Antalya, 1 milyar dolarlık ihracata adım adım yaklaşıyor

Antalya'dan yapılan toplam ihracat, 2010 yılının ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 105 oranında artarak 831 milyon 109 bin 961

Antalya'dan yapılan toplam ihracat, 2010 yılının ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 105 oranında artarak 831 milyon 109 bin 961 dolara ulaştı.

Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, Ekim 2010'da yapılan ihracat, 2009 yılın aynı ayına göre yüzde 93 oranında artış gösterdi. Ekim ayındaki ihracattan 71 milyon 119 bin 166 dolar gelir elde edildi. On aylık dönemde Antalya'dan yapılan tekstil ihracatı yüzde 45, süs bitkileri dış satımı da yüzde 17 artış gösterdi. Aynı dönemde süs bitkilerinden 47 milyon 58 bin 27 dolar, tekstil ürünlerinden ise, 88 milyon 990 bin 550 dolar gelir elde edildi.

Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkileri ihracatının ocak-ekim aylarını kapsayan 10 aylık dönemde artarken 1–31 Ekim 2010 tarihleri arasındaki bir aylık sürede yüzde 2 azaldığını bildirdi. Ekim ayında toplam 3 milyon 259 bin 946 dolarlık süs bitkileri ihracatı yapıldığını kaydeden Bağdatlıoğlu, ihracattaki bu düşüşün özellikle iklimsel değişikliklerden kaynaklandığını söyledi.

Havaların çok sıcak gitmesinden dolayı kesme çiçek hasadında 15 günlük gecikme yaşandığını aktaran Bağdatlıoğlu, "Bu da ihracatta geçici bir azalmaya neden olmuştur. Tamamen iklimsel faktörlerden kaynaklanan bu azalış Türkiye'de olduğu gibi tüm dünya pazarında da görülmektedir. Bu sebeple pazarda az ürün olması, talebin ise çok yüksek olması fiyatlara da olumlu yansımaktadır." dedi. Aynı dönemde canlı bitkiler ihracatında da yüzde 34 artış kaydedildiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, özellikle Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak'a dış mekân süs bitkisi satışının arttığı bilgisini verdi.

En fazla süs bitkileri ihracatı, sırasıyla İngiltere, Hollanda, Almanya, Türkmenistan ve Rusya Federasyonu'na gerçekleşti. Ekim ayında özellikle canlı bitkiler ihracatında Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişmesine paralel olarak önem kazanan pazarlardan Türkmenistan'a yüzde 267, Irak'a ise yüzde 316 oranında rekor ihracat artışı sağlandı.

TEKSTİL İHRACATI YÜZDE 65 ARTTI

Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan da tekstil sektöründeki ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi verdi. Antalya'dan yapılan tekstil ihracatının ekim ayında yüzde 65 oranında artarak 12 milyon 253 bin 79 dolara ulaştığını kaydeden Kalkavan, sektörün 10 aylık dönemde ise, toplam 88 milyon 990 bin 550 dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. İhracatta yakalanan artışın bundan sonra bir miktar yavaşlayabileceğini ileri süren Kalkavan, "Zira Türk tekstil işletmeleri yoğun bir yabancı alım talebi ilgisine mahzar olmakla birlikte; son aylarda artan sıcak para girişine bağlı Türk Lirası'nın değerlenmesi karşısında Türk ihracatçısı, rekabetçi fiyat sunabilmek noktasından giderek uzaklaşmaktadır." dedi.

İhracata dayalı bir büyüme, yerine sıcak para girişi ile finanse edilebilir bir cari açık öngörüsüne dayalı planların ihracatçıya fazla şans tanımadığını, bu yüzden ihracat artışının da sınırlı kalmaya devam edeceğine dikkat çeken Azize Kalkavan, şunları kaydetti: "İhracatın artmamasının tek nedeni aşırı değerli Türk Lirası'dır. Sıcak para girişi bu düzeyde devam ettiği ve hükümet tarafından bir önlem alınmadığı takdirde, geçen yıl global ekonomik krize dayalı talep daralması nedeniyle kapanan tesislere bu defa aşırı değerli TL ile cazip hale gelen ithalat ve kısa vadeli yüksek ranta gelen sıcak paranın ateşine dayanamayan yenileri eklenecektir." 2010 yılı ocak-ekim döneminde en fazla tekstil ihracatı sırasıyla; Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere, Fransa ve İtalya'ya gerçekleştirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile