Antalya'da 'Sineksiz Yaz' Için Ekipler Hem Sahada Hem Egitimde

Antalya'da 'Sineksiz Yaz' Için Ekipler Hem Sahada Hem Egitimde

Antalya Büyüksehir Belediyesi, yil boyu bin 600 personelle hasere ve sinekle mücadele çalismalarini araliksiz yürütürken, uygulamalarin daha verimli olmasi için 19 ilçede vektörel mücadele eden personele yönelik egitimler veriyor. Egitimde konusan Prof. Dr. Hüseyin Çetin, iklim degisikliginin etkisiyle daha önce Türkiye’de bulunmayan yeni ve istilaci sinek türlerinin görülmeye baslandigini söyledi.

Antalya Büyüksehir Belediyesi halkin sineksiz bir yaz geçirmesi, vektörel mücadele çalismalarini yaz-kis demeden araliksiz sürdürüyor. Bin 600 personel, 195 araç ve yüzlerce ekipmanla yilin 12 ayi araliksiz hizmet veriliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi Çevre Sagligi Sube Müdürlügü tarafindan halk sagligini ve çevre sagligini korumak adina gerçeklestirilen ilaçlama çalismalarinda görev alan uygulayici personele yönelik düzenli olarak vektörle mücadele egitimleri düzenleniyor. Bu kapsamda Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin tarafindan Manavgat, Serik, Akseki ve Ibradi’da görev yapan 400 personele vektörlerin larva ve erginleri ile mücadele yöntemleri, güncel teknolojik yenilikler ve olusan uygulama yöntemleri ile biyosidal ürünler hakkinda bilgi aktarildi.

En büyük ekip Antalya’da

Büyüksehir Belediyesi Çevre Sagligi Sube Müdürü Mesut Çinar, vatandaslarin rahat bir yaz geçirmesi için bin 600 kisilik mücadele ordusu ile karada ve suda gece-gündüz çalisma yaptiklarini belirterek sunlari söyledi:

“Bin 600 personel, 195 araç ve yüzlerce ekipmanla yilin 12 ayi araliksiz mücadele ediyoruz. Belediyeler arasinda nüfusumuza göre en büyük ekibe sahibiz. Ekiplerimizin uygulamalarini daha verimli ve bilinçli yapabilmeleri için bilimsel ve akademik egitimlerimize düzenli olarak devam ediyoruz. Egitimde ekiplere kullandiklari ilaçlari, nerelere uygulama yapmalari gerektigini, mücadele yöntemleri ve güncellenen uygulamalari anlatiyoruz. Vatandaslarimizim içi rahat olsun. Huzurlu ve saglikli bir yaz için araliksiz çalismalarimiz sürüyor.”

"Istilaci sinek türleri ülkemizde"

Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçeklesen egitimde son yillarda Türkiye’de iklim degisikliginin etkisini bariz bir sekilde görüldügünü ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, yagis rejiminde asiri bir bozukluk oldugunu kaydetti.

Çetin, “Son 90 yilin en sicak Mart ve Nisan ayini yasiyoruz. Bunun sonucu hasereler için üreme sebebi oluyor. Vektör kaynakli hastaliklar ve farkli böcek türleri çikmaya basladi.

Ülkemizde de istilaci sivrisinek türlerini görüyoruz. Bu sineklerin de bölgemizde görülmemesi ve yayilmamasi için yogun bir çalisma yürütüyoruz” dedi.



Yagis ve sicaklik

Türkiye’de 65 farkli sinek, Antalya’da da yaklasik 20 farkli sinek türünün oldugunu kaydeden Çetin, “Degisen yagis rejimi ve sicaklarin artmasiyla Türkiye’de görülmeyen türler ülkemize siçradi. Izmir, Trakya ve Marmara gibi bölgelerde görülmeye baslayip Mugla’ya kadar ulasti. Buna tedbir olarak Büyüksehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversite tarafindan düzenli taramalar yapiliyor ve kullanilan ilaçlarin düzenli testleri yapiliyor” ifadelerini kullandi.

"Çevrede su birikintisi birakilmamali"

Sivrisinek, karasinek gibi haserelerle mücadelede özellikle konut ve bahçelerin etrafinda su birikebilecek kaplarin düzenli olarak bosaltilmasi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Çetin, ‘Vatandaslarimizin koymus olduklari bos kaplara dolan yagmur suyuyla beraber sivrisinek ve hasereler buralara yumurtluyor. Sonrasinda kontrolsüz uçkun meydana geliyor. Ayrica sahipsiz hayvanlara asiri yem dökülmemeli, çünkü çevredeki fare ve siçan gibi kemirgenler bunlardan besleniyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile