Antalya'da Köpek Baliginin Balikçi Teknesine Yaptigi Davranislari Uzman Isim Yorumladi

Antalya'da Köpek Baliginin Balikçi Teknesine Yaptigi Davranislari Uzman Isim Yorumladi

Antalya’da balik avi için denize açilan balikçi teknesine uzun süre yakin markaj uygulayan köpek baliginin ‘Mako’ cinsi oldugu ve agzindaki oltayi çikarmak için teknenin pervanesine sürtünebilecegi belirtildi. Bu cinsin zararsiz ve ona zarar vermedikçe saldirmayacagini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, “O kisi su da olsaydi, agzindaki oltayi çikarmak için ona bile sürtünebilirdi” dedi.

Konyaalti ilçesinin 3 kilometre açiklarinda dün balik tutmak için tekneyle açilan Savas Güzel’in teknesinin yanina bir anda köpek baligi geldi. Güzel ve teknedeki arkadasi neye ugradigini sasirirken, köpek baligi su yüzeyine çikarak uzun süre tekne etrafinda döndü. Oltasi denizde olan Güzel, zaman zaman teknenin motor kismina yanasan köpek baligina bagirarak tepki gösterdi. Yaklasik 200 metre derinligi olan bölgede olduklarini belirten Güzel, “Köpek baligi yaklasik 1 saattir teknemizi taciz ediyor. Motora saldiriyor. Pervaneye isirik atiyor. Çok sikintili bu. Ayagimi yikarken bir baktim köpek baligi dolasiyor. Agzinda kanca var, ya onun acisi ya da aç hayvan" diyen Güzel, zaman zaman ona balik da atti. Sosyal medyada paylasilan görüntüler, çok sayida kisi tarafindan izlendi.

“Korkmaya gerek yok”

Görüntülerdeki baligin Mako cinsi köpek baligi oldugunu kaydeden Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, nesli tükenmekte ve koruma altinda oldugunu bildirdi. “Genç bir birey yaklasik 20 kilo civarinda” diyen Gökoglu, köpek baliginin bu davranisi agzindaki oltayi çikarmak için tekneye yanasabilecegine dikkat çekti. Gökoglu, “Bu tür baliklar tekneye iki niyetle yanasir. Ya agzindaki kancayi pervaneye sürtüp çikartmak ya da koku alma duyulari çok gelistigi için balikçilarin tuttugu baligin pesinden gelebilir. Korkmaya gerek yok. Biz zaman zaman dalislarimizda görüyoruz bu tür baliklari. Bölge balikçilarin çok avlandigi bir bölge ve zaman zaman bu köpek baliklari oltaya yapisip misinayi kopartiyor” ifadelerini kullandi.

“Agzindaki kancayi çikarmak için ona da sürtünebilirdi”

Köpek baliginin zararsiz oldugunu belirten Gökoglu, “Sikistirmadiktan sonra da saldirmaz. Suda o kisi olsaydi, agzindaki kancayi çikartmak için ona da sürtünebilirdi. Çünkü agzindaki oltadan dolayi beslenemez. Bunun için de oltayi çikarmak isteyebilir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile