Antalya'da Deniz Suyu Sogudu, Istilaci Balik Türleri Kiyiyi Terk Ederek Derine Çekildi

Antalya'da Deniz Suyu Sogudu, Istilaci Balik Türleri Kiyiyi Terk Ederek Derine Çekildi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, küresel isinma ve Süveys Kanali’nin derinlesmesi nedeniyle Kizildeniz’den gelip Akdeniz’i istila eden balik türlerinin deniz suyunun sogumasi ile kiyilari terk ederek daha derinlere çekildigini bildirdi.



Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, küresel isinma ve Süveys Kanali’nin derinlesmesi nedeniyle Kizildeniz’den gelip Akdeniz’i istila eden ve sik sik gündeme gelen balik türleri ile ilgili açiklamalarda bulundu. Antalya’da geçtigimiz günlerde etkili olan kötü hava kosullari sonucu olusan dev dalgalarin deniz yasamini nasil etkiledigini anlatan Gökoglu, ”Etkili olan firtinadan sonra dalislar gerçeklestirdik. Dalislarda gözlemledigimiz seylerden bir tanesi de özellikle falezlerin altinda bulunan kayalarin içlerinde çöplerin daha derine dogru gittigini gördük. Kaya aralari temizlenmis. Bu temizleme bol miktarda metal aksami ortaya çikarmis. Bilindigi üzere falezlerin oldugu yerlerde çok miktarda metaller var. Metal kirliligi ortaya çikmis. Bunun haricinde firtina nedeni ile zehirli ve dikenli kizil denizkestanesinin dikenlerinin kirildigini adeta tiraslandigini gördük. Kiyi kesimlerde daha fazlaydi sanirim daha derine çekildiler. Ya da firtina öldürdü yok etti” sözlerine yer verdi.

“KIYIYI TERK ETMISLER DERINE DOGRU ÇEKILMISLER”

Canli denizkestanelerinin kiyilarda bulundugunu belirten Gökoglu, “Kayalarin arasinda dikenleri kopmus durumda bulunuyor. Yani insanlarimiz için daha az bir risk olusturuyor. Batma riski çok düsük. Antalya körfezinde Kizildeniz’den gelen istilaci balik türü bizim tespit ettigimiz 67’dir. En son kirmizi lagosu bildirdik. Bununla 67 oldu. Firtina ve soguk iklim nedeni ile kiyilarda bulunan özellikle balon baliklari ve aslan baliklarinin daha derin sicak sulara dogru kaydigini gördük. Kiyiyi terk etmisler derine dogru çekilmisler. Süveys kanali açik oldugu sürece bu türlerin artmasini bekliyoruz. Yeni türler gelecektir. Örnegin zehirli bir tür daha var yayin baligi türü; Iskenderun ve İçel körfezinde görüldü.

Biz burada Antalya körfezinde görmedik. Bugün yarin görürüz diye bekliyoruz” dedi.



Suyun sogumasinin istilaci baliklarin fizyolojisini de düsürdügünü belirten Gökoglu, “beslenme eskisi gibi olmayacak. Bunun mutlaka faydasi olacakti. Balon ve aslan baligi daha az beslenecegi için yerli türler üzerindeki baski azacaktir” açiklamasini yapti.

(Ertugrul Gün - Akif Yilmaz / IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile