Annesinden Nakledilen Böbrekle Sagligina Kavusan Genç, Diyaliz Hemsiresi Olmak Istiyor

Kocaeli'de 2,5 yil diyaliz tedavisi gören 22 yasindaki Yusuf Mollahüseyinoglu: 'Sagligima kavusmak çok güzel. Hayatinizi yasayabiliyorsunuz, 'Yasiyorum' diyebiliyorsunuz. Okula biraktigim yerden devam edecegim. Diyaliz hemsiresi olmayi düsünüyorum. Onlari anladigim için böyle bir karar aldim' '810 sene, 15 sene diyalize giren insanlar var. Organ bagisi gerçekten çok önemli. Organ bagisi yapilmasi, insanlara yeni hayat verilmesi gerekiyor' Anne Neslihan Kaban: 'Oglumla bayagi mücadele ettik. Bana dünyalari verselerdi bu kadar mutlu olamazdim'

SENGÜL AZBAY - Kocaeli'de çocukken ortaya çikan böbrek rahatsizliginin ardindan 2,5 yildir diyaliz tedavisi gören 22 yasindaki Yusuf Mollahüseyinoglu, annesinden yapilan organ nakliyle sagligina kavustu.

Saglik Bilimleri Üniversitesi Derince Egitim Arastirma Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi'nde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle yaklasik 1,5 yildir ara verilen ameliyatlara yeniden baslandi.

Bu kapsamda 2 Subat 2020'de nakil için basvuran ancak salgin nedeniyle ameliyati ertelenen Mollahüseyinoglu'na, 5 saat süren operasyonla annesinden böbrek nakledildi.

Mollahüseyinoglu, AA muhabirine, 11 yil önce baslayan böbrek rahatsizligi nedeniyle çocuklugunu ve gençligini yasayamadigini, lise ikinci siniftan sonra egitimine devam edemedigini söyledi.

Farkli ameliyatlar geçirdigini ve 2,5 yildir diyaliz tedavisi gördügünü anlatan Mollahüseyinoglu, "Gerçekten çok zor. Vücudu çok yoruyor. Hayatinizin yarisini aliyor ve hayatiniza devam edemiyorsunuz. Günün yarisi zaten diyalizde geçiyor. Daha sonra dinlenme. Nakil en iyisi." ifadelerini kullandi.

Mollahüseyinoglu, annesinden nakledilen böbrekle sagligina kavusmaktan duydugu mutlulugu dile getirerek, "Sagligima kavusmak çok güzel. Hayatinizi yasayabiliyorsunuz, 'Yasiyorum.' diyebiliyorsunuz. Okula biraktigim yerden devam edecegim. Diyaliz hemsiresi olmayi düsünüyorum. Onlari anladigim için böyle bir karar aldim. Arkadaslarim arasinda da organ nakli bekleyenler var. 8-10 sene, 15 sene diyalize giren insanlar var. Organ bagisi gerçekten çok önemli. Organ bagisi yapilmasi, insanlara yeni hayat verilmesi gerekiyor." seklinde konustu.

- "Oglumun gözündeki o mutlulugu unutamam"

Anne Neslihan Kaban da bir anne olarak oglunun yasadigi acilara dayanmakta zorlandigini söyledi.

Hastaneden aldiklari olumlu yanitin ardindan çok mutlu olduklarini belirten Kaban, söyle devam etti:

"Gittigim her yerde bana 'Nakil olamaz. Olursa tekrarlanacak.' dediler. Sag olsun Bekir hocamiz ilgilendi, arastirdi, 'Nakil olur.' dedi. Biraz da pandemi nedeniyle bekledik. Oglumun gözündeki o mutlulugu unutamam. Yeni bir yasam. Güzel bir sey. Herkesi organ bagisina davet ediyorum. Gerçekten o mutlulugu insanlara tattirsinlar. Çok bekleyen var. En büyük sansim, organin ogluma uymasiydi. Çok sükür. Bize tekrar bir umut, yasam verdiler. Hamdolsun Rabb'ime bugünlere geldik. Oglumla bayagi mücadele ettik. Bana dünyalari verselerdi bu kadar mutlu olamazdim. Oglumla el ele her seyi atlayacagiz."

Kaban, kendilerine bu mutlulugu yasatan saglik ekibine tesekkür etti.

- "Pandemi döneminde yaptigimiz ilk nakil"

Böbrek nakli ekibinde görevli Dr. Ögretim Üyesi Bekir Voyvoda, yaklasik 1,5 yil salgin nedeniyle hastaya sifa olamamanin üzüntüsünü yasadiklarini dile getirdi.

Organ bagisinin önemine isaret eden Voyvoda, "Organ nakli bekleyen hastalar gün geçtikçe artiyor. Bunlari bir sekilde sifaya kavusturmamiz gerekiyor. Dolayisiyla organ bagisi bizim için önemli." dedi.

Voyvoda, ameliyatin basarili geçtigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Su an her sey yolunda. Pandemi döneminde yaptigimiz ilk nakil. Çok heyecanliydik, çok mutlu olduk. Bu hastamiz pandemi olmadan önce hazirdi. Bu hastalari hastaneye sokmak istemedik. Hastamiz sabirla bekledi. Asilanmasi tamamlandiktan sonra nakli gerçeklestirdik. Insallah bekleyen bütün hastalarimiza sifa oluruz. Pandemi döneminde bütün bilgilerimizi güncelledik. Bu dönemde asilanmis insanlari alici olarak kabul ettik. Listemizde bekleyen bütün hastalarimizi teker teker aradik, asilanmalari saglandi. Bu ekip isi. 24 saatimizi geçirdigimiz çok fazla günlerimiz oldu."

Il Saglik Müdürü Yüksel Pehlevan da Türkiye'de binlerce insanin organ nakli bekledigine dikkati çekerek, "Ilimizde de bu konuda ciddi çalismalar devam ediyor. Derince Egitim ve Arastirma Hastanesi özellikle böbrek nakli konusunda önemli bir yer. Insallah hocalarimizin tecrübesiyle, vatandaslarin organ bagisina ilgisiyle organ bekleyen vatandaslarimizin bir an önce normal hayata geçmesini saglayacagiz. Diyalizden kurtulmanin ne demek oldugunu en iyi hastamiz tarif edecektir." degerlendirmesinde bulundu.

Bashekim Doç. Dr. Hüseyin Saskin ise hastanede 38 organ nakli yapildigini belirterek, "Bunlarin 26'si canlidan canliya, 12'si de kadavradan canliya seklinde. Öncelikle bu hizmeti saglayan Saglik Bakanligimiza, Saglik Müdürlügümüze, bu hizmeti burada yürütmeye çalisan arkadaslara canigönülden tesekkür ediyoruz. Pandemi sürecinde bu islemlerin yapilmasi gerçekten çok zor. Buna ragmen arkadaslar, özverili sekilde bu islemleri yapiyor." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile