Antalya'da 'Hayvanlar Ve Paralar' Sergisi Açildi

Antalya'da 'Hayvanlar Ve Paralar' Sergisi Açildi

Suna-Inan Kiraç Akdeniz Medeniyetleri Arastirma Merkezi (AKMED) Antalya Kaleiçi Müzesi’nde "Hayvanlar ve Paralar, Antik Çag’dan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri" sergisi açildi.

Kaleiçi’ndeki müzede açilan sergide Antik Çag’dan günümüze 34 farkli hayvan figürünün yer aldigi farkli dönemlere ait madeni ve kagit 140 ayri paranin görseline yer verildi.

Küratörlügünü Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi ve AKMED Direktörü Prof. Dr. Oguz Tekin ile AKMED Akademik Isler Uzmani Dr. Arif Yaci’nin yaptigi sergide, üzerinde hayvan figürü bulunan paralar ile bu paralar üzerindeki hayvanlara iliskin tarihi inanis ve bilgiler yer aliyor. Sergide üzerinde 34 farkli hayvan görselinin resmedildigi 140 ayri parayla ilgili hikayeler de yer aliyor. "Hayvanlar ve Paralar"in tarih boyunca devletlerin kullandigi paralara

resmedilen hayvan figürlerine odaklanan ilk sergi olma özelligini tasidigina dikkat çekildi.

Serginin açilisinda konusan Prof. Dr. Tekin, aslan, fil, kedi, fare, timsah ve gergedan gibi hayvanlar dünyasina bir pencere açmak istediklerini kaydederek, “1 yil açik kalacak. Sergide paralar Antik Çag’dan baslayarak günümüzdeki devletlere kadar geliyor. En eski çaglardan basladik, günümüzdeki devletlerin parasina kadar var. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Osmanli’nin paralari yer aliyor. Roma, Bizans gibi her türlü devlet ve uygarligin paralarina yer verdik. Burada önemli olan hayvanin kendisidir. 30’un üzerinde hayvan figürü yer aliyor. Sadece görsel olarak degil vitrinde de sergiliyoruz” dedi.

Türk tarihine bakildiginda Selçuklular’da aslan, günes ve kartal motifinin kullanildigini aktaran Tekin, ”Türkiye Cumhuriyeti, Ankara keçisini tasimis. Tedavül paralarinda, alisveriste kullanilan paralarda bizde hayvan figürlerinin daha az yer aldigini görüyoruz. Ama ani paralarinda hayvan figürü daha çok bulunuyor" diye konustu.

Prof. Dr. Tekin, "Hayvanlar ve Paralar, Antik Çag’dan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri" sergisinin 1 yil süren bir çalisma sonucu ortaya çiktigini sözlerine ekledi.

Sergi, 31 Agustos 2023’e kadar pazartesi günleri hariç her gün 09.00 ile 18.00 saatleri arasinda ziyarete açik olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile