Anne Ve Oğlu Engelleri Birlikte Aştı

Tekirdağ'da engelli olan anne ve oğlu, kurdukları tuhafiye dükkanında hem malzeme satıyor hem de dokuma tezgahında hizmet sunuyor.

Kendisi engelli olan anne Aynur Yavaş, 12 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu engelli olan oğlu Ümit Yavaş'la birlikte Ertuğrul Mahallesi'nde bulunan bir pasajda açtıkları dükkanla hem hayatlarını kazanıyor hem de çalışmanın önünde hiç bir engel olmadığını gözler önüne seriyor.

Küçük bir makineyle başladıkları işlerini KOSGEB desteğiyle büyüten, bu sayede evlerini ve çalıştıkları dükkanı satın alan anne ve oğlu, kimseden yardım beklemeden her sabah yeni umutlarla iş yerlerini açarak, müşterilerine hizmet vermeye çalışıyor.

Anne Aynur Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun 12 yaşına kadar normal bir hayat sürdüğünü, ancak babasıyla yolun karşısına geçmek istediği gün trafik kazası geçirdiğini belirtti.

Kaza nedeniyle düşük bir yaşama ihtimali olan oğlunun buna rağmen mücadeleden vazgeçmediğini, en sonunda da ayağa kalkmayı başardığını dile getiren Yavaş, şunları söyledi:

"Liseyi bitirdi, ancak işe giremedi ve bunun için çok üzülüyordu. Benim de böyle bir yer hayalimdi. Örgü kursuna gittim, sertifika aldım. İlk önce bir hayırsever makine aldı. Yaptığım işlere talep artınca o makine bana yetmemeye başladı. Sonra KOSGEB'e başvurdum ve girişimcilik kursuna gittim. Projem onaylandı ve bugüne kadar geldik. Pazarlara gidiyoruz, malzemelerimizi satıyoruz. İğne ucu kadar olan hayalimizi, umudumuzu kocaman yaptık ve hayata geçirdik, bunu da başardık."

- "Sabahları engelle hayata başlıyoruz ama mücadeleyi bırakmıyoruz"

Hiç kimseye muhtaç olmadan ekmeklerini kazandıklarını belirten Aynur Yavaş, eşinin de engelli olduğunu kaydetti.

"Biz sabah kalkarken engelle kalkıyoruz. Yatağımızdan inerken bunu yaşıyoruz ama hayat her zaman için bir umut. Mücadelemizi hiç bırakmadık" ifadelerini kullanan Yavaş, ailesini hiç bir zaman engelli olarak görmediğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"İlk önce akıl sağlığı önemli. Herkesin Allah'ın verdiği bir meziyeti vardır. Herkesin ayrı ayrı yapacağı işler vardır. İnsan önce kendini tanımalı. Ben buraya gelirken çok zorlanarak geliyorum ama geliyorum. Benim mücadelem, hayat kavgam hep oğlum için. Ben onunla annelik duygusunu tattım. Kadere 'kader' demedik biz. Oğlumun yüzde 2 yaşama şansı vardı, uzun süren tedaviden sonra ayağa kalktı. O da benim gibi mücadeleci. O benden, ben ondan güç alıyorum. Oğlumla mücadelemizi bırakmadık ve başardık."

İsmi gibi hayata olan "Ümit" duygusunu hiç kaybetmeyen oğul Yavaş ise annesiyle kafa kafaya verdiklerini ve çıktıkları yolda başarıya ulaşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

- Engellilere örnek olmasını istiyoruz

KOSGEB Tekirdağ İl Müdürü Tolga Erkan ise Aynur Yavaş'ın Tekirdağ'da 3'üncü engelli girişimci olduğunu ve ilk bayan olduğunu bildirdi.

Yüzde 50 özrü olan Yavaş'ın hem doktor raporunu hem de projesini kendilerine sunduğunu, KOSGEB olarak projeyi kabul ederek desteklediklerini aktaran Erkan, şunları söyledi:

"Destekten çok bizim için maneviyat kısmı daha önemliydi. Bu durum bizi de motive ediyor. Müdürlük olarak yaptığımız işlerin ne kadar doğru yerlere gittiğini görüyoruz. Kısacası bu durum örnek oluyor engelli vatandaşlarımıza. Bizim kapımız hepsine açık. KOSGEB'e gelsinler, iş kurmayı düşünen, kendine güvenen engelli vatandaşlarımızı bekliyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile