Antalya'da Çerkes Sürgünü 160'Inci Yilinda Anildi

Antalya'da Çerkes Sürgünü 160'Inci Yilinda Anildi

Antalya’da bulunan Çerkes dernekleri Çerkes Sürgünü’nün 160’inci yili nedeniyle basin açiklamasi yapti

Antalya Çerkes Dernegi ve dernek üyeleri, 21 Mayis 1864 Çerkes Soykirimi ve Sürgünü Anma Günü nedeni ile Attalos Heykeli önünde basin açiklamasi yapti. Ellerinde Çerkes ve Türk bayraklari bulunan grup Çerkezce ve Türkçe olarak yaptiklari basin açiklamasinda Çerkezlerin, Çarlik Rusya’sina karsi yüzyildan fazla süren özgürlük savasinin 21 Mayis 1864’te kesin olarak kaybedildigini belirtti.

Grup üyeleri adina konusan Sevval Cankat, “21 Mayis 1864’te kesin olarak kaybettik. Anavatanimiz Çerkesya isgal edildi; halkimiz kadin, çocuk, yasli demeden tarihi vatanimiz Çerkesya’dan sürüldü; köylerimiz, ekinlerimiz, bahçelerimiz atese verildi; Çerkesya haritalardan silindi” dedi.



‘Adalet ve geçegimizi istiyoruz’

21 Mayis’in Çerkes halkinin Çerkesya’dan sürgün edildigi, nüfusunun yüzde 90’inin soykirim ve sürgüne kurban verildigi gün oldugunu söyleyen Cankat, “Bugün hala hem anavatanimizda hem de diasporada gelecek kaygisi içerisinde yasiyor, asimile oluyorsak ve varligimiz tehdit altindaysa; bunun nedeni Rusya Federasyonu’nun Çerkes Soykirimi’ni tanimaya ve sonuçlarini telafi etmeye yanasmiyor, inkar etmeyi yegliyor ve Çarlik Rusyasinin politikalarinin hala devam ettiriyor olmasidir. Bu nedenle, Rusya Federasyonu’nun Çerkes Soykirimini ve Sürgününü tanimasini ve tüm sonuçlari ile birlikte telafi etmesini; yani adalet ve gelecegimizi istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile