Antalya'da Deniz Kiyisinda Sari Köpük Içinde Ölü Denizanalari Görüldü

Antalya'da Deniz Kiyisinda Sari Köpük Içinde Ölü Denizanalari Görüldü

Antalya’nin Alanya ilçesindeki bir plajda deniz kiyisinda sari renkte köpük içinde bazi ölü denizanalari görüldü. Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan açiklamada, "Antalya kiyilarimizda, genellikle bu dönemlerde deniz yüzeyinde akintiyla çizgisel bir hat olarak, yüzeysel sularda ise kümelenmis sekilde görülen sari renk tonlarindaki tabaka, mevsimsel degisimle birlikte dogal olarak rüzgarlarla tasinan bitki ve agaç polenlerinden kaynaklanmaktadir" denildi.

Alanya’da hava sicakligi mevsim normallerinin üzerine çikarak 28-29 derecelerde seyrediyor. Ilçe merkezinde yer alan Galip Dere Halk Plaji’nda deniz kiyisinin bazi bölümlerinde ‘Mayis köpügü’ olarak bilinen köpük tabakasi görüldü.

‘Mayis köpügü’ olarak bilinen köpügün içinde çok sayida ölü denizanalari göze çarpti. Bazi ölü denizanalarinin ise deniz dalgasiyla kiyiya vurdugu gözlemlendi.

“Bu sene çok denizanasi öldü"

Sahilde balik tuttugu esnada deniz kiyisindaki tabakayla karsilasan Ramazan Akboga isimli vatandas, denizanalarinin bu sene çok öldügünü ifade ederek, “Genelde burada denizanasi çok ölüyor. Bu sene çok denizanasi öldü. Bu kiyida neredeyse 150 denizanasi öldü. Hava sartlarina mi bagli artik bilmiyorum. Ben 30 yildir balik avliyorum, hiç böyle bir sey görmedim. Insallah bundan sonra da olmaz” dedi.



Antalya Büyüksehir Belediyesi’nden deniz yüzeyindeki kirlilige açiklama

Antalya Büyüksehir Belediyesi deniz yüzeyindeki renkli görüntülerin gemi atigi olmadiginin altini çizerek, "Yüzeysel sularda ise kümelenmis sekilde görülen sari renk tonlarindaki tabaka, mevsimsel degisimle birlikte dogal olarak rüzgarlarla tasinan bitki ve agaç polenlerinden kaynaklanmaktadir" denildi.

Antalya Büyüksehir Belediyesi, kentin belirli kiyilarinda deniz yüzeyindeki kirliklerin görülmesinin ardindan açiklamada bulundu.

Yazili açiklamada, "Son günlerde, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügümüze deniz yüzeyinde gemi ve deniz araçlarindan kaynakli atiklarin bosaltildigina dair gelen bildirimlere istinaden Deniz ve Kiyi Yönetimi Sube Müdürlügümüz ekiplerince alinan deniz suyu numunelerinde yapilan analiz ve mikroskobik incelemeler neticesinde söz konusu maddelerin organik kökenli mevsimsel degisime dayali polen tozu oldugu tespit edilmistir. Antalya kiyilarimizda, genellikle bu dönemlerde deniz yüzeyinde akintiyla çizgisel bir hat olarak, yüzeysel sularda ise kümelenmis sekilde görülen sari renk tonlarindaki tabaka, mevsimsel degisimle birlikte dogal olarak rüzgarlarla tasinan bitki ve agaç polenlerinden kaynaklanmaktadir" denildi.

"Doga olayi"

"Bahar aylarinin gelmesi ve havalarin isinmasi ile birlikte bitki ve agaçlarin üzerindeki polenlerin ve çiçek tozlarinin, doganin bir geregi olarak diger bitkilere tasinmasi ve üremeleri gerekmektedir" denilen açiklamada, "Bu tasinim dogada rüzgarlarla gerçeklesmektedir. Polenlerin çaplari ortalama olarak 100 mikron boyutunda olup, yapilari balmumu formunda oldugundan su yüzeyinde yüzmekte ve suya karismamaktadirlar. Arastirmalara göre, bir orta boy meyve agaci ortalama 600 milyon ve bir çam kozalaginin yilda 5 milyondan fazla, tek bir agacin ise 10 milyardan fazla polen üretebildigi göz önüne alindiginda kiyilarimizdaki bu görüntünün dogal olabilecegi düsünülmektedir. Denizlerimizin korunmasina yönelik çalismalarimizi titizlikle devam ettirecegiz" ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile