Anneler Tarladan Sanata Kostu

Anneler Tarladan Sanata Kostu

Zonguldak’in Çaycuma ilçesi Persembe beldesinde yasayan kadinlar bahçelerinden sonra hayallerinin pesinden giderek, çocukluk hayali olan baglamayla kavustu.

Çaycuma ilçesine bagli Persembe beldesi Yeni Mahalle’nin sakinleri kadinlar, çocukluk hayalleri olan baglamayi Köy Yasam Merkezi’nde ögrenmeye basladilar. Gündelik hayatlarini sürdürürken tarlada da çalisan kadinlar bir taraftan baglama çalmayi ögreniyor. Hafta sonlari gittikleri kurslarda ögrendikleri baglamayla türkü söylemeyi de ihmal etmeyen köy sakinleri, hayata geçirilen proje için tesekkür etti.

35 senelik evli 2 çocuk annesi 60 yasindaki Nebahat Çivak, köy yasam merkezindeki baglama kursunda baglama çalmayi ögrenmeye basladi.

Daha önce hiç eline baglama almadigini ama hayali oldugunu dile getiren Çivak, “Çocuk yasta, genç kizken hep saz çalabilmeyi isterdim. O zamanlar firsatimiz yoktu. Simdi köyümüze kurs açilmisken degerlendirmek istedim. Elimden geldigince biraz çalmaya çalisiyorum. Sag olsun hocamizda ögretmeye çalisiyor. Insallah ögrenirim çalmayi. Bayanlar arasinda kendimiz çalip söylüyoruz ama daha da ilerlemek istiyorum. Daha önce hiç elime alamadim. Insanin kendisi için çok güzel bir duyguymus" dedi.

Anneler Günü’nü de kutlayan Çivak, "Bu zamana kadar okuduk, evlendik, çocuga karistik. Bag bahçeyle bu zamana kadar geldik. Kurslar açildigindan beri kendimizi gelistiriyoruz. Bir seyler ögreniyoruz. Bizim için daha degisik bir hayat oldu. Bütün annelere seslenip, içlerinde güzel duygular varsa pesinden gitsinler. Firsat buldukça kendilerine özel hayatlarinda düsündüklerini yapmaya çalissinlar. Içlerinde kalmasin. Anneler cennet demektir, günümüz kutlu olsun" diye konustu.

"Hiçbir kadin ben yapamam diye vazgeçmesin"

42 senelik evli olan 3 çocuk annesi Sengül Karaca ise çocukluk hayali olan baglamayi çalmayi ögrenmenin sevincini yasarken söyle dedi:

"Devletimiz sayesinde köy Yasam Merkezi’ne kavustuk. Baglama çalmayi çok merak ediyordum. Benim çocukluk hayalimdi. Bu zamana kadar ailemizle, bahçemizle ugrasiyorduk. Simdi Melih hocamizin ugraslariyla da çalmayi ögrendik. Komsularimizla bir araya gelip saz çalip, egleniriz. Bahçe yaparken çay demleyip, saz çaliyoruz. Türkülerimizi söylüyoruz. Hiçbir kadin ben yapamam diye vazgeçmesin. Yasimiz geçti diye düsünmesin. 58 yasindayim. Bu yasimda saz çalip türkü söylemeyi ögrendim. Isterlerse yapabilirler, yeter ki isteyin.”

Okul çaglarinda uzun boylu oldugu için ögretmenin sazini tasidigini söyleyen 1 çocuk annesi Asiye Alibabaoglu, 42 yasinda baglama çalmaya karar verdi. 21 senelik evli olan Babaloglu, “Köyde dikis kursu açilinca yazildim. Kendi ihtiyaçlarimi gidermek için basladim. Simdide saz kursuna merak sardi, simdi ona yazildim.40 yasimdan sonra hayallerimin pesinden kosmaya basladim. Hayat kadinlar için 40’indan sonra basliyor derlerdi, gerçekten de dogruymus. Bu zamana kadar evime tikanip kalmistim. Ev isi, çocuk, bahçeyle ugrasip duruyorum. Kafam, havam degissin diye kursa geldim. Su an psikolojik olarak çok rahatladim. Anneler evlatlarini büyüttükten sonra vazgeçmeyip hayallerinin pesinden kossunlar. Buradan bütün annelerin anneler gününü kutlarim. Insallah herkes anne olup bu duyguyu yasar" ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile