Psikiyatrist İsmail Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yorucu bir eğitim öğretimin ardından öğrencilerin cuma günü karnelerini alacağını belirtti.
Yaz tatilinin hem öğrencilerde hem de velilerde gelinen başarı seviyesini değerlendirme açısından önemli olduğuna dikkati çeken Yavaş, bu süreçte çocukların aileleri tarafından anlaşılmaya çalışılarak eksikliklerin tamamlanmaya gayret edilmesi gerektiğine işaret etti.
Anne babaların günlük hayatta daha çok işleriyle, hayat meşguliyetleri ile uğraştığını, ailelerinden yeterli desteği görmeyen çocukların ilgilerini arkadaşlarına, internete, cep telefonuna, iletişim araçlarına yönlendirdiğine dikkati çeken Yavaş, şöyle konuştu:
"Çocuklarımızın karnesindeki başarısızlıklar bazen anne babaları kızdırır. Aslında kendilerine de ait olan hataların tümünü çocuklarına yüklerler. Eğitim öğretim anne babalar için önemlidir. Şüphesiz ki her anne baba okulda çocuğunun başarılı olmasını ister. Özellikle bizim insanımız tahsile düşkündür, çocuklarının okumasını ister. Çocuklarımızın karneleri aslında anne babaların karneleridir. Yaz tatili aynı zamanda bir toparlanma zamanıdır. Bu süreçte çocuklara anne babalar kızmasın. Kızacaksan önce kendisine kızsın. "Neden çocuğum böyle" diye kendinizi eleştirin ki güzel bir sonuca varabilesiniz. Çocuğunuzu ve diğer insanları eleştirerek bir yere varamazsınız. Eleştirecekseniz kendinizi eleştirin ki bir çıkış yolu bulabilesiniz."
-"Çocukla iletişim arttırılmalı"
Yaz tatilini "durum değerlendirme zamanı" olarak nitelendiren Yavaş, ailelerin bu süre içerisinde çocuklarıyla olan iletişimini artırması gerektiğini dile getirdi.
Çözümün eleştirmekten değil yakınlaşmaktan geçtiğini vurgulayan İsmail Yavaş, "Çocuklarınızla paylaşımcı bir iletişim kurun. Aranızı düzeltin. Ona okumanın önemini anlatın. Birlikte geçirdiğiniz zamanı artırın. Hatta babalar çocuklarıyla daha çok ilgilensin. Yıkıcı eleştiriler yerine yapıcı iletişimi ön plana çıkarın" diye konuştu.
Yavaş, şu uyarılarda bulundu:
"Çocuğunuzun öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, ders çalışmada motivasyon yetersizliği olabilir. Bu sorunlar, kısmen veya tamamen tedavi edilebilecek problemlerdir. Bu tip bozukluklar başarıyı düşürür. Bozukluk, çocuğun dikkat ve ilgisini olumsuz etkiler. Bu hastalıklar öğrenmeyi zorlaştırdığı için çocuğu derslerden soğutur. Önce hastalığın tespit edilip tedavi edilmesi önemlidir. Sağlıklı çocuk öğrenmekten zevk alır. Çocuğun öğretmeni ile iletişim sorunu ya da arkadaşlarıyla problemleri olabilir. Öğretmeninden istediği ilgi ve takdiri görmemiş olabilir. Dikkatli ebeveyn, çocuğunu dinleyerek bu gibi olumsuz sebeplerin olup olmadığını anlar ve öğretmenle etkin bir diyalog içinde bu tür sorunlar kolaylıkla çözer. Aşırı stresli ortam, anne baba geçimsizliği, boşanma, olumsuz anne babanın tutumları, kardeşlerle ve diğer aile üyeleri ile sorunlar da ders başarısızlığının en önemli nedenleri arasındadır. Çocuğu baskıya varmadan yeterli disiplin içinde eğitirken, bir yandan da ailedeki stres ortamını azaltmaya çalışılmalıdır."
Anne Babalara Karne Uyarısı
İZMİR - İlk ve ortaöğretim okullarında öğderim gören milyonlarca öğrenci yarın karnelerini alacak. Uzmanlar, özellikle karnelerinde zayıf olan çocuklar konusunda ailelere büyük görev düştüğünü belirtiyor.