Antalya'da Ilk Pamuk Hasati

Antalya'da Ilk Pamuk Hasati

Tarimin baskenti Antalya’da ilk pamuk hasadi Vali Ersin Yazici’nin da katilimiyla Serik’te gerçeklestirildi. Biçerdöverin basina geçerek ilk hasadi gerçeklestiren Vali Yazici, ülkede üretilen pamugun yüzde 2’sinin Antalya’da üretildigini ve bu orani arttirmak için desteklerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Vali Ersin Yazici, Antalya’da Il Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde gerçeklestirilen Pamuk Hasadi Tarla Günü etkinligi çerçevesinde pamuk hasadi gerçeklestirdi. Ilk pamuk hasadina Vali Yazici’nin yani sira Serik Kaymakami Cemal Sahin, Gökhan Karaca, protokol üyeleri ve çiftçiler katildi.

Serik ilçesindeki çiftçi Zafer Yilmaz’in 40 bin dekar pamuk tarlasinda gerçeklestirilen ilk hasat için biçerdöverin basina geçen Vali Yazici, pamuk hasadini baslatti.

Türkiye’nin pamuk üretiminin yaklasik yüzde 2’si Antalya’dan

Hasat sirasinda yetkililerden ve çiftçilerden bilgi alan Vali Yazici; “Bugün pamuk hasadi çalismalarina katilmak üzere Serik’te çiftçilerimizle birlikteyiz. Antalya Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifleri Birligi Kooperatifine ait makinelerimizle pamuk hasadimizi yapmaya basladik. Ilimizde yaklasik 40 bin dekar alanda pamuk üretimi yapiliyor. Ülkemizde üretilen pamugun yaklasik %2’si Antalya’mizda üretiliyor. Suanda kullanilan makinayla zaman kaybi olmadan çok hizli ve seri bir sekilde pamuk hasadini gerçeklestiriyoruz. Bu 40 bin dekarin tamamini yaklasik 1 ay içerisinde gerçeklestirmis olacagiz. ” seklinde konustu.



Tarimda Makinelesme Önemli

Vali Yazici konusmasinda tarimda makinelesmeye de vurgu yaparak sunlari söyledi: “Kadim tarim sehri Antalya’mizda ‘Bismillah’ diyerek ilk hasadimiza basladik. Antalya’mizin çok yönlü bir turizm potansiyeline sahip oldugu gibi çok yönlü bir tarimi da var. Sehrimiz tarim ürünlerinin yetismesi noktasinda bir hayli zengin. Bu noktada bir konuya daha parantez açmak istiyorum. Tarimda makinelesme önemli. Dünya ile rekabet edebilmemiz için makineli tarimi yayginlastirmaliyiz. Bugün pamuk üreticilerimizin son teknoloji makinelerle hasat yapiyor olmasi beni ziyadesiyle memnun etti. Tarimda bu kadar makinelesme yokken pamuk hasadi hem çok zaman aliyor hem de uzun sürüyordu. Antalya’mizda pamuk üretimi eskiye oranla azalmis olsa da bunun yerine baska tarim ürünleri ile doldurulmakta. Ama halen ilimizde 40 bin dekar alanda pamuk üretimimiz var. Bu da son derece modern bir sekilde modern makinelerle hasat gerçeklestiriliyor. Çiftçilerimizin destekçisi olmaya, yaninda olmaya devam edecegiz. Bereketli ve bol kazançli bir yil olmasi temennisiyle.”

Günde 110 ton pamuk isliyoruz

Vali Yazici ve beraberindeki heyet daha sonra Antalya Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifleri Birligi’ne bagli 5 kooperatiften biri olan Serik Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifleri Birligi’nin Çirçir Fabrikasini ziyaret ederek Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Yavuz’dan bilgi aldi. Ziyarette Vali Yazici’ya, 18 bin metrekaresi kapali olmak üzere 30 bin metrekarede hizmet verdiklerini ve günlük 110 ton pamuk islendigini aktaran Baskan Yavuz; “Tesisimizde 114 çirçir makinesiyle, 60 kisilik ekibimizle günde 110 ton pamuk isliyoruz. Yillik bazda ise 5 bin ton ile 8 bin ton arasinda verime göre degisen bir üretimimiz var. Ürettigimiz pamuklarin içinden çikan çekirdekleri de yaglarinin alinmasi veya hayvan yemine dönüstürülmesi için kullaniyoruz. Burada üretilen pamuklar dünyaca ünlü markalara satiliyor. Pamugumuzun özellikleri açisindan kalitesi yüksek. Çekirdeklerini de Aksu’daki yine birligimize bagli yag fabrikasinda isleyerek pamuk yagina dönüstürüyoruz. Bin 500 ile 2 bin ton arasinda degisen yag üretimimiz, 10 bin ton civarinda da küspe üretimimiz var. Bu küspeleri de çevre illere ve sehrimizde hayvancilikla ugrasan çiftçilerimize satiyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile