Antalya'da Her Derde Deva Andiz Pekmezi

Antalya'da Her Derde Deva Andiz Pekmezi

Antalya’nin Akseki ilçesinde Toros Daglari’nda andiz agaçlarindan toplanan kozalaklardan pekmez yapiliyor. Her derde deva olarak bilinen pekmezin kilogrami 200 TL’ye satiliyor.

Akseki’de eski yillardan beri yaygin olarak üretilmekte olan andiz pekmezi, Akseki’nin Kuyucak Mahallesi’nde üretimi devam ediyor. Pekmez yapan Halil Erdogan, andiz agaçlarinin olgunlasan kozalaklarini topladiklarini, kirma makinesinde kirdiktan sonra 2 gün süreyle Sira hanede islatildigini söyledi.



“120 derece kizgin ateste kayniyor”

Sirahanede islanan kozalaklarin sirasini aldiktan sonra tavalara döktüklerini söyleyen Erdogan, “Pekmez yapimina geçmek için bir gün öncesinden hazirliklarimizi yapiyoruz. Gece saat 03.00’te kalkiyoruz. Hazirlamis oldugumuz tavalarin altini kizgin atesle atesliyoruz. Tavalardaki siralari yaklasik 120 derece isida kaynatiyoruz. Tabii ki bu pekmezi yapmasi kolay degil. Oldukça zordur. Saatlerce kayniyor. Yaklasik 15 saat kaynatiyoruz. 15 saat kaynattiktan sonra kivamini takip ederek tavalari indiriyoruz. 5 kilodan bir kilo pekmez çikar. Gerçekten bu pekmezi yapmak zordur. Yillik olarak 2 ton andiz pekmezi üretiyorum" dedi.



"Toroslarin dogal sifa kaynagi"

Andiz pekmezinin ham maddesini Toros Daglari’nda bin 500-2 bin metre rakimli yerlerden topladiklarini anlatan Erdogan, "Elde edilen pekmez tamamen dogaldir. Içinde herhangi bir karisim bulunmuyor. Andiz pekmezinin, basur, kansizlik, mide, akciger, karaciger, romatizma, seker hastaligi, idrar yollari iltihabi, astim gibi birçok hastaliga iyi geldigi biliniyor. Bu pekmez, sifa kaynagi" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile