Antalya'da Halinde Domatesin Miktari Artti, Fiyati Düstü

Antalya'da Halinde Domatesin Miktari Artti, Fiyati Düstü

Mart ayi Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi açiklandi. Domates miktar endeksi aylik yüzde 78.91 artarken, fiyat endeksi yüzde 29.48 azaldi. Sebze miktar endeksi aylik 35.55 artti, fiyat endeksi yüzde 18.93 azaldi, Meyve miktar endeksi aylik yüzde 8.24 azaldi, fiyat endeksi yüzde ise 3.55 artti.

Antalya Ticaret Borsasi(ATB), Mart ayi Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açikladi.

Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerleri, 2023 Mart ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi. Mart ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylik) domateste yüzde 78.91, sebzede yüzde 35.55 artarken, meyvede ise yüzde 8.24 azaldi. Miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre (yillik) domateste, yüzde 14.93, sebzede yüzde 5.78 artis gösterirken, meyvede ise yüzde 20.97 oraninda azaldi. Mart ayinda endekslerdeki yillik degisimler, miktarda domates ve sebze için son 8 yilin ortalamasinin üstünde, meyve için ise son 8 yilin ortalama altinda gerçeklesti. Yillik fiyat endekslerindeki degisimler ise meyve için 8 yilin rekoru olurken, domates ve sebze için son 8 yilin ortalamalarinda gerçeklesti.

Mart ayinda domates fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 11.28 oldu. Miktardaki yüzde 14.93’lük artis, fiyattaki bu ilimli artisin temel nedenlerinden biri oldu. Sebze fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 36.87 olarak yansirken, sebzenin yillik miktar endeksinin yüzde 5.78 artmasi ortalama fiyat artisinda önemli rol oynadi.

Meyve fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 81.74 ile rekor düzeyde gerçeklesti. Meyvedeki yillik islem miktar azalisinin yüzde 20.97 olmasi bu artista önemli rol oynadi. Mart ayinda miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, domates için son 5 yilin miktarda en yüksek artisi ve fiyatta ise en düsük ikinci degeri olarak yansidi.

Bir önceki aya göre (aylik) domates islem miktar endeksi Mart ayinda yüzde 78.91’lik artis göstermesine karsilik islem fiyat endeksi aylik yüzde 29.48 düstü. Bir önceki aya göre (aylik) sebze islem miktar endeksi, Mart ayinda yüzde 35.55’lik artis gösterirken, islem fiyat endeksi ise aylik yüzde 18.93 azaldi. Son 5 yilin Mart aylari dikkate alindiginda, sebze miktar endeksi aylik rekor civarinda artarken fiyat endeksi ise rekor düsüs gösterdi.

Bir önceki aya göre (aylik) meyve islem miktar endeksi, Mart ayinda yüzde 8.24 azalirken, islem fiyat endeksi yüzde 3.55 artti. Son 5 yilin Mart aylari dikkate alindiginda aylik degisimler, meyve miktarda rekor düsüs ve fiyat endeksinde ise ortalama düzeyde artis olarak gerçeklesti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile