Acu, DSİ’nin Antalya’ya yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, içme ve kullanma suyu temin etmeye, derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini belirtti.
Türkiye’nin sebze ve meyve ambarı olan Antalya’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su yapıları olduğunun altını çizen Murat Acu,“Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun, talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerin kısa sürede sulu tarıma geçmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen “GÖLSU” projesinden Antalya’da faydalandı. Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) kapsamında bulunan Antalya ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 3,1 milyon kişiye ilave içme suyu temin edilmesi, 676 bin 200 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 756.000.000 TL gelir artışı, 152 adet yerleşim yerinin ve 335.000 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 248,72 MW’a çıkarılması ve 923,6 milyonkWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir ’dedi.
"4 bin 130 dekar zirai araziye su"
DSİ Genel Müdürü Acu, projeler kapsamında Antalya Geyikbayırı Karadere Barajı ve Sulaması kapsamında 4 bin 130 dekar zirai araziye su verilmeye başlandığını belirterek, “Antalya Anadolu’nun en bereketli coğrafyası, tarihi boyunca kültürün, mimarinin ve sanatın merkezi olmuştur. Antalya’yı dünya turizminin gözde illerinden birisi olmasının yanında bir tarım şehridir. Antalya ülkemiz ile birlikte ve birçok ülkenin de adeta meyve ve sebze ambarıdır. DSİ olarak turizmin yanında tarımında yaygın olduğu bu coğrafyada kalkınmanın sulama ile olduğunu biliyor, sulu tarımın da modern sistemler kullanılarak yapıldığında son derece verimli neticeler verdiğini görüyoruz. Bunun için bir tarım şehri olan Antalya’da Göl Su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçimize büyük kazanç sağlamayı, Antalya’da sulanmadık toprak bırakmayarak, topraklarımızı daha verimli hale getirmek çalışıyoruz” diye konuştu.
Geyikbayırı Karadere Barajının, Konyaaltı ilçesi Doyran beldesinin 22 kilometre kuzey batısında yer aldığını aktaran Acu, “Rezervuar ve sulama alanı Sinandeğirmenleri mevkiindedir. Karadere Barajı aynı zamanda yangın söndürme amacına yönelik de hizmet verecek. Bu projenin tamamlanmasıyla 2017 yılında, 6 milyon 208 bin TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Bakanımız Veysel Eroğlu’na teşekkür ediyorum ‘ifadelerine yer verdi.
Antalya'da Karadere Barajıyla 4 Bin 300 Dekar Arazi Suya Kavuştu
Devlet Su İşleri(DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Karadere Barajıyla Antalya’da 4 bin 130 dekar tarım arazisinin suya kavuştuğunu bildirdi.