiz kalan gebelerde bacaklarda dolasim bozuklugu ve damar içinde pihti olusma riski vardir. Bu nedenle yolculuklarda mümkün ise uçagin tercih edilmesi yerinde olacaktir. Kara yolu ile yapilacak uzun seyahatlerde ise varis çorabi kullanilmasi, otururken bacaklara germe egzersizi uygulanmasi ve 2 saatte bir mola verilerek kisa yürüyüsler yapilmasi iyi olacaktir.”
Anne Adaylari Yaz Sicaklarinda Zorlaniyor
Medline Adana Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Eray Memeç, gebelerin yaz aylarinda özellikle 11.00 ila 16.00 saatleri arasinda disari çikmayip bu süreyi klimali veya serin bir yerde geçirmelerinin anne ve bebegin sagligi için faydali olacagini söyledi.